Skocz do zawartości

[piszczące hamulce] Kands Mestro

lukasz841

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

posiadam rower Kands Maestro od jakiegoś czasu piszczą mi hamulce z tyłu. Rowerem przejechałem coś ponad 500km

Jak mogę pozbyć się tego problemu ? Wymienić klocki na jakieś inne (jakie), czy jest jakiś inny sposób?

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

Benzyna nie nadaje się do odtłuszczania czy to normalna czy ekstrakcyjna bo jest tłusta ! Polecam umyć wodą z mydłem lub użyć rozpuszczalnika acetonowego.

Piszesz pan bzdury.

"Ekstrakcja jest stosowana przede wszystkim w procesach odzyskiwania tłuszczów z materiałów ubogich w tłuszcz (np. kości, kiełków kukurydzy i zbóż) lub z wytłoków (pozostałości po tłoczeniu). Proces jest prowadzony „na zimno” (przepłukiwania surowca ciekłym rozpuszczalnikiem) lub na gorąco (wprowadzanie pary rozpuszczalnika, kondensujących w warstwie surowca). Spośród licznych stosowanych rozpuszczalników można wymienić takie jak czterochlorek węglatrichloroetylenbenzolbenzyna ekstrakcyjna i inne."

Mam jeszcze wytłumaczyć czym jest proces nazwany tutaj "odzyskiwanie tłuszczów" ? 

Napisano

skoro pisze bzdury to wytłumacz mi w naukowy sposób dlaczego nowa tarcza hamulcowa po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną i na nowych klockach była tłusta i hamulec nie hamował ?

Napisano

Jeśli obręcz jest malowana to użycie rozpuszczalnika na acetonie zmyje też tą powłokę (w maestro o ile pamiętam obręcze są czarne tak więc nie zalecam takiej operacji).

Napisano

myłem już obręcze klocki wodą z płynem, odtłuszczałem preparatem przed każdym wyjazdem i nic to nie daje, z przodu jest Ok a z tyłu dramat

Napisano

Ustaw sam - pod tylną część klocka podłóż monetę i tak wstępnie przykręć. Przy hamowaniu kontakt z obręczą ma najpierw łapać przód klocka a dopiero później tył. To w większości przypadków niweluje problem. 

Napisano

spróbuje jeszcze sam ustawić tak jak radzicie :) jednak obawiam się że klocki które posiadam są kiepskiej jakości (u kolegi w identycznym rowerze też zaczynają piszczeć)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...