Skocz do zawartości

[Trasa rowerowa] Przejazd z Krakowa do Tarnowa

NorthAngel82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam jakiejś możliwie w miarę krótkiej trasy do Tarnowa do przejechania na rowerze.

Wyjechałbym z Krakowa. Czy jest taka możliwość ? Ostatnio próbowałem jechać przez Niepołomice, ale niestety nie mogłem tam nigdzie znaleźć tej "żubrostrady" prowadzącej na Tarnów więc wróciłem z powrotem igołomską do Krakowa.

Był to nie udany mój wyjazd, ale fajnie było się przejechać.

Zastanawiam się nad drogą boczną, która jest obok autostrady. Jak jechałem kiedyś autobusem z Krakowa do Tarnowa, to widziałem, że obok autostrady biegnie jakaś droga boczna do momentu kiedy się zaczyna las. Potem ta droga się urywa bo jest tam skrzyżowanie dość duże i nie wiem jak dalej wjechać potem znów na te drogę boczną, Na końcu tej drogi i tak jest bramka zamknięta.

Ale mógłbym rower przełożyć przez tą bramkę i przeskoczyć na drugą stroną bramki i pojechać dalej.

Nie wiem czy takie coś jest możliwe i czy ktoś mnie może za to złapać i ukarać ?

Czy ktoś może mi polecić jakąś dobrą drogę do Tarnowa ?  Tak, żebym się nigdzie po drodze nie zgubił.

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Napisano

Żubrostrada to jest chyba ścieżka prowadząca przez Puszczę Niepołomicką (z tego co wskazuje google maps). Ogólnie sam pare razy pojechałem do Niepołomic z Krakowa. Jechałem cały czas drogą asfaltową (przez Brzegi-Grabie) i niezbyt przypadła mi ta trasa do gustu. Pełno samochodów plus asfalt z wieloma dziurami, a zaraz przed Niepołomicami dużo TIR'ów. Jak dojedziesz do Niepołomic to przez Puszczę Niepołomicką możesz przejechać, a gdzie dalej to nie wiem. 

Tutaj widzę relację wraz z zdjęciami, która może się pokrywać przez pewien czas z Twoją:
http://www.rowerem.jasonek.pl/index.php?id=12

Pozdrawiam

Napisano

Rzecz w tym, że przejechałem przez puszczę niepołomicką i dojechałem do takiej wioski, która się nazywa "Dąbrowa" i jadąc dalej dojechałem do stacji PKP.

Tylko nie pamiętam nazwy tej miejscowości, w której była stacja PKP, ale wiem że trzeba było z ulicy wejść po schodkach na peron.

Więc nie wiem czy w dobrym kierunku jechałem. Może mi ktoś inną, jakąś lepszą trasę polecić do Tarnowa ?

A jeśli miałbym jechać przez puszczę, to w którym kierunku się kierować, żeby wyjechać na żubrostrade ?

Napisano

Ja tak jeżdżę.

https://ridewithgps.com/routes/16398410

W puszczy musisz wpaść na Drogę Królewską, przejechać kilka km pod leśnieczówkę ( w weekend ludzie auta tam parkują). Skręcasz w lewo i po jakichś 200 metrach w prawo..kawałek wertepów jest ( jakieś 100 metrów) i potem zaczyna się asfalcik aż do samych Mikluszowic. Tam musisz wbić się na kładkę na Rabie i stamtąd do Tarnowa masz już kilka opcji.

Napisano

Trasa przez Kokotów Zakrzów Podłęże jest w lepszym stanie niż przez Brzegi, Grabie, albo mniej ruchliwa? Można wiedzieć jaki jest cel takich "zawijasów" :D 

Może jeszcze się przekonam do tych Niepołomic :DD

Napisano

Zawijasy są po żeby było ciekawiej, milej i mniej aut. Większość osób śmiga na rowerze dla przyjemności i priorytetem nie jest mniejsza odległość ale raczej inne cechy. Przez Brzegi jest sporo aut i cały czas płasko. Jadąc przez Kokotów, Gruszki trafi się nawet fajny podjazd i okolice jakieś ciekawsze.

Napisano

Masz około 90 kilometrów w jedną stronę, w dwie ponad 180 - przy średniej około 20 km/h, kilku przerwach i powiedzmy godzinnej przerwie na obiad - jakieś 12 godzin. Słońce zachodzi około 19, więc pewnie koło 7 rano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...