Garlock Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Rewelacyjny pomysł... Niech mu się częściej stery rozkręcają... Na stery to właśnie WYŁĄCZNIE loctite Wszystkie połączenia gwintowane w rowerze można(a nawet należy) smarować smarem. Prawidłowo skontrowane stery nie mają prawa się rozkręcić same. Podobnie jak konusy osi czy suport. Połączenia kontrowane w rowerze wymyślono w czasach gdy nikt nawet nie śnił o powstaniu firmy Loctite i działały już wtedy bez problemu. Wiec czemu dzisiaj miałoby być inaczej? Cytuj
Dareios Napisano 9 Września 2016 Autor Napisano 9 Września 2016 Chyba znalazłem klucz do odkręcenia, ale najpierw chciałem poluzować ten pierścień z otworami, bo na kole zawsze łatwiej. Tylko że za chiny nie chce się ruszyć. Gwóźdź się spłaszczył, otwory trochę poharatały, a ten nie chce odpuścić. Macie na to jakiś sposób? Cytuj
Hetman Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Chyba znalazłem klucz do odkręcenia, ale najpierw chciałem poluzować ten pierścień z otworami, bo na kole zawsze łatwiej. Tylko że za chiny nie chce się ruszyć. Gwóźdź się spłaszczył, otwory trochę poharatały, a ten nie chce odpuścić. Macie na to jakiś sposób? Zdjęcia poproszę. Wszystkie połączenia gwintowane w rowerze można(a nawet należy) smarować smarem. Prawidłowo skontrowane stery nie mają prawa się rozkręcić same. Podobnie jak konusy osi czy suport. Połączenia kontrowane w rowerze wymyślono w czasach gdy nikt nawet nie śnił o powstaniu firmy Loctite i działały już wtedy bez problemu. Wiec czemu dzisiaj miałoby być inaczej? Praktyka warsztatowa. I lata doświadczeń. Różne stery są produkowane i w różnych warunkach żyją rowery, czasami całkiem długo. Nie zakładaj niczego z góry. Cytuj
Dareios Napisano 9 Września 2016 Autor Napisano 9 Września 2016 Chodziło o te dziurki w pierścieniu w wolnobiegu, które dają dostęp do mechanizmu zapadkowego. Jednak z dumą donoszę że operacja zakończyła się sukcesem, ale obkupiona została zmiażdżeniem 3 gwoździ i pęknięciem rączki jednego pilnika. Sam wolnobieg także udało się odkręcić i to bez imadła Cytuj
Dareios Napisano 12 Września 2016 Autor Napisano 12 Września 2016 Witam Panów Ostatnie dni spędziłem na kompletowaniu narzędzi. Trochę się naciąłem, bo pamiętałem jeszcze czasy w których aby rozkręcić cały rower wystarczyły dwa płaskie klucze uniwersalne i ewentualnie jakieś narzędzia domowe. Widzę, że trochę się pozmieniało i każdą część teraz odkręca się czym innym. Tylko nie wiem czy to jest postęp... Zamówiłem również prawie wszystkie niezbędne części zamienne (oprócz hamulców i łożysk, te kupię na miejscu, hamulce chyba jednak Saccon). Dziś planuję się zabrać za serwis wolnobiegu. I tu pojawia się pytanie - ile powinno być kulek w dolnym i górnym rzędzie? Pytam tak na wszelki wypadek jakby mi się całość rozsypała i kulki się wymieszały. Cytuj
Dareios Napisano 18 Września 2016 Autor Napisano 18 Września 2016 Witam ponownie. Wczoraj w końcu zabrałem się za wolnobieg - udało się go rozłożyć, nasmarować i ponownie złożyć. Okazało się, że kulek jest 40 w dolnym rzędzie i 34 w górnym. Jednak chyba będzie problem z łańcuchem. Pin mojego obecnego ma 8mm długości. Nie widzę nigdzie takich spinek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi