PiotrWu Napisano 5 Września 2016 Napisano 5 Września 2016 Witajcie,Przed wakacjami kupiłem ten rower. W trakcie pierwszych przejażdżek rowerem kilkukrotnie spadł łańcuch i zadrapał lakier z ramy. To nie mój pierwszy sprzęt i nigdy wcześniej spadający łańcuch nie niszczył w ten sposób ramy. Łańcuch spadał w specyficzny sposob - trudno to opisać- jakby się zakleszczał.Co z tym zrobić? Czy to może być wina złego montażu roweru? Chce go oddać do sklepu do sprawdzenia, ale jest może coś na co powinienem zwrócić uwagę, czegoś dopilnować? Obawiam się że wymienia/wyregulują łańcuch i powiedzą że to wina nieumiejetnego używania roweru przeze mnie.Dzięki
tobo Napisano 5 Września 2016 Napisano 5 Września 2016 1. Przeczytaj regulamin forum. 2. Popraw temat. Przednia przerzutka została źle wyregulowana. Albo zbytnio wykręcona jest śruba L, albo przerzutka jest za wysoko, albo jej wózek nie jest ustawiony równolegle do tarcz korby. Albo dwie z tych rzeczy razem albo wszystkie. Zakleszczanie się nie jest niczym dziwnym w tym przypadku i zdarza się. Najprawdopodobniej ten kto składał rower jest niezbyt obeznany w takich czynnościach. Po pierwszym spadnięciu łańcucha z korby powinieneś podjechać z rowerem na korektę ustawienia przerzutki. W definicji pierwszego przeglądu podane jest że wykonuje się go po podanym okresie czasu/ilości godzin spędzonych na rowerze lub gdy pojawi się jakiś problem, bez czekania na podany termin.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Września 2016 Mod Team Napisano 5 Września 2016 Jak już będziesz w serwisie, to niech Ci założą osłonę na rurę łańcuchową tylnego widelca.
PiotrWu Napisano 5 Września 2016 Autor Napisano 5 Września 2016 Dzięki za szybkie odpowiedzi! Z rowerem miałem się pojawić po 3 miesiącach i wtedy mieli zrobić serwis zerowy za 40pln i podbić mi gwarancję. Czy skoro porysowanie lakieru wynikało ze złej regulacji łańcucha to czy mogę reklamować rower? Staram się kupować rowery markowe, żeby po 2/3 latach je odsprzedawać (nie tracą tak mocno na wartości jak te niemarkowe). Ot taka strategia... No i takiego obdrapańca trudno będzie dobrze sprzedać. ps. regulamin czytam, temat poprawię.
Piter233 Napisano 5 Września 2016 Napisano 5 Września 2016 Specem do prawa nie jestem, ale to raczej nie przejdzie. Chociażby dlatego jeśli pierwszy raz wystąpiła usterka powinieneś od razu podjechać do sklepu. Zresztą nie rozumiem dlaczego od razu z tym nie podjechałeś, skoro widziałeś że jest problem, zwłaszcza że jak piszesz to nie jest twój pierwszy rower.
PiotrWu Napisano 5 Września 2016 Autor Napisano 5 Września 2016 Kupilem rower na wakacje. Łańcuch pierwszy raz spadł na kilka dni przed wyjazdem. Obawiałem się, że mi go zatrzymają i całe rodzinne wakacje pójdą się paść.
barbapapa11 Napisano 9 Września 2016 Napisano 9 Września 2016 Powiedz, że łańcuch spadł Ci tydzień temu podczas przejażdżki testowej, a na rowerze wykonałeś znikomy przebieg i tyle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.