lukasz841 Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Witam posiadam rower Kands Maestro od jakiegoś czasu piszczą mi hamulce z tyłu. Rowerem przejechałem coś ponad 500km Jak mogę pozbyć się tego problemu ? Wymienić klocki na jakieś inne (jakie), czy jest jakiś inny sposób? Pozdrawiam Łukasz
Charvel Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Na początek odtłuścić obręcz - np benzyną ekstrakcyjną, klocki też możesz przetrzeć.
lukasz841 Napisano 9 Września 2016 Autor Napisano 9 Września 2016 robiłem to już kilka razy i nic nie pomogło
grande1970 Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Benzyna nie nadaje się do odtłuszczania czy to normalna czy ekstrakcyjna bo jest tłusta ! Polecam umyć wodą z mydłem lub użyć rozpuszczalnika acetonowego.
chudzinki Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Benzyna nie nadaje się do odtłuszczania czy to normalna czy ekstrakcyjna bo jest tłusta ! Serio??
grande1970 Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 serio, jak każdy produkt rafinacji ropy naftowej
chudzinki Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 A ja całe życie używam jej do odtłuszczania... Jestem załamany .
Sobek82 Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Powinieneś odwiedzić, http://www.nowyszpital.pl/olkusz/poradnie/poradnia_psychologiczna
Charvel Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Benzyna nie nadaje się do odtłuszczania czy to normalna czy ekstrakcyjna bo jest tłusta ! Polecam umyć wodą z mydłem lub użyć rozpuszczalnika acetonowego. Piszesz pan bzdury. "Ekstrakcja jest stosowana przede wszystkim w procesach odzyskiwania tłuszczów z materiałów ubogich w tłuszcz (np. kości, kiełków kukurydzy i zbóż) lub z wytłoków (pozostałości po tłoczeniu). Proces jest prowadzony „na zimno” (przepłukiwania surowca ciekłym rozpuszczalnikiem) lub na gorąco (wprowadzanie pary rozpuszczalnika, kondensujących w warstwie surowca). Spośród licznych stosowanych rozpuszczalników można wymienić takie jak czterochlorek węgla, trichloroetylen, benzol, benzyna ekstrakcyjna i inne." Mam jeszcze wytłumaczyć czym jest proces nazwany tutaj "odzyskiwanie tłuszczów" ?
grande1970 Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 skoro pisze bzdury to wytłumacz mi w naukowy sposób dlaczego nowa tarcza hamulcowa po wyczyszczeniu benzyną ekstrakcyjną i na nowych klockach była tłusta i hamulec nie hamował ?
vdcmike Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Jeśli obręcz jest malowana to użycie rozpuszczalnika na acetonie zmyje też tą powłokę (w maestro o ile pamiętam obręcze są czarne tak więc nie zalecam takiej operacji).
Charvel Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 @grande1970Naprawdę nie zamierzam kopać się z koniem Postaraj się to zrozumieć.
lukasz841 Napisano 9 Września 2016 Autor Napisano 9 Września 2016 myłem już obręcze klocki wodą z płynem, odtłuszczałem preparatem przed każdym wyjazdem i nic to nie daje, z przodu jest Ok a z tyłu dramat
seraph Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Klocki masz ustawione dobrze? Powinny być w delikatny klin w kierunku jazdy.
Charvel Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Ustaw sam - pod tylną część klocka podłóż monetę i tak wstępnie przykręć. Przy hamowaniu kontakt z obręczą ma najpierw łapać przód klocka a dopiero później tył. To w większości przypadków niweluje problem.
makog Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 http://roweroweporady.pl/jak-wyregulowac-hamulce-v-brake/
chudzinki Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 A nie uważacie, że po prostu klocek starł się do jakiegoś gorszego materiału i nic oprócz wymiany nie pomoże? Ja tak miałem.
vdcmike Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Ustawianie pomaga doraźnie. Kilka hamowań albo trochę wilgoci i hałas wróci.
lukasz841 Napisano 9 Września 2016 Autor Napisano 9 Września 2016 spróbuje jeszcze sam ustawić tak jak radzicie jednak obawiam się że klocki które posiadam są kiepskiej jakości (u kolegi w identycznym rowerze też zaczynają piszczeć)
grande1970 Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 @grande1970 Naprawdę nie zamierzam kopać się z koniem Postaraj się to zrozumieć. się ubawiłem ...
lukasz841 Napisano 13 Września 2016 Autor Napisano 13 Września 2016 Ustawiłem klocki tak jak radziliście , przejechałem dzisiaj 50km i jak na razie jest OK
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.