domcio181 Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Witam. Zakupiłem nowy rower. Ma on ok. tydzień. Na początku wszystko wydawało się dobrze. Pewnego dnia spadł łańcuch z przodu. Niby nic, ale spadając, blokuje między ramę a przednie zębatki. Zdarza się to bardzo często. Dokładnie: dojeżdżam do skrzyżowania np. mam bieg 2 z przodu, zrzucam na 1 i łańcuch spada na suport / poniżej ramy, masakrycznie się blokując, oczywiście dzieje się tak dość daleko od domu i wyjęcie tego zaklinowanego łańcucha trwa bardzo długo. Do rzeczy: czy ten suport jest może fabrycznie źle dobrany / zamontowany? Od strony kasety ma bardzo dużą przerwę, serwis / sprzedawca mówi że tak ma być, ale przecież nie da się jeździć, dalej reklamować? Załączam zdjęcia.
Tatanka Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Jeśli łańcuch spada z najmniejszej zębatki na suport,to prawdopodobnie przednia przerzutka jest źle wyregulowana.Trzeba jej ograniczyć wychylanie się w kierunku ramy.Suport nie ma tu nic do rzeczy.Regulacja przedniej przerzutki
domcio181 Napisano 8 Września 2016 Autor Napisano 8 Września 2016 Problem w tym że przerzutka była regulowana w serwisie dwukrotnie, dodatkowo ja sam się tym zająłem i przerzutka jest bardzo blisko łańcucha, prawie że obciera. Łańcuch spada jakby od przodu a nie od tyłu gdzie jest zakres.
Arni220 Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Gdy łańcuch znajduje się w pozycji młynek z przodu i największa zębatka z tyłu, to łańcuch ociera ci o przednią przerzutkę/przerwa jest minimalna, dosłownie na 0,5mm? Jeśli szpara jest większa, np 1 czy 2mm to przerzutka jest źle wyregulowana i trzeba ograniczyć jej wychył śrubką w przerzutce.
domcio181 Napisano 8 Września 2016 Autor Napisano 8 Września 2016 Odstęp jest minimalny, lekko dotyka łańcucha a mimo to zdarza się że spada.
Tatanka Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Łańcuch spada jakby od przodu a nie od tyłu gdzie jest zakres. Nie bardzo rozumiem
Bezlas Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Witam. Zakupiłem nowy rower. Ma on ok. tydzień. Na początku wszystko wydawało się dobrze. Pewnego dnia spadł łańcuch z przodu. Niby nic, ale spadając, blokuje między ramę a przednie zębatki. Zdarza się to bardzo często. Dokładnie: dojeżdżam do skrzyżowania np. mam bieg 2 z przodu, zrzucam na 1 i łańcuch spada na suport / poniżej ramy, masakrycznie się blokując, oczywiście dzieje się tak dość daleko od domu i wyjęcie tego zaklinowanego łańcucha trwa bardzo długo. Do rzeczy: czy ten suport jest może fabrycznie źle dobrany / zamontowany? Od strony kasety ma bardzo dużą przerwę, serwis / sprzedawca mówi że tak ma być, ale przecież nie da się jeździć, dalej reklamować? Załączam zdjęcia. WP_20160908_005.jpg WP_20160908_006.jpg WP_20160908_007.jpg WP_20160908_008.jpg WP_20160908_009.jpg WP_20160908_010.jpg Regulacja przedniej przerzutki ale także zwrócić uwagę aby na wszystkich przełożeniach linka była tak napięta i przykręcona tą śrubką aby ręką nie można było przesuwać pancerza po lince.
Piter233 Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Sprawdź też wysokość przerzutki. Oprócz tego może może naciągnij lekko linkę, żeby wózek był troszkę bardziej oddalony od łańcucha i żeby łańcuch nie dostawał mocnego strzału od przerzutki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.