phoe Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Racing Ralph lub nawet Thunder Burt ale one na asfalcie znikają tak samo jak Rapid Rob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 No przecież właśnie Smart Samy są do tego. Wprawdzie na prostej Race King będzie od niej szybszy, a generalnie lepsze będą np Rocket Ron czy Racing Ralph w wersjach evo. Tylko tam też bieżnik ucieka równie szybko jak asfalt, a ceny mało ciekawe. Na razie mam 900km na nich i zużycia nie widzę ale to za mało żeby coś powiedzieć o trwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Ten bieżnik nowego smart Sama będzie znikał tak samo szybko jak w Racing Ralph. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 @phoe Skąd ten wniosek? Wg Schwalbe SS jest prawie 2 razy bardziej wytrzymały, do tego mają zupełnie inne przeznaczenie, w którym właśnie wytrzymałość jest najbardziej pożądana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Co sądzicie o CST Kirson lub Kenda SBE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 No i co kwadracikami się chcesz sugerować? Gdy opona wg Schwalbe dostaje 1 kwadracik więcej za grubszą ściankę boczną(Snake Skin)? Bieżnik nie jest kierunkowy, tylko są to małe klocki, te poza środkowymi są bardzo podobne do tych z Racing Ralph, a RaRa nie lubi asfaltu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Oczywiście, że patrzę na te kwadraciki. W przypadku oporów toczenia zgadzają się z rzeczywistością więc zakładam że reszta też. Snake Skin dodaje kwadracik do ochrony, a nie wytrzymałości. A o niej będę mógł się przekonać już za 550km gdy osiągnę poziom w którym zajechałem Rocket Rona Evo. Poza tym bieżnik sam w sobie nie ma większego znaczenia, liczy się tylko mieszanka z której jest wykonany. Racing Ralph jest oponą wyścigową, tam wytrzymałość nie jest ważna. A Smart Sam ma służyć na długich trasach więc jest projektowany pod innym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) No i nagle taki:https://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/hans-dampf.htmlMa wytrzymałość lepszą od RaRa czy prawie jak Smart Sam? ... a taki uniwersalny:https://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/hurricane.html Ma niższą niż Hans? Wiesz ile można zrobić KM na hurricane? I teraz lepsze:https://www.schwalbe.com/en/tour-reader/marathon.html - opona na której zrobisz spokojnie 10k KM... ma niższy indeks durability od: https://www.schwalbe.com/en/tour-reader/marathon-plus-mtb.html Edytowane 11 Maja 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 A czemuż to Hans Dampf miałby mieć wytrzymałość mniejszą od RaRa?Marathon i Hurricane to są opony drogowe, a nie do MTB i jazdy po górach więc nie wiem czy można je porównywać.A Marathon Plus MTB ważą 1300g więc dla rowerów MTB będą bardzo wytrzymałe. Nie ma tu żadnej niezgodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) Nie wiem jak akurat Hans, ale NN znika jak się jeździ po asfalcie, szybciej niż RaRa Dla mnie te kwadraciki są mało wiarygodne. Edytowane 11 Maja 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 11 Maja 2017 Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Widocznie mamy inne doświadczenia. Co do Smart Sama zobaczymy pod koniec roku. Może przekroczę 3 tysiące na nim, to już by można coś powiedzieć ale to się okaże. Tylko w przyszłym miesiącu prawdopodobnie będę miał jeszcze chwilową zmianę z powrotem na Rocket Rona 2,25 i zobaczę jak mi się jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 kipcior, możesz wkleić zdjęcie na dziś( tył) i info ile na nich przejechałeś? Jest jeszcze ktoś kto jeździ na nich i może się pochwalić zdjęciem i przebiegiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Mogę wkleić foty ale prawdopodobnie dopiero w niedzielę. Jak dobrze pójdzie to pierwszy tysiąc wtedy pęknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Dzisiaj odebrałem SS w rozmiarze 29x2,1 cala. Gdyby kogoś interesowała waga to wynosi 750 g czyli o 30 g więcej niż deklaruje producent. Na obręczy 18,5 mm przy ciśnieniu 2,5 bara trzyma wymiar czyli 54 mm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Jak te opony toczą sie na asfalcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Na razie trudno powiedzieć bo przejechałem tylko 1 km. Poza tym mam ją tylko na tyle - zastąpiła Race Kinga, który już na małym błotku pod górę nie dawał rady. Z przodu mam X-Kinga i jak porównywałem toczenie pojedynczych kół to na X-Kingu czuć poszczególne klocki a SS koło toczy się gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Moje z racji rozmiaru i wagi są nieco ociężałe na asfalt, jednak same opory toczenia są na dobrym poziomie i nie przeszkadzają. Nie nadają się na wyścig ale do każdej innej jazdy jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 A ja właśnie zamierzam się na niej ścigać - dlaczego nie nadaje się na wyścig? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Bo do wyścigów są inne, szybsze opony choć kosztujące 2 razy drożej jak Rocket Ron/Racing Raph Evo czy inne Race Kingi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) Jak zakupię lżejsze koła (obecne ważą prawie 2,5 kg) to pomyślę też o lżejszych oponach Chodzi mi po głowie taki zestaw: DT M442, Novatec 771/772 jakieś wytrzymałe szprychy i mosiężne nyple. Ile mogą ważyć takie koła? Edytowane 12 Maja 2017 przez firefoks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 12 Maja 2017 Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 DT350 + M442 + TB2016 to 1651g w 27,5. Przy Novatecu nawet będzie mniej o kilka gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Zdjęcia Smart Sama 2017 po 1000km. Na razie nie widzę śladów zużycia. z tyłu:i z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 (edytowane) Na razie nie widzę śladów zużycia. Ja po 2250 km na nich w tym roku też nie widzę śladów zużycia innych, niż brak tych gumowych "wąsów" na klockach. Wygląda na to, że nowy właściciel roweru będzie na nich jeździł jeszcze baaaardzo długo. Co do toczenia... Mam założone 27,5x2,25, przy wadze 95kg+ rower 15kg tył był nadmuchany tylko na 2 bary (zapomniałem, że miałem sprawdzić ciśnienie...kilka razy ) i po asfalcie grzały jak szalone. Nie mam porównania do innych poza Rapid Robami, ale moim zdaniem - nie jest źle. @firefoks W kwestii wyścigów - możesz próbować, w końcu każdy sam wie najlepiej, jak lubi jeździć. Jednemu potrzeba opon za 300 zł/szt, drugi pojedzie na takich np. Smart Samach i będzie zadowolony. Ja nie narzekam na trakcję w terenie. Dają radę i po kamieniach, i po piachu. Nie polecam jedynie ostro skręcać na mokrym i w błocie. Ja sam chciałem na nich startować w maratonie, ale nie zdążę, bo wymieniam rower. Edytowane 14 Maja 2017 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 W porównaniu do rapid robów na asfalcie jest lepiej czy gorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Maja 2017 Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Jeżdżę szybciej na SS, ale ciężko powiedzieć, czy to kwestia opon, wytrenowania czy pozostałych modyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi