Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od miesiąca mam używany rower Cube Pure, z hamulcami Magura HS33. Przejechałem na nimi jakieś 500km. Wczoraj w deszczu i błocie jakieś 15-20km. Dzisiaj poszedłem do garażu, żeby wyczyścić rower, a tu w przednim kole brak powietrza.  Moje pytanie brzmi, jak mogę zdjąć koło, tak by nie "rozregulować" hamulca?

Napisano

Najłatwiej spuścić powietrze ;-))) ale to nie o to chodzi.... hs33 zazwyczaj (90%) ma założony wypinacz - taki hebelek z mimośrodowym mechanizmem. Otwierasz go i ściągasz szczękę z piwotu..... a potem na odwrót. Podczas zakładania zwróć uwagę czy klocek jest równo ustawiony , tak aby nie schodził pod obręcz i nie tarł opony. Zrobisz to z 2-3 razy i wszystko stanie się proste....łatwiejsze niż obecnie.

Napisano (edytowane)

@woojj - tak właśnie myślałem, że ta "dźwigienka" Closed, Open do czegoś służy, ale nie chciałem kombinować. Jutro po pracy spróbuję to zrobić i sprawdzę dętkę... jak mi pójdzie to się pochwalę.

Edytowane przez mmisial
Napisano

Dla potomnych, może się przyda. Srebrna dźwignia "Closed" dajemy na dół, odbezpieczamy hamulec "Open" i wyciągamy hamulec.

post-200297-0-54500100-1473149831_thumb.jpg

post-200297-0-64774300-1473149835_thumb.jpg

post-200297-0-15413900-1473149840_thumb.jpg

Napisano

W tej wersji tak to działa, ale w nieco starszej wersji, w której booster jest przykręcony z przodu, trzeba jeszcze odkręcić bydlaka od drugiego piwota, dopiero wtedy zejdzie. Potrzebny jest do tego imbus 4mm.

Napisano

nie trzeba niczego odkręcać.... Ta podkowa ma z jednej strony specjalnie większy otworek aby dało się nasadzić na łeb śruby.... No ale może być że mówisz o magurze z początku produkcji ;-))