Skocz do zawartości

[bloki Look] Pierwsze bloki - różnice

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Pomykam szosą już jakiś czas i nastał czas na zakup butów SPD. Pierwszych butów:)

W rowerze mam pedały Look Keo Classic, ale będę musiał zakupić do nich bloki. Są 3 rodzaje z różnym luzem, ale ciężko, żeby wydać kase na wszystkie. Które będą najbardziej odpowiednie dla nowicjusza?

http://www.bikestacja.pl/pl/bloki-szosowe-look-keo-2016.html

Mam też wątpliwości, ponieważ wydawało mi się, że w samym pedale jest regulacja luzu za pomocą imbusa? Jeśli tak to jaki sens mają różne rodzaje bloków? Proszę o wyjaśnienie, bo to dla mnie całkowicie nowy temat.

Fajny filmik, bez niego pewnie nie zwróciłbym uwagi na te "szczegóły" i skręcił byle jak. Jest tam też pokazane, że w bloku z większym luzem stopa chodzi bardziej na boki, ale co to daje w praktyce? Ciężej laikowi się przystosować do unieruchomionej stopy czy jak?

• 2 tygodnie później...

Tak na szybko: w zależności od wybranych bloków but w pedale - wciąż pozostając stabilnie wpiętym - będzie nadal delikatnie "pływał" na boki (szare i czerwone bloki) lub tkwił nieruchomo (czarne).Masz to pokazane w tym filmie od 6.20 minuty.

Na szosie również używam pedałów look z szarymi blokami - jeśli nie wiesz co będzie dla Ciebie odpowiednie weź szare.To raptem 2-3 cm ruchu buta w pedale.

Jeszcze jeden film w temacie

Natomiast regulacja dostępna z poziomu pedała dotyczy tylko siły wypięcia buta - im mocniej dokręcisz śrubę tym większy opór stawi pedał podczas wypinania buta.Dla początkujących zalecane jest by odkręcić śrubę maksymalnie i w miarę nabierania praktyki dokręcać.

Jeszcze kilka cennych rad na początek

Mam nadzieję,że dość jasno to opisałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...