mmisial Napisano 5 Września 2016 Napisano 5 Września 2016 Witam, od miesiąca mam używany rower Cube Pure, z hamulcami Magura HS33. Przejechałem na nimi jakieś 500km. Wczoraj w deszczu i błocie jakieś 15-20km. Dzisiaj poszedłem do garażu, żeby wyczyścić rower, a tu w przednim kole brak powietrza. Moje pytanie brzmi, jak mogę zdjąć koło, tak by nie "rozregulować" hamulca? Cytuj
woojj Napisano 5 Września 2016 Napisano 5 Września 2016 Najłatwiej spuścić powietrze ;-))) ale to nie o to chodzi.... hs33 zazwyczaj (90%) ma założony wypinacz - taki hebelek z mimośrodowym mechanizmem. Otwierasz go i ściągasz szczękę z piwotu..... a potem na odwrót. Podczas zakładania zwróć uwagę czy klocek jest równo ustawiony , tak aby nie schodził pod obręcz i nie tarł opony. Zrobisz to z 2-3 razy i wszystko stanie się proste....łatwiejsze niż obecnie. Cytuj
mmisial Napisano 5 Września 2016 Autor Napisano 5 Września 2016 (edytowane) @woojj - tak właśnie myślałem, że ta "dźwigienka" Closed, Open do czegoś służy, ale nie chciałem kombinować. Jutro po pracy spróbuję to zrobić i sprawdzę dętkę... jak mi pójdzie to się pochwalę. Edytowane 5 Września 2016 przez mmisial Cytuj
mmisial Napisano 6 Września 2016 Autor Napisano 6 Września 2016 Dla potomnych, może się przyda. Srebrna dźwignia "Closed" dajemy na dół, odbezpieczamy hamulec "Open" i wyciągamy hamulec. Cytuj
Kolmark Napisano 6 Września 2016 Napisano 6 Września 2016 W tej wersji tak to działa, ale w nieco starszej wersji, w której booster jest przykręcony z przodu, trzeba jeszcze odkręcić bydlaka od drugiego piwota, dopiero wtedy zejdzie. Potrzebny jest do tego imbus 4mm. Cytuj
woojj Napisano 6 Września 2016 Napisano 6 Września 2016 nie trzeba niczego odkręcać.... Ta podkowa ma z jednej strony specjalnie większy otworek aby dało się nasadzić na łeb śruby.... No ale może być że mówisz o magurze z początku produkcji ;-)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi