nognog Napisano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Co do dyskusji o rozmiarach: Kupiłem rozmiar L - 19" i mam około 2 cm luzu do klejnotów. Górna rura jest dość wysoko, natomiast jak już się na rower wsiądzie to nie wziąłbym mniejszego. Rozmiar Idealny na moje 183 cm wzrostu i około 87cm nogi. Rama naprawdę ładna, gładzone spawy, fajny lakier. Niestety, jak chciałem zamówić koszyki na bidon zauważyłem, że jest miejsce na tylko jeden. Nie ma mocowań na podsiodłowej. Dziwne, bo to już trochę standard, poza tym wszystkie inne z serii B mają 2, nawet B8 z 2016 ma 2. Małe rozczarowanie. Ogólnie rower polecam. Jak się będzie dalej sprawował też napiszę. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez nognog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Rzeczywiście dziwne z tym bidonem. Widzę, że w końcu zmienili geometrie B7 i B8 w tabelkach na stronie (kiedy do nich napisałem z miesiąc temu to obiecali poprawić). Rozmiary już się zgadzają, ale chyba zapomnieli o 21" i nie wiem, czy teraz dane są poprawne, bo np. tylne widełki są podejrzanie długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nognog Napisano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Wymiar się zgadza. Wyszło mi 445, te 2mm w granicach błędu pomiaru. A w ogóle jest rozmiar 21" ? Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez nognog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Nie wiem na pewno, ale powinien być. Inne modele Krossa (poza B7/B8) w nim występują, więc obstawiam błąd. Inni producenci robią jeszcze 23", więc 21" to zupełnie "normalny" rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polphastg Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Też mnie zdziwił brak drugiego mocowania na koszyk no ale trudno,jeden musi wystarczyć na jakiś maraton Jeszcze jedna mała wada dla mnie czyli łańcuch bez spinki ;c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 @nognog Ciekaw jestem Twojej opinii po czasie na temat press fita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nognog Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 @nognog Ciekaw jestem Twojej opinii po czasie na temat press fita. Jak się coś wydarzy to dam znać. Na razie spokój, ale to ledwo tydzień minął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KROSS.R7.2016 Napisano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Niestety, jak chciałem zamówić koszyki na bidon zauważyłem, że jest miejsce na tylko jeden. Nie ma mocowań na podsiodłowej. Ja też w swoim R7 2016 też nie posiadam myślałem że to kwestia rozmiaru i w S się nie mieści, bo widziałem ten sam model z mocowaniem na 2 koszyki. Ale u ciebie brak w L. U mnie dodatkowo brak 3 mocowania do linki tylnej przerzutki tuż przy suporcie zapieli na opaskę samozaciskową. przy próbie reklamacji olali mi ten temat. Chyba jednak dalej zdarzają im się małe wpadki. Jest jeszcze sprawa z czego są tak naprawdę ramy w R 7,8 B 7,8 ponieważ pisze w specyfikacji aluminium ultralite a na naklejce na ramię i na stronie w technologiach podają że jest to superlite. napisałem do nich na fejsa to odpowiedzieli żę jest to na pewno ultralite i że dziękują i zmienią to na stronie ale jakoś po miesiącu nic nie zmieniono tylko R7 2017 ma w obu wersjach podane że jest z ultralite. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez KROSS.R7.2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slimak131 Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Ultra, nie ultra, nie ma znaczenia. Ważne ile waży, a waży 2kg czyli tyle samo, co trek X-caliber. Rama Trek SF waży 1,6kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.wa Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Ultra i super to tylko papka marketingowa w której sami się nie potrafią połapać. Pewnie i tak na okrągło kombinują gdzie można by przyoszczędzić pół polskiego cebuliona. Dlatego nie są lekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polphastg Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 A co ma się dziać z press fitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 11 Kwietnia 