xo83 Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Witam, Na wstępie napiszę, że jedną latareczkę mam już zakupioną u Pana Darka i jest to convy S2+ na diodzie U3 3D z kolimatorem 20x60. Zdecydowałem się teraz dokupić latareczkę do szybkiej jazdy po lesie, ale nie bardzo wiem jaki kolimator do niej zastosować? Jakie macie propozycję do montażu? Pozdrawiam
HarveyDent Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Żaden. 2 latarka będzie robić za "długie" i fajnie uzupełni pierwszą
cervandes Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 I nie kupuj M1 tylko S2+ bez kolimatora. Kolimator rozprasza i świeci pod koło, REF świeci skupionym strumieniem w dal. Mam taki właśnie zestaw i długo będę go używał bo jest rewelacyjny.
cervandes Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Bo za bardzo skupia. Przy S2 będzie to po prostu dobre światełko z większym dystansem niż kolimator. W M1/2 jest już wyraźnie mniejsza kropka spotu, zrobi się z tego mały jasny placek przed rowerem. Lepiej moim zdaniem mieć równomiernie rozłożone światło niż plamę która powoduje, że pozostały obszar będzie o wiele słabiej widoczny.
HarveyDent Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Mam S2, S3 z 60x20 i M1 i uważam że zestaw S3 (to samo co S2+) i M1 jest najbardziej optymalny. Wsio te same sterowniki i diody. M1 daje więcej światła. Mowa oczywiście o terenie bo w mieście S3 puszczone na 10% wystarcza i oświetla wystarczająco boki
cervandes Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 A ja uważam, że M ma średni zasięg i za duży reflektor oraz o wiele wyraźniejszy spot przez co świeci plamą. I co?
HarveyDent Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 I co? I nic. Tylko nie pisz tak kategorycznie żeby nie kupował tego czy tamtego bo Ty masz inne zdanie.
cervandes Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Sugerujesz, że nie powinienem wyrażać swojego zdania? Ja odradzam M, bo jest zbyt skupiona. Ty polecasz bo jesteś zadowolony. Dla autora to jest powód do rozważenia za i przeciw obu rozwiązań. Na tym właśnie polega idea for dyskusyjnych - na prowadzeniu dyskusji
HarveyDent Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Sugeruje że czytając zwrot: "I nie kupuj M1 tylko S2+" można by pomyśleć że M1 jest kompletnie złym wyborem.
xo83 Napisano 9 Września 2016 Autor Napisano 9 Września 2016 Mnie się wydaje, że połączenie Convoy S2+ 20x60 + Convoy M1 ref opbędzie lepszym rozwiązaniem niż Convy S2+ 20x60 + Convoy S2+ ref ophttp://i61.tinypic.com/2ih2pua.giftutaj mamy akurat przykładConvoy S2+ 20x60 + Convoy M2 z Refem OP, ale M1 ma jeszcze lepszy zasięgPozdrawiam
HarveyDent Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 To tak naprawdę zależy od preferencji i gdzie zamierzasz jeździć. Jak masz zamiar sunąć szosą 35km/h to większy zasięg M1 będzie w sam raz Jak po terenie to szerszy snop S2+/S3 będzie lepszy. Ponieważ zazwyczaj jeżdżę wąskimi ścieżkami w lesie to mi M1 akurat bardziej odpowiada, ale jak zamienie ją z S2'ką to też daje radę. Convoyka z kolimatorem 20x60 wystarczająco oświetla mi boki i teren "pod kołem" To trochę roztrząsanie wyższości świąt bożego narodzenia nas świętami wielkiej nocy. Co nie kupisz na długie będzie ok. To niuanse bo tak naprawdę najbardziej brakuje doświetlenia obszarów gdzie patrzysz, a nie gdzie jedziesz. A to się nie pokrywa i lekarstwem (tylko w terenie oczywiście) jest 3 światło na kasku
xo83 Napisano 9 Września 2016 Autor Napisano 9 Września 2016 "Jak masz zamiar sunąć szosą 35km/h to większy zasięg M1 będzie w sam raz." "Ponieważ zazwyczaj jeżdżę wąskimi ścieżkami w lesie to mi M1 akurat bardziej odpowiada" Napisałeś tak, że jedno wyklucza drugie
HarveyDent Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Być może nie precyzyjnie się wyraziłem. Dość wąski zakres M1 na wąskich ścieżkach mi wystarcza i odpowiada. Nie potrzebuje mieć szeroko, wolę widzieć dalej. Wystarczy że mam szeroko pod kołami.
xo83 Napisano 9 Września 2016 Autor Napisano 9 Września 2016 I właśnie dlatego wybrałem taki zestaw I właśnie, dlatego Twoja interpunkcja zawołała o pomstę do nieba. Nie pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.