Arni220 Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Pisałem wyżej: producent zaleca te opony na obręcze o szerokości wew. 30-40mm więc pewnie dla nich są obliczone zakresy ciśnień. Ech, przecież nie ciebie pytałem Tak, ciśnienie 1,5-3bar z pewnością tyczy się pomiaru na dedykowanej obręczy czyli właśnie 30/40mm szerokości. Na obręczy 21mm taka opona całkowicie inaczej się zachowa i te wartości moim zdaniem powinny zostać obniżone chociaż o 0,5 bara, jak słusznie zauważył Rambolbambol. Kipcior - producent nie podaje takich danych, ale producent stosuje się do normy ETRTO i tam jest wszystko podane co i jak. Niestety jest to norma płatna i nie idzie jej znaleźć w sieci (bynajmniej ja nie znalazłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Producent opony wam podaje ciśnienie jakie jest bezpieczne dla opony, a ile możesz maks pompować przy danej obręczy daną oponę, to już producent obręczy. Tu przykładowo info od DT:https://www.dtswiss.com/Resources/Tech-PDF/Tire_Pressure_Dimension Edytowane 23 Marca 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 Tak, ale założeniem jest, że opon na plusie nie naciągasz na wąziutkie obręcze szosowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 23 Marca 2017 Udostępnij Napisano 23 Marca 2017 No cóż, siłą rzeczy nie jeździłem na takich szerokich oponach wcześniej, a standardowe 2,25 zdarzyło mi się pompować do 3,5, choć to jak widzę jest zgodne z tą tabelą od DT (zakładam, że inni producenci mają podobnie).Ale już za chwileczkę już za momencik śnieg zejdzie, zrobi się sucho i przyjemnie, góry staną otworem i trzeba będzie przetestować inne ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Nowy Smart Sam HS476 700x35c, z wygolonymi bocznymi klockami (15 minut roboty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 24 Marca 2017 Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Z dedykacją dla Colonela przód: tył: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Ale ty klocki mierzysz? Balon powinieneś zmierzyć, a nie klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yassey Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale w szerokości nie mierzy się czasem samego balonu? Edyta: Arni mnie wyprzedził, dobrze jednak mi się wydawało . Edytowane 28 Marca 2017 przez Yassey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 (edytowane) Tak jest, balon. Jemu na zbyt wąskiej obręczy klocki przesunęły się na boki i dla tego tak wystają. Na obręczy 30/40mm takiego efektu by nie było i najprawdopodobniej balon byłby szerszy niż klocki. Tak by wyglądała poprawnie ułożona opona i poprawny jej pomiar: http://farm6.staticflickr.com/5086/5317958531_14304f2cd6.jpg Edytowane 28 Marca 2017 przez Arni220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Ale ty klocki mierzysz? Balon powinieneś zmierzyć, a nie klocki.Właśnie miał to też napisać :-) balon na moje oko wyjdzie 59-60mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Szerokość to szerokość, jest jedna, nie ma znaczenia czy wychodzi balon czy klocki. To szerokość musi się zmieścić w ramie i to na niej się jeździ. I jak widać opony mają 63-64mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 28 Marca 2017 Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Nie, szerokość bieżnika to szerokość bieżnika, szerokość balona to szerokość balona. Te dwie wartości rozróżnia się w systemach rowerowych i nie znaczą tego samego. No ale cóż zrobić, my mamy jasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 29 Marca 2017 Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Na obręczy 30/40mm takiego efektu by nie było i najprawdopodobniej balon byłby szerszy niż klocki. Od siebie dodam tylko, że na obręczy 30mm klocki układały się prawidłowo, a szerokość mierzona po balonie i klockach wypadała mniej więcej tyle samo i wynosiła ok. 60mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 30 Marca 2017 Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Prośba. Jeśli ktoś z was ma może wersję 44-622 (28 x 1.65), to czy mógłby zmierzyć ile ta opona ma szerokości i wysokości? Dwoje się i troje czy brać 44-622 czy 42-622 na przód. Opona musiała by się zmieścić pod błotnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 31 Marca 2017 Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Podłączam się do prośby poprzednika, ale chętnie poznałbym też wymiary wersji 47-622 (29x1.75). Próbował ktoś bez dętek te mniejsze rozmiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Do obręczy 19 mm mniej więcej jaka szerokość, żeby klocki układały się poprawnie a nie na boki? 2,0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 wymiary wersji 47-622 (29x1.75). na feldze rigida zac 2000 - 45 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Dovectra.Jak już taka możliwość jest.A jaka wysokoć opony od obręczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Do obręczy 19 mm mniej więcej jaka szerokość, żeby klocki układały się poprawnie a nie na boki? 2,0? No tak +/-, ale spokojnie jeszcze 2.25 możesz zakładać, z szerszych to raczej wąskie Continentale 2.4 jeszcze w miarę się układają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 A jaka wysokoć opony od obręczy? a tego nie mierzyłem, a opony mam ściągnięte z roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Czy ta oponka będzie miała mniejsze opory toczenia od Rapid Roba który na asfalcie znika w oczach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Nowy Smart Sam pewnie się średnio nada na asfalt, na asfalt to kup sobie Race Kingi jak chcesz "typowe" MTB opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Schwalbe na swojej stronie twierdzi, że powinna mieć trochę mniejsze. A jako bonus jest też lepsza w każdym innym aspekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Ze schwalbe są jakieś dobre opony na głównie twarde nawierzchnie i suche.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi