Skocz do zawartości

[amortyzator] pęknięta blaszka- gdzie dostanę zamiennik?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jakiś czas temu w tłumiku w moim SR Epiconie pękła mi blaszka sprężynująca (konkretnie to w popychaczu)- widok od boku na foto:

NRvo6Hg.jpg

(na zdjęciu trochę różniący się od mojego popychacz od Activii, blaszka jednak jest ta sama)

Nowy tłumik kosztuje 200 zł, więc trochę boli, tym bardziej, że rower będę zmieniał na jesień i nie chcę pakować w niego już kasy. Ale zrobić amor chcę, bo będzie na nim jeździł kto inny.  Póki co jeżdżę bez tej blaszki, ale tłumik stuka no i tłumienie nie działa do końca prawidłowo.

Dlatego pytanie:

gdzie dostanę taką blaszkę, czy mógłbym ją gdzieś np dorobić, czy ktoś mi dorobi taką drobną część?

"Od góry" blaszka to coś takiego jak to, ale cieniutkie no i ogólnie takie jak na foto wyżej- wiecie o co chodzi :)

137b.jpg

Jakieś pomysły?

Pozdro

Napisano

Do Activii pisałem i takich popychaczy już nie ma.  A tych blaszek na stronie nie ma nigdzie. 

A z kolei całego kartridża za 200 zł nie będę kupował.

Napisano

Wpisz sobie w internety:

= podkladka falista

= falisty pierscien sprezynujacy

Najlepiej w grafike jest tego od groma, do wyboru do koloru. Dobierz srednice i juz. Ilosc "fal" nie ma zanczenia i tak bedzie sprezynowac.

Napisano

Dzięki, tego mi było trzeba, fachowej nazwy :)

Mam jednak wrażenie, że ta moja jest "ostrzej" zakrzywiona na samym środku, te faliste mają jakby łagodniejsze przejście. Nie będzie to robiło różnicy? 

Może jest jakaś fachowa nazwa dla podkładek takich jak na pierwszym foto (ostre zagięcie)? 

Activia a kiedy będziesz wiedział czy masz? Jak coś to wyślij prywatną wiadomość z ceną 

Napisano

Uno- nie ma roznicy bo sa znormalizowane norma DIN

Due- juz pisalem ich nazwe

Napisano

Activia- dzięki za foto, no takiej blaszki potrzebuje pewnie jak tam jest, ale o konkretnych średnicach, u mnie to jednak inaczej wygląda:

V3nGpGq.jpg

więc do mojego nie będzie pasować na 100%. Poszukam czegoś po sklepach/serwisach. 

shotgun- bardziej chodziło mi o to, czy nie ma całkiem innego wyrobu, takiej "podkładki zgiętej wpół", a nie falistej. Ale z tego co podesłał activia to widzę, że falista powinna tam zadziałać. 

Popatrzyłem na necie i z tego co widzę to te pękające podkładki to dosyć częsty problem- teraz będę musiał poszukać gdzie to można kupić.... Na allegro z tego co widzę to mają albo jakieś konkretne, inne rozmiary, albo grubsze podkładki

W każdym razie dzięki wam za pomoc, wiem przynajmniej na czym stoję

Napisano

Jedyne w miare sensowne co znalazłem to coś takiego:

http://www.sodemann-sprezyny.pl/sklep-internetowy/podkladki-sprezyste/3bolgede_skiver

Najbliższa podkładka do tej co ja mam to średnica zewn. 15.70, wewnętrzna 11,18, grubość 0,20, wysokosc bez obciążenia 1,02mm

Natomiast dokładne wymiary takie jakiej mi potrzeba to: średnica zewn. 16, wewnętrzna 10, grubość 0,11, wysokość bez obciążenia 1,40

Tak więc jak widać trochę się to różni :/ O ile średnica jeszcze do przełknięcia to grubość i wysokość tak średnio pasuje. Nic innego sensownego nie mogłem jednak znaleźć... nada sie? 

Chyba, że macie jakieś sensowniejsze źródła z tymi podkładkami

Heh, teraz doczytałem, że koszty wysyłki na tej stronie zaczynaja się od 26 zł w górę.... super 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...