Skocz do zawartości

Trek X-Caliber 9 2016 - Warto?

Whit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ;)

Jestem na etapie szukania roweru właśnie znalazłem chyba ciekawą promocję otóż Trek X-Caliber 9 z 2016 roku 

(osprzętowo jak tu http://www.dobrerowery.pl/trek-x-caliber-9) w fioletowej wersji kolorystycznej.

Atutem jest to, że rower jest w sklepie autoryzowanym gdzie mogę go odebrać osobiście.

Jak myślicie opłaca się kupić ten konkretnie model za 3299zł czy lepiej jeszcze poczekać, kupić coś innego?

Pozdrawiam

Napisano

Jak zamierzasz eksploatować ten rower?

Brakuje mu rozwiązań obecnie coraz popularniejszych a w przyszłości raczej dominujących, rama nie jest też jak to się mówi "rozwojowa" - brak główki pod widelce ze stożkową rurą, brak możliwości montażu sztywnej osi. To wcale nie muszą być wady i tak skonfigurowany rower może w żaden sposób nie ograniczać, jedna te rzeczy warto mieć na uwadze. 

Hamulce też nie grzeszą jakością ani przewidywalnością co do przeżycia intensywniejszej eksploatacji. 

Napisano

@@tobo,

Eksploatować do wszystkiego :) I to nieraz na wyjazd jakiś nieraz polatać po lesie, na jakieś single itd. Z przeważaniem na normalną jazdę ale chcę tylko MTB 29er niedawno nawet miałem Treka X-Caliber ale 7.

Podoba mi się jego geometria ale szkoda, że nie ma taperowanej główki choć ja tego amora i tak pewnie nigdy nie zmienię a prędzej zmienię rower, a przesiadka z sprężynowego XC30 na recona silver powietrznego i tak będzie raczej kolosalna. 

Tak samo z sztywna osią baa musiałem googlować co to, nie jeżdżę na maratony, ważę 70kg więc chyba must have to dla mnie nie jest.

Tylko z drugiej strony obie te rzeczy mogą być problemem z późniejszą odsprzedażą a konkretnie ze stratą więc może z drugiej strony może kupić coś innego a potem mniej stracić.

Poprzedniego Treka nie miałem nawet pół roku ale z drugiej strony praktycznie nic na nim nie straciłem bo kupiłem go w dobrej cenie.

Wcześniej miałem Shimano M355 jak te się mają do tych? Szczerze to siła hamowania mi w zupełności wystarczała a te z X-Caliber 9 są  pewnie i tak dużo lepsze.

Czy za te 3300zł jest coś lepszego do kupienia? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...