Umpero Napisano 6 Września 2016 Napisano 6 Września 2016 Witam Niedawno zakupiłem rower Kands Maestro. Rower posiada hamulce Tektro V-brake. Niestety tylny hamulec bardzo głośno piszczy. Jak hamuje to aż w uszach nieprzyjemnie jest i ludzie się oglądają. Na ścieżkach rowerowych zamiast dzwonka to wystarczy, że przyhamuje gdy ktoś się rozwali na całej szerokości ścieżki i już wiedzą, że ktoś jest za tym kimś i mi schodzą z drogi Co mogę z tym zrobić ? Czemu to cholerstwo tak piszczy ?
Marcin86Poznan Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Może tłuste jest? Umyj klocki i obręcz płynem do naczyń, jak nie pomoże wymień klocki.
seraph Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 I sprawdź czy są równolegle, a najlepiej bardzo delikatnie w klin (tak, żeby obręcz się między nie wciskała). Jeśli tylny ich koniec jest chociaż ciut bliżej obręczy niż przedni to zawsze będzie piszczeć.
cervandes Napisano 8 Września 2016 Napisano 8 Września 2016 Popularna metoda regulacji to na karty kredytowe. Podkłada się pod klocek z jednej strony aby był on ustawiony z pochyłem powierzchni hamującej do obręczy. Dzięki temu zaciskając szczęki zaczyna on tylko swoją częścią hamować. Poprawia to modulację i właśnie zapobiega piszczeniu.
inforobert Napisano 16 Września 2016 Napisano 16 Września 2016 https://www.youtube.com/watch?v=XMa9UqY9obk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.