Skocz do zawartości

[kierownica] Nieco za mała pod manetkę+klamkę?

Prox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam kierę Zooma, na oko 550-600mm. Dzisiaj zdjąłem swoje wysłużone klamkomanetki i wstawiłem manetki + klamki. Problemy są dwa, nie przeszkadza to mocno, ale chciałbym, aby wszystko było na tip-top. Może coś doradzicie.

1. Baryłka SL-M310 dotyka mi niemalże kierownicy (tak lewa, jak i pseudobaryłka z prawej). Nie ważne, pod jakim kątem ustawię manetki, dokręcenie spowoduje, że baryłka oprze się, lub niemalże oprze o kierownicę. Jest to zapewne wna tego, że baryłka styka się w miejscu gięcia się kiery.

1b) problem w tym, że nie mogę już bardziej wysunąć gripów i przesunąć obejm do zewnątrz.

2. I tu byłoby rozwiązanie: krótsze gripy. Problem w tym, że te są idealne na wymiar mimo wszystko, a nawet ciut za mało miejsca mam. Ręce leżą mi na kierownicy tak, że stykają się zewnętrznymi częściami z końcem kierownicy (boję się, że po deszczu mogą się ześlizgnąć).

Teraz pytanie do pkt. 1: muszę poobracać kierę pod różnym kątem na mostku? Da się jakoś te dotykanie baryłki wyeliminować?

2 - większa kiera wszystko rozwiąże? Coś mi się nie chce wierzyć, że ta jest za mała. 550-600mm to nie tak mało...

Napisano

Nikt już nie jeździ na takiej szerokości kierownicy więc się nie dziw że masz wszystko upchane. Przy kierownicy prostej około 700 mm dopiera zaczyna być luźno.

• Mod Team
Napisano

Szersza kierownica załatwi sprawę. Jak to jest zoom to nie ma wielkiej straty.

Na 650 u mnie wszystko się spokojnie mieściło.  Kup szerszą, można dociąć jak by co.

Fajne masz klamki hamulcowe . ;) 

Napisano

Swoiste podejście autora do tematu -  "mam kierę na oko 550-600 mm "  :)

Ile by nie było, 660 lekko gięta wystarczy (nie musi byc prosta)  a na zooma czy uno się specjalnie nie wykosztuje (jeśli nie musi)...

Napisano

Ale nie każdemu prosta kierownica pasuje.

Autor tematu pytał o rady nie zaznaczając, że prosta kierownica mu nie pasuje. Stąd też moja sugestia, której oczywiście nie musi stosować.
Napisano

@michuuu: :))))

Okej, kupię trochę dłuższą. Co do prostej/krzywej, wolę giętą zdecydowanie, chociażby delikatnie. Co do mojego podejścia do tematu: jak widać dokładny wymiar nie był potrzebny. Czyli dłuższa kiera załatwi sprawę :)

Dzięki :))

Napisano

nie musisz nawet na szerszą zmieniać- wystarczy żeby nie miała takiego dzikiego wzniosu- lekkie gięcie w niczym nie przeszkadza, ja jeszcze niedawno miałem 580mm gięta i mi na nic miejsca nie brakowało.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

a wogóle to spróbuj obrócić bardziej w górę- nie będzie się nic stykać i do tego powinno być wygodniej.

Napisano

W rowerku dziecięcym krossa na kołach 20" jest kiera 580mm i taka przy tej wielkości koła i zasięgu ramion jest ok. Na 600 z dużym kołem bałbym się zjechać poza asfalt.

Napisano

już nie wymyślaj... kiedyś na takich w dh jeździli ;) ja problemów żadnych nie miałem z 580, teraz mam 620 i jest fajniej, ale wcześniej miałem mniejszy skok amortyzatora (80mm) więc raczej to jest ważniejsze, mostek 80mm na kole 26"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...