Baldini75 Napisano 8 Września 2016 Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Hejka. Kilka dni temu jechałem o 5 rano do pracy przy temperaturze 10/11 stopni. Miałem na sobie koszulkę rowerową z krótkim rękawem, cieniutką bluzkę z długim i polar (kilkuletni, chyba klasy 200). Jadąc do 10 km/h było ok, ale już przyśpieszając i jadąc z górki, to trochę było mi chłodno. W nogi nawet było ok przy endura zip-off (w końcu to one wykonują ciągłą pracę). Tak myślę, że do -5 mógłbym jeździć rowerkiem do pracy (5 km w jedną stronę) Zastanawiam się nad takim zestawem: 1 warstwa - http://www.craft-poland.pl/craft-zero-extreme-windstopper-bielizna-termoaktywna-194612-meska-koszulka-pl.html 2 warstwa - jakaś bluza, polar w domu zawsze się znajdzie 3 warstwa - http://www.rogelli.pl/wiatrowka-rowerowa-rogelli-arizona-czarna/ Na nogi, to w sumie nie mam pojęcia co można by było zakładać. W pracy dostałem jakieś kalesony termo, więc na chwilę obecną dadzą radę, gorzej będzie jak przyjdą już mroźne wiatry. Z Craftem może być problem, bo zostały tylko rozmiary S. Czy coś jest godnego polecenia w podobnej cenie (ok. 200zł) z windstopperem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 8 Września 2016 Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Ludzie różnie się ubierają. Kurtkę wierzchnią wolał bym jakiś jaskrawy kolor bo im dalej w las ku zimie dzień robi się krótszy i często gęsto po ciemku się jeździ. Jakiś zielony lub żółty kolor typu fluo lepiej widać. No i pewnie jakieś ochraniacze na buty będziesz potrzebował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 8 Września 2016 Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Zastanawiam się nad takim zestawem: 1 warstwa - http://www.craft-poland.pl/craft-zero-extreme-windstopper-bielizna-termoaktywna-194612-meska-koszulka-pl.html 2 warstwa - jakaś bluza, polar w domu zawsze się znajdzie 3 warstwa - http://www.rogelli.pl/wiatrowka-rowerowa-rogelli-arizona-czarna/ Po co ci bielizna z WS, skoro na wierzch założysz wiatrówkę? Ja mam Craft Pro Zero Extreme (teraz najbliższe to chyba http://www.craft-poland.pl/craft-be-active-extreme-190983-9920-koszulka-meska.html tylko niestety bez stójki pod szyją) i to najlepsza bielizna, w jakiej jeździłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldini75 Napisano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2016 No właśnie o tą stójkę mi chodzi. W zwykłej wersji nie ma jej. A jaką czapeczkę polecacie pod kask? Dobrze jakby zakrywała uszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 9 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2016 A jaką czapeczkę polecacie pod kask? Dobrze jakby zakrywała uszy? Buff się sprawdza jeżeli nie ma dużych mrozów. Jak jest solidnie zimno i wietrznie to taka: http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/czapka_pod_kask.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 2 warstwa - jakaś bluza, polar w domu zawsze się znajdzie Tylko pod warunkiem, że się mało pocisz. W przeciwnym razie bezsensowne połączenie, bo będziesz mokry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldini75 Napisano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2016 No to głowa załatwiona. Czapeczka wygląda super. Rozejrzę się za buffem. Z tą drugą warstwą to zawsze tak jest, że trzeba trochę pojeździć i sprawdzić. Wszystko zależy od warunków. Dlatego na razie nie mam zamiaru nic kupować, bo zawsze coś w szafie się znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heris Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Hmm a może jakaś bluza na rower? dobre są marki brubeck, ale niestety do 200zł nie kupisz raczej, to może coś tańszego. Ta ma dobre oceny i jest niedroga https://www.######.pl/product-pol-43677-Bluza-Rogelli-Treviso-czarna.html Też niedługo muszę jakieś ciuchy na jesień/zimę kupić na rower, ale już będę mierzył w droższy asortyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldini75 Napisano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Nie, dzięki. na pewno potrzebuję ciucha na 1 warstwę, gdyż nie mam kompletnie nic. Ani jednej koszulki, nawet letniej z długim rękawem. Mając dobrą "podstawę" w ubiorze, kolejne warstwy już jakoś można kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blomba1 Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Jestem tu pierwszy raz więc na początek Witam Wszystkich Serdecznie ! Podpinam się pod temat bo szukam