Skocz do zawartości

[Kaseta] , pytanie o napęd

Panoramiks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć  mam pytanie  o kasetę , mam nowy rower z nowym napędem sram X5 , nie jeżdżę  jakoś mega dużo ,ekstremalnie  a po roku eksploatacji padła mi kaseta , nie wiem jak to się fachowo nazywa ale przestała się zazębiać „sprzęgiełko w środku „ do przodu zaczęła się kręcić bez zazębiania tak jakbym do tyłu  pedałował ,  bardzo mnie to zaskoczyło nie dość że byłem daleko od domu to jeszcze po tak krótkim  czasie to  się zepsuło ,  to normalne? :(   , ciekawi mnie czy można ten mechanizm jakoś sam wymienić/naprawić? bo same zęby  wyglądają na jeszcze dobrym stanie , czy trzeba całość wymieniać, i czy ten dziwny producent kasety o którym ja nie słyszałem : SunRace  to markowy dobry sprzęt? czy jakiś  tani chiński zamiennik ? , ewentualnie co byście polecili nowego dobrego do tego typu napędu ,z przodu mam korbę 2 blatową, z tyło 10 rzędówkę… :)

IMAG3946.jpg

IMAG3944.jpg

Napisano

To nie kaseta tylko zapadki w bębenku piasty. Kaseta to zupełnie osobna część. 

Cześć , jeśli rower nowy i na gwarancji to do reklamacji , jeśli nie i chcesz to zrobić sam to potrzebujesz klucz i "bacik" do odkręcenia kasety. Następnie albo wymontowanie z piasty ośki i wykręcenie bębenka , lub "otwarcie " go i diagnoza co się stało.

Napisano

Dzięki Mirecki o to mi chodziło o konkretną odpowiedz :) ,  czy to całość ,czy osobno się naprawia, na gwarancji jest jeszcze i  czekam od odpowiedz ze sklepu na ekspertyzę, pytam o to żeby mnie nie na ciągli nie potrzebnie na kasę , bo mnie  zdziwiło że tak krótko działało a zęby jeszcze dobre , fajnie  jak dałoby się sam środek wymienić , jak nie uznają gwarancji bo trochę kręcili nosem że to raczej element   eksploatacyjne. 

Napisano

Jeśli w piaście padło zazębiane to nie jest to żaden czynnik eksploatacyjny i mają Ci to naprawić w ramach gwarancji. Nie daj się zrobić w jajo. Być może żle tłumaczyłeś i zrozumieli, że padła kaseta co faktycznie już pod eksploatację podpada. 

Napisano

Możliwe że masz zasyfiony bębenek i zapadki nie odbiły, lub je zmieliło i należy je wymienić, albo bębenek do wymiany, musisz albo dać piastę do serwisu albo sam ją rozebrać.

Napisano

dzięki za odpowiedzi już rozjaśniliście mi jak to jest złożone , na początku myślałem że tak samo jak w starszych typach wolno biegów co całość się wymieniało , zobaczę jaką dostanę odpowiedź , a to ze tak krótko służyło  to nie wina podruby/kiepskiego producenta ,tylko czasem się tak zdarza ? chodzi mi żeby się ustrzec przed taką awarią na przyszłość, bo padło mi to na trasie i musiałem dzwonić do domu po pomoc by mnie scholowali samochodem …  

Napisano

W rowerach tak do 3k zł piasty mówiąc szczerze szału nie robią, są bo są, często tylna piasta w rowerze nawet za 5k zł to śmieć jakich mało.

Winna jest piasta, ale mówię, piasta piaście nie równa.

Tym bardziej że np od nowości mogła 1 zapadka nie działać prawidłowo, a przy 1 zapadce szybko tą ostatnia działająca szlak trafi.

Co to za piasta?

Napisano

Przeglądałem papiery ,ale są bardzo ogólne lakoniczne  żadnych konkretów modeli itp. Mój rower to specialized rockhopper expert 29” z 2015r nie wiem czy to coś pomoże a na osi koła pisze :STOUT XC , ale chętnie bym wymienił słabe elementy w nim żeby mieć pewność na dalekich trasach:)….choć też jestem zawiedzony na tym że nowy sprzęt też nie jakiś tam marketowy i tak trzeba się tym wszystkim się przejmować że badziew też wciskają . ,  im coś nowsze tym gorszej jakości… 

IMAG3955.jpg

Napisano

Dostałem odpowiedź ze mają odpowiedź od dystrybutora że mają wymienić na jakieś shimano xteka nie wiem czy ich dobrze zrozumiałem :unsure:  , jest coś takiego? , to dobry sprzęt….

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...