g0sc Napisano 5 Września 2016 Napisano 5 Września 2016 Witam mam od kilku tygodni koła złożone na Novatecach 771/772 i pojawił się problem. Mianowicie piasta przednia strzela (cyka) podczas obciążenia lewo/prawo. Mam amortyzator RS Rcecon Silver 15mm wcześniej miałem piasty Deore i problem nie występował. Piasta Novatec ma znaczny luz w gnieździe amortyzatora (nie skręcona) którego nie miała piasta Shimano. Jakieś pomysły? Czy może martwię się na wyrost?
piciu256 Napisano 5 Września 2016 Napisano 5 Września 2016 sprawdź czy adaptery siedzą ciasno Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
HarveyDent Napisano 6 Września 2016 Napisano 6 Września 2016 Adaptery mają luz i to jest normalne. Sprawdź czy nakrętki są dobrze dokręcone.
g0sc Napisano 6 Września 2016 Autor Napisano 6 Września 2016 Znaczny luz? Tzn? Może zdechły już łożyska? W nowej piaście po czterech tygodniach użytkowania? Sprawdzę jeszcze dobrze wszystko jak nic nie wymyślę odeślę na gwarancji. Znaczny luz? Tzn? Może zdechły już łożyska? Tzn. że jak wkładam koło w gniazdo w amortyzatorze to wypada w dół. I tu właśnie tkwi problem, bo zakres gwintu na ośce jest za mały i nie może docisnąć dobrze piasty. Piasta Shimano deore jest szersza kilka mm i dlatego problem nie występuje. Założyłem to koło do Reby gdzie ośka skręcana jest imbusem i jest wszystko ok z kołem.
piciu256 Napisano 6 Września 2016 Napisano 6 Września 2016 zlikwiduj luz na osi maxle, w internecie masz kilka poradników jak to zrobić- dokręcasz małym imbusem w osi. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.