Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam kilka sztuk opon szosowych, które pomimo wieku nadal mają bieżnik. Nie są w jakiś sposób popękane i nie wyłażą z ich boków włókna. W jaki tani sposób mogę odświeżyć ich wygląd? Plak do tapicerek? Czernidło do opon? Natarcie jakimiś olejkami? :geek:

Napisano (edytowane)

Według mnie nie opłacalne. Dobre czernidło kosztuje sporo, efekty są przeciętne, wręcz słabe. Jeżeli chcesz je odnowić w sensie wyglądu - tak, ale życia gumie nie przedłużysz. Za dużo czernidła pójdzie, w stosunku do kosztu opony. Używałem czernidła SONAX - jeżeli dobrze pamiętam.

A i jeszcze jedno. Żeby użyć czernidła trzeba zdemontować opony. Czernidło zawiera "śliskie związki", więc można tym zabić hamulce...

Edytowane przez mklos1
Napisano

W dniu 4.09.2016 o 11:57, PanBercik napisał:
Plak do tapicerek? Czernidło do opon?

Zanim użyjesz tego typu preparatów przeczytaj dokładnie co zawierają. Jeśli znajdziesz w opisie silikon (a większość mazideł go ma) to zastanów się, czy chcesz to nakładać na oponę. Jeśli przy nakładaniu mazidło dostanie się na boczną powierzchnię bieżnika to wejście w ostry zakręt (zwłaszcza jak jest mokro) skończy się pięknym poślizgiem. A jak nałożysz tylko wąski pasek mazidła przy obręczy, to efekt wizualny będzie taki sobie.

Napisano

Szczotka "ryżowa", dobry płyn APC lub aktywna piana i szoruj, guma powinna nieco odżyć.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tak teraz pomyślałem, po co Ty chcesz je odświeżać? Że mają bieżnik to fajnie, ale guma prawdopodobnie straciła już właściwości.

Napisano

W dniu 14.09.2016 o 19:23, skom25 napisał:
Tak teraz pomyślałem, po co Ty chcesz je odświeżać? Że mają bieżnik to fajnie, ale guma prawdopodobnie straciła już właściwości.

Napisał, że nie są popękane. Guma w rozsądnym przedziale czasu nie traci właściwości - podobno nawet lekko "odleżane" opony są na szosie pożądane (o ile dobrze pamiętam, miało to jakiś związek z odgazowaniem gumy po procesie wulkanizacji?).

Pewnie więc chodzi o odpicowanie celem wystawienia zbędnych zapasów na Allegro.

Ja bym postawił na dokładne wyszorowanie z pianą. Do opon MTB używam Plaka z bardzo dobrym rezultatem, ale to tylko na boczne ścianki - w szosowej oponie bez sensu.

Napisano

Wymyć i tyle.

Spróbuj Silikonu w Sprayu, Plak jest tłusty i wbrew pozorom dość mocno ściąga brud. 

Napisano

No bez jaj z tymi właściwościami haha..

W aucie to nie ma znaczenia to w rowerze ma??

Mam Wawke czyli takie auto co było robione w głębokim PRL-u z oponami i dętkami z lat 70.

Jeździ hamuje nie pęka i inne z wiekowymi kapciami.

by nie było, że tak sobie gadam  wyszukujemy: forum syren i warszaw, szukamy mnie po nicku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.