p4trykx Napisano 4 Września 2016 Napisano 4 Września 2016 Obecnie jeżdżę na starym 19 letnim 26" "góralu" z mocno podniesioną kierownicą. Jednak żywot tego roweru dobiega już końca. Planowałem kupić jakiegoś crossa np. Giant Roam XR1 lub Specialized Crosstrail Comp. Zależy mi na w miarę wyprostowanej sylwetce oraz możliwości założenia bagażnika i błotników. Jeżdżę głównie po płaskim czasami jakieś małe podjazdy. Nawierzchnie to asfalt lub szutry jednak w mojej okolicy często trafiam na bardzo piaszczyste polne drogi. W moim obecnym rowerze mam założone opony Kenda (nie znam modelu ) ~1.6 cala jakieś semislicki. Na bardziej grząskim piachu jednak trochę się zapadam. Crossy mają jeszcze węższe opony więc nie wiem jakby się sprawowały na takich podłożach. Z drugiej strony fajnie byłoby trochę przyspieszyć na asfaltach. Podczas poszukiwań przymierzyłem się do Cube Attention SL 29", który teoretycznie nie jest crossem ale ma chyba podobną geometrię. Masa na oko też jest podobna do crossa. Ma też amortyzator powietrzny a wymienione wcześniej crossy nie mają. Plusem takiego rozwiązanie byłaby większa możliwość doboru szerokości opon. Mógłbym chyba do nie założyć węższe opony typowe dla crossów i sprawdzić jak się będzie na nich jeździć a jeśli się to nie sprawdzi to założyć oryginalne szerokie opony. Kolejna sprawa to wysokie biegi. Cube ma mniejszą korbę i może będzie trochę brakować na asfalcie choć to chyba można zmienić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.