djtomas Napisano 16 Września 2006 Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Witam! Mam zamiar zakupić trochę części alivio i mam pytanie... Tylnią przerzutkę to na pewno wezmę 2005, bo naczytałem się że 2006 może być gorsza. Zakupię jeszcze przednią alivio oraz klamkomanetki i tu pytanie czy szukać też tych z rocznika 2005? Czy są jakieś różnice w 2005, a 2006 przy klamkomanetkach i przedniej przerzutce? Teraz mam top swinga, czytałem że niby lepszy down swing, ale nie wiem jak stwierdzić czy zdołam go u mnie zamontować (może dać foto to powiecie?). No i jak z ceną? Mam ostatnio trochę wydatków i liczy się każde zaoszczędzone zł. U arnika by to kosztowało 218zł, znajdę gdzieś taniej? POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Co do klamkomanetek - czy nie lepiej kupić te części oddzielnie? Później przy zmianie całego napędu lub siły hamującej może się okazać, że chcesz też zmienić któryś z tych elementów i kaszanka ;P Ja właśnie teraz stoję przed tym samym problemem, chcę kupić tarczówki deore i muszę do kosztów doliczać manetki ;P Taka moja mała sugestia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 17 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2006 no to manetki alivio będą mnie kosztować jakieś 83-94zł czy klamki za 20-30zł komplet, będą lepsze niż te zintegrowane z manetkami alivio? sp0q - a po co chcesz zmnieniać manetki? konieczność czy nie jesteś zadowolony z nich? POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_igi Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Ja mam manety Alivio 2006, mój kumpel ma 2005 i tegoroczne są o wiele lepsze.. A z tyłu również mam przerzut Alivio '06 i ciągle są z nim problemy.. Klamkomanetek lepiej niekupuj, później się wyrobią i zamiast zmienic biegu zahamujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Klamkomanetek lepiej niekupuj, później się wyrobią i zamiast zmienic biegu zahamujesz te klamkomanetki to nie DC ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 17 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2006 takie tekro: http://allegro.pl/item127602781_nowe_klamk...dwa_palce_.html będą lepsze niż te zintegrowane z manetkami alivio? jeżeli nie to ch** wezmę klamkomanetki 2006, tylną 2005 a przednią obojętnie POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flisak Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Widze, ze jestes z Lublina, jak chcesz to moge Ci sprzedac klamki Promaxa za symboliczne 5zl moglibysmy sie styknac na najblizszej masie kryt.( http://www.allegro.pl/item126163006_dzwign...owe_od_ss_.html moje sa ze srebrnymi dzwigniami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Ja mam manety Alivio 2006, mój kumpel ma 2005 i tegoroczne są o wiele lepsze Możesz wytłumaczyć dokładniej w czym są lepsze, bo jestem ciekawy. Sam miałem problem czy wziąć 2006 czy 2005 - wziąłem 2005 bo bardziej mi ich design podobał. takie tekro: http://allegro.pl/item127602781_nowe_klamk...dwa_palce_.htmlbędą lepsze niż te zintegrowane z manetkami alivio? Nie wiem czy klamki zintegrowane z klamkomanetkami Alivio są lepsze od tych Tektro. W każdym razie na pewno są lepsze od klamek zintegrowanych z klamkomanetkami XT (model z 2002 roku chyba) A co do rozwiązania klamki czy klamkomanetki to ja jestem za klamkomanetkami - taniej, lżej i więcej miejsca na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Caly moj naped to Alivio ( 06 , tylko t.przerz. to 05 ) i sprawuja sie dobrze . Kaseta i lancuch powinny dociągnąc do 4000 km , reszta powinna zostac na nastepny sezon . Przy kupnie klamkomanetek zastanawialem sie nad oddzieleniem tych elementów , jednak jakos ten pomysł upadl . Nie planowalem zakupu tarczówek ani tez zmiany napedu na 9 . Do mechanika moze zostac to co jest , wiec dla mnie teraz to nie problem . Kasa wychodzi mniejwiecej ta sama wiec na wszelki wypadek bym sie ubezpieczyl i kupil oddzielnie klamki i manetki Chociaz jak napisal sebek wiecej miejsca na keirze tez sie przyda no i ta waga ( ile roznicy jest to nie wiem ale pewnie lzej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 sp0q - a po co chcesz zmnieniać manetki? konieczność czy nie jesteś zadowolony z nich? POzdr. Konieczność, zmieniam przednie koło i kupuję tarczówkę deore 535 przez co muszę zamontować oddzielnie manetkę. Kupię zresztą Alivio bo jestem z niej zadowolony, a zresztą na deorke już kasy nie będę miał ;] Sęk w tym, że manetki z zestawu z klamką nie da się zamontować samej, no chyba że skądś obejmę wykombinujesz. edit. Ja brałbym oddzielnie, miejsca na kierze jest pod dostatkiem moim zdaniem, także da się odżałować ten dodatkowy centymetr, masa to kwestia paru gramów. A później da się uniknąć takiego problemu jak mój. No chyba, że ktoś rzeczywiście nie planuje w przyszłości hydraulików zakładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasGCE Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 takie tekro: http://allegro.pl/item127602781_nowe_klamk...dwa_palce_.html będą lepsze niż te zintegrowane z manetkami alivio? Ogólnie klamki i manetki oddzielnie to dobry pomysł, ale te tektro to akurat nie jest najszczęśliwszy wybór. Przymierzałem się kiedyś do takich w sklepie, założonych do nowego roweru. Mają luzy góra-dół od nowości. Koniec klamki ruszał się w płaszczyźnie pionowej o centymetr! Jak się wyrobią i zabrudzą, będzie jeszcze gorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Sęk w tym, że manetki z zestawu z klamką nie da się zamontować samej nie wiem jak to w alivio jest (a strona shimano lezy wiec sprawdzic nie moge), ale mantke mozna odkrecic od klamkomanetki, przykrecic obejme (ktora mozna bezproblemowo kupic. a jak nie to w szufladzie mam kilka od stx rc) i juz. osobiscie uwazam ze klamkomanetki sa nieprektyczne i radz dolozyc te pare plnow i miec te rzeczy osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.