zibra Napisano 4 Września 2016 Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Cześć. Pomykam szosą już jakiś czas i nastał czas na zakup butów SPD. Pierwszych butów:) W rowerze mam pedały Look Keo Classic, ale będę musiał zakupić do nich bloki. Są 3 rodzaje z różnym luzem, ale ciężko, żeby wydać kase na wszystkie. Które będą najbardziej odpowiednie dla nowicjusza? http://www.bikestacja.pl/pl/bloki-szosowe-look-keo-2016.html Mam też wątpliwości, ponieważ wydawało mi się, że w samym pedale jest regulacja luzu za pomocą imbusa? Jeśli tak to jaki sens mają różne rodzaje bloków? Proszę o wyjaśnienie, bo to dla mnie całkowicie nowy temat. Fajny filmik, bez niego pewnie nie zwróciłbym uwagi na te "szczegóły" i skręcił byle jak. Jest tam też pokazane, że w bloku z większym luzem stopa chodzi bardziej na boki, ale co to daje w praktyce? Ciężej laikowi się przystosować do unieruchomionej stopy czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayG Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Tak na szybko: w zależności od wybranych bloków but w pedale - wciąż pozostając stabilnie wpiętym - będzie nadal delikatnie "pływał" na boki (szare i czerwone bloki) lub tkwił nieruchomo (czarne).Masz to pokazane w tym filmie od 6.20 minuty. Na szosie również używam pedałów look z szarymi blokami - jeśli nie wiesz co będzie dla Ciebie odpowiednie weź szare.To raptem 2-3 cm ruchu buta w pedale. Jeszcze jeden film w temacie Natomiast regulacja dostępna z poziomu pedała dotyczy tylko siły wypięcia buta - im mocniej dokręcisz śrubę tym większy opór stawi pedał podczas wypinania buta.Dla początkujących zalecane jest by odkręcić śrubę maksymalnie i w miarę nabierania praktyki dokręcać. Jeszcze kilka cennych rad na początek Mam nadzieję,że dość jasno to opisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.