jakiejś koszulki/ bluzy na rower na temperatury 10 - 20 stopni . Latem używam koszulki z Decathlona B'twin 700 . Jest super do temperatury 20 stopni , świetnie odprowadza pot (schnie ) w wyższych temperaturach . Poniżej 20 stopni zakładałem pod nią koszulkę Aerofit 900 z długim rękawem i do 16-17 daje radę ( przy większym podjeździe co najwyżej lekko się zapocę ) .Używałem też koszulki z długim rękawem z Lidla . Z koszulką termoaktywną do 15 stopni jest w miarę ok. , ale przy większych prędkościach jednak mocno ją przewiewa i komfort cieplny spada . Skoro już jest chłodniej więc pomyślałem , że przydałaby mi się jakaś koszulka / bluza z długim rękawem na drugą warstwę lekko lub średnio ocieplana ( ale nie zimowa ) . Chodzi mi o jazdę w temp 16-20 stopni bez koszulki termoaktywnej i w temperaturach 10 - 16 stopni z koszulką termoaktywną . Jeżdżę crossem po terenie płaskim i lekko pagórkowatym , średnia ok. 24-25 km/godz . Czasem jakiś wjazd do lasu na ubite ścieżki . Patrzyłem bluzy B'twin 520 z Decathlona ale już nie ma rozmiaru . Widziałem też Rogelli i Mimo ale tylko w internecie . Rogelli ma jak dla mnie trochę dziwną rozmiarówkę ( mam 177 cm , 82 kg , 108 w klatce , 86 w talii ) . Mimo rozmiarówka wydaje się ok. ale ceny linii Design są trochę wysokie . Na wyprzedaży w Interspocie znalazłem coś takiego : http://esklep.intersport.pl/pl/product/134103/kurtka-odlo-mistral-411132 ale niestety nie jest opisana rozmiarówka . W ogóle występuje ona jako kurtka i ma jakieś windstoppery i nie wiem czy to jest to czego szukam . Może ktoś używa takiej bluzy i coś powie na jej temat . Może macie jakieś inne propozycje . Poszukuję też długich spodenek na rower na w miarę dobrej wkładce ( tak na 2-3 godzinne wyjazdy ) bez szelek .W Decathlonie są obecnie tylko w odmianie 300 natomiast wyższe odmiany są wyłącznie z szelkami . Chodzi mi o spodenki jesienne , nie zimowe , z dobrą wkładką no i w rozsądnej cenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Bez szelek to padaka, dlatego pewnie sensownych nie możesz znaleźć. Jako koszulki baselayer dobre są koszulki btwin Aerofit - te z siatką na plecach. Z nogawkami i rękawkami można ogarnąć 1/2 jesieni używając letniego stroju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blomba1 Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Bez szelek to padaka, dlatego pewnie sensownych nie możesz znaleźć. Wiem Raffik , ale przejechałem się z szelkami raz i nie przypasowały mi , no cóż wolę trochę inną wygodę ... Jako koszulki baselayer dobre są koszulki btwin Aerofit - te z siatką na plecach. Z nogawkami i rękawkami można ogarnąć 1/2 jesieni używając letniego stroju. No właśnie mam Aerofit 900 białą , ale rękawków i nogawek jakoś nie uważam . Nigdy w tym nie jeździłem , ale myślę , że dobre rękawki i nogawki będą kosztować 2/3 ceny niezłej bluzy/ koszulki z długim rękawem . Natomiast w chłodne dni jeżdżę w ten sposób , że zakładam najpierw długie spodnie do biegania cienkie a na to b'twin 500 krótkie spodenki z wkładką . Trochę ciepło się robi w 4 litery ale jakoś to wytrzymuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Tracisz wtedy trochę właściwości dobrej wkładki, która powinna iść na ciało. Rękawków i nogawek używam też decathlonowskich - za 80zł są ok. Szelki oprócz braku ucisku na przeponę i pęcherz, zapewniaja osłonę nerek i korzonków. Jedyna wada, to problem z tzw. potrzebą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blomba1 Napisano 24 Września 2016 Udostępnij Napisano 24 Września 2016 No właśnie . Rozbierać się a potrzebą w lesie to nie dla mnie ... Może ktoś coś wie o długich spodenkach bez szelek z w miarę dobrą wkładką i nie za mocno ocieplanych na temperaturę 10-15 stopni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 25 Września 2016 Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Nie ma potrzeby się rozbierać: każde dobre spodnie rowerowe są w tym celu wycięte niżej z przodu. Spodni z szelkami nie chcesz, nogawek i rękawków "nie uważasz"... Przecież to są sprawdzone rozwiązania więc po co próbować wyważać otwarte drzwi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 6 Października 2016 Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Koledzy polecicie jakieś spodnie przeciwdeszczowe ? Bez żadnych membran i innych -texów. Do pracy mam 3 km i nie potrzebuje cudów. Najlepiej zwężane na dole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.