Skocz do zawartości

[opona] Fizyczne wymiary opon 2,25 Schwallbe i innych?

gkc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Szukam fizycznych wymiarów opon 2,25 np Schwallbe najlepiej dla 26 calli, chociaż nie wiem czy to robi różnicę.

Więc jak ktoś wie lub ma i może zmierzyć będę wdzięczny:

- szerokość po balonie

- szerokość po klockach

- wysokość 

No i dajcie znać na jakim modelu.

Z góry dzięki.

Pozdrower.

Napisano

Wymiary te będą się różniły w zależności od szerokości obręczy i konkretnego modelu opony, także nie wiem czy jest porównywać. Szukaj w sieci testów konkretnego modelu, zazwyczaj wtedy są napisane wymiary faktyczne i rodzaj obręczy.

Napisano

Schwalbe Rocket Ron 2,25':

- szerokość po balonie 56 mm

- po klockach ~56,5 mm

- wysokość ~53 mm

Zmierzone na obręczy o szerokości wewnątrz 23 mm. Dawniej na obręczy 17 mm miały koło 54 mm szerokości. Ogólnie opony Schwalbe całkiem trzymają wymiar, bo kumpla Smart Sam 2,1' ma prawie dokładnie 54 mm.

Napisano

Schwalbe nobby nic performance zwijana 2,25 26" na obręczy 20mm ztr, szerokość realna balon-2,15 klocki 2,17

Ta sama opona na obręczy ztr flow ex 25mm wew szerokość balona- 2,2 szerokość klocków 2,25

Maxxis crossmark 2,1 zwijana, obręcz ztr flow ex, szerokość balona- 2,09 rozstaw klocków 2,1

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

A powiedzcie mi jeszcze czy takie 2,25 jest też wyższe coś od 2,1?

Czy to tylko w samą szerokość idzie a wysokość balona bez zmian?

Pozdrower.

Napisano

I jeszcze jedna sprawa.

Zna ktoś opony o wysokim balonie? Tzn. żeby przy tym 2,25 ewentualnie 2,1 uzyskać jak najwyższą wysokość opony.

Nie musi być to z Schwallbe, może byc Maxis czy jakiś Continental - ważny aby nie żadne chińskie czy inne nie warte CST czy Rubena itp ;)

Dzięki.

Napisano

Ten Race King 2,2 wychodzi na pozycję lidera - dużo osób je chwali.

A znacie jakaś dobrą konkurencje w szerokości 2,25? Może Rapid Rob czy Smart Sam albo coś z Maxisa czy Geaxa?

Napisano

Rapid Rob 2.25, fajna opona na treningi, tania i nie żal gdy padnie. Bieżnik bardziej przyczepny od RK.

A jak z oporami toczenia? Nie hałasują jak traktor na asfalcie?

W sumie to wychodzi że albo Rapid Rob 2,25 albo Race King 2,2 - bo chyba nawet innych podobnych z serii budżetowej to ciężko coś znaleźć. 

Napisano

Ten Race King 2,2 wychodzi na pozycję lidera - dużo osób je chwali.

A znacie jakaś dobrą konkurencje w szerokości 2,25? Może Rapid Rob czy Smart Sam albo coś z Maxisa czy Geaxa?

Dużo dobrego czytałem o "Ikon" od maxxisa

Sent from my Letv X500 using Tapatalk

Napisano

No buczą, ale to nie są opony na asfalt tylko w teren. Na asfalt to sliki kupujcie.

No tak tak ale jednak jeździmy na rowerach MTB praktycznie wszędzie - czasem las, czasem wycieczka asfaltowa a czasem mega hardcorowe wertepy/zjazdy.

Wiadomo - teren to priorytet - ale fajnie jakby na drogach asfaltowych nie było tragedii.

Napisano

Rapid Rob to akurat budżetowa wersja Racing Ralpha, na drucie i większymi klockami bocznymi. Środek wygląda identycznie, a buczą, bo mają twardszą mieszankę niż Racing Ralphy Evo, które raczej cicho bzyczą, za to zużywają się dość mocno na asfalcie. Coś za coś. Ewentualnie Hutchinson Python w wersji AirLight, ale nie wiem, czy jeszcze można je gdzieś dostać. To były genialne opony uniwersalne, na dodatek ważyły tylko 530g. Używałem przez 4 lata, aż wreszcie guma na bokach popękała i trzeba było wyrzucić. Z wielkim żalem.

Napisano

Panowie ostatnie pytanie.

Czy dętki dla 2,1 będą pasowały do oponek 2,2/2,25?

Niby różnica mała ale widziałem oddzielne dętki do 2,1 i kolejne do 2,5 - to tak serio?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...