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Też mnie zdziwił brak drugiego mocowania na koszyk no ale trudno,jeden musi wystarczyć na jakiś maraton Jeszcze jedna mała wada dla mnie czyli łańcuch bez spinki ;c W poprzednim były dwa, a w rzeczywistości i tak się dwa bidony nie mieściły w mocowaniach jednocześnie. Pisałem o tym do Krossa, że bubel zrobili. W związku z tym na nowy sezon posłuchali mojego postulatu Pressfit od 2000 km cisza i spokój, czyli od nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Jak jest dobry pressfit to jest cisza, u mnie XTR wytrzymał 5k km i coś zaczęło trzeszczeć, ale spokojnie można by jeszcze jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Jak się pressfit'a czyści i co jakiś czas korbę ściąga, to chyba nie ma tragedii, ja przeleciałem na moim około 4k km i jest cisza póki co, jaki tam siedzi to nie wiem, ale XTR to raczej nie jest, tylko ten tańszy Shimano. Jak rower myjemy, to nie lać wodą w suport, to samo dotyczy sterów i będzie git. Co od rozmiarów, to lekko większy rower jest wygodniejszy do jazdy jak chodzi o dłuższe wypady, znowu ciężej go poderwać itp, odwieczny dylemat czy jak mam np 170cm, kupić S czy M... ja przy 171cm mam M i jakoś nie wyobrażam sobie jazdy na S. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Pytanko. Gdybym się zdecydował na B8, to powiedzcie mi czy mam szansę zamocować nie po partyzancku przednią przerzutkę? Bo nadal do mnie 1x11 nie przemówił tak do końca i tak sobie knuję, że może by tak zmienić korbę na M7000 38/28 albo 36/26. No i pozostaje temat przerzutki: obejma to najstarsza metoda montażu i musiałbym wymyślić oczko pod siodełkiem na końcówkę pancerzyka. A gdyby tak poprowadzić pancerz wzdłuż dolnej rury i wyjść spod niej jak do side swing z front pull? Typów mocowań przerzutek jest kilka, może nie na obejmę mocować tylko jakiś inny sposób da się wykorzystać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Ale nawet jak dasz przerzutkę na obejmę, to końcówkę pancerza musisz jakoś przymocować, żeby był w 100% na sztywno(na obejmę stalową chyba że, bo na bank trytytka tego nie będzie trzymała na swoi miejscu), to się tak łatwo nie uda zrobić żeby działało prawidłowo i nie był z tym problemów wg mnie. B8 masz na Shimano, możesz zmiękczyć napęd kasetą 11-46. Nie wiem czy przerzutka SLX ogarnie na 100% 46 z tyłu, ale NX ogarnia i podobno z manetką Shimano się dogaduje. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Side Swing nie ma przypadkiem swojego własnego oporu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) To jest myśl, ale jeszcze pytanie czy średnica rury będzie dobra w miejscu gdzie przerzutka ma trafić i jej kąt - teoretycznie nie powinno być problemów. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 B8 masz na Shimano, możesz zmiękczyć napęd kasetą 11-46. 11-46 ? E tam, 11-50 http://allegro.pl/sunrace-mx80-11s-kaseta-11-50t-shimano-sram-czarna-i6779436045.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 A znasz przerzutkę, której wózek to ogarnia na 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Na 99% m7/8000 Z 46 sobie bardzo dobrze radzą , nie sądzę żey były wieksze problemy z 50 Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez marcin_ostrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Ale może wózek haczyć o 50T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Nie no , bez przesady . Jak nie Shimano, to nic tego nie obsłuży . Bo Orzełek to 12 sp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Szukam w okolicy B8 i B7 żeby się przymierzyć, zadzwoniłem do chyba najstarszego sklepu rowerowergo w moim mieście - Buga sport. Dowiedziałem się, że nowe B8 ma tę samą ramę co B8 Rio 2016, że M7000 to badziew od Shimano. Że tylko Sram, bo sram to twardy jest bardzo i że tylko B8 Rio bo kosztuje przecież tyle samo a jest rowerem o wiele lepszym. Pan stwierdził też, że B8 rio jest lepsze bo ma napęd 1x11 Kończąc rozmowę rzuciłem, że generalnie się obawiałem zawsze Srama i dostepności części + cen (słynne już chyba kółeczka przerzutki za 250pln) to się dowiedziałem, że Rio to nie towar dla ludzi z cienkim portfelem. Dawno mnie