Skocz do zawartości

[zakup szosy] pierwsza kolarka

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Wedlug mnie ten rower jest dla Ciebie za krotki. Moze nawet nie o jeden a o dwa rozmiary. Ale zaznaczam ze nie jestem jakims znawca tematu i moge sie mylic ...i o jeden rozmiar wiekszy byloby ok :-)

most jest 11cm, zintegrowany z kierownicą. Podkładki - 2 u góry, 3 na dole. Przy okazji pytanie - jak ma się ustawienie wysokości kierownicy do gabarytów - czy powinienem raczej podnieść, czy opuścić?

i jeszcze jedno pytanie - czy na taką kierownicę można założyć lemondkę? nie widzę miejsca gdzie mogła by być zamontowana - profil kierownicy nie ma regularnego kształtu - nie jest to okrągła rura, coś owalnego, ale nieregularnie...

poz

kal

oto lepsza fotka, przejechałem 20km - niby wszystko OK, jechałem w różnych pozycjach - wyprostowanej, aerodynamicznej i specjalnie plecy nie bolą.

Ile biegów z tyłu ma ta Dura Ace? Jeśli 10 to NIE KUPUJ tego roweru. 

DA 2x10 to pierwsza i najstarsza wersja osprzętu di2 i jest niekompatybilna z nowszymi komponentami. Oznacza to że w razie awarii/kraksy/uszkodzenia będziesz skazany na zakup całej nowej grupy osprzętu bo dostanie komponentów tej grupy jest dziś raczej bardzo trudne. Z tym osprzętem nie zepniesz ani nowszej DA, ani żadnej ultegry. Wymiana obejmie wszystko, gdyż kable są w innym standardzie wtyczek. Przeszczepić możesz jedynie baterię.

Na kierownicę która nie ma przekroju koła przy mostku nie założysz lemondki. Chyba że są jakieś ustrojstwa którymi można zaadoptować mocowanie do takiej kierownicy.

no to więc chyba zostanę przy opcji tamtego SEMEC'a - rama zdecydowanie większa, no i mechaniczne DA. Nie powiem - DI2 fajne, zwłaszcza przerzucanie biegów z przodu, ale może rzeczywiście zwykłe linki pewniejsze i mniej problemowe, chociaż trochę komponentów od DA7970 na ebayu jest.

Ja mam Agree SL (czarny mat) waży 1350 gram w rozm 56 (horyzont 54 cm). Rama jest wykonana bdb, ale prowadzenie linki wew. ramy przy korbie jest tragiczne. Nie wiem gdzie dostanę ślizg jak się zużyje. Jestem zwolennikiem zewnetrznego prowadzenia linek generalnie, chyba że wew. gdzie indziej jest bardziej przemyślane. O wymianę suportu press-fit się nie martwię w tej ramie.

ech, chyba zrobie jeszcze inaczej. sezon się w sumie kończy i mogę póki co cisnąć na MTB.

a w międzyczasie zbuduje sobie szosówkę sam. i pytanie - w budżecie do 4k jaką ramę byście polecili? patrzyłem na Krossa Vento 7.0, ale rozmiarówka taka se - nie ma rozmiaru XXL - 62cm. Jest Cube Litening w podobnej cenie, Merida reacto 5000 - za droga, z Treka jest Madone 5.2 w dobrej cenie. Coś jeszcze godnego polecenia? Nie zależy mi na nalepce, zależy mi na bardzo dobrej jakości ramie za rozsądne pieniądze, jak będzie rodzimej produkcji tym lepiej.

jeżeli chodzi o resztę, to wyobrażam sobie to tak:

Osprzęt - pełna Ultegra na elektryku,

Koła - Mavic Ksyrium Elite

Kierownica - Ritchey Superlogic carbon, most Ritchey Superlogic carbon

Siodło - Selle Italia SLR

Jak starczy kasy, to jakiś pomiar mocy. Natomiast na ten moment, rama jest kluczowa. W kolejnym miesiącu dokupie koła i kierownice, a na końcu osprzęt.

wszelkie sugestie mile widziane.

kal

• 2 miesiące temu...

no i ostatecznie kupiłem to Pinarello. Byłem z nim w Velolabie na fittingu i wyszło, że rama za krótka o 2cm, tyle że mostek ma tylko 100 mm, a że i tak muszę wymienić kierownicę pod lemondkę, to po prostu wstawię dłuższy most i po kłopocie. w związku z tym, rozglądam się za sensowną kierownicą do tego roweru.

na ten moment skłaniam się ku zestawowi MOST Jaguar XC 3K + Tiger Ultra Light Aero, ale być może są jakieś inne opcje, które warto rozważyć, może Ritchey, FSA? Profil kierownicy musi być okrągły, no i dłuższy reach mile widziany. będę wdzięczny za wszelkie sugestie!

pozdrawiam

Kal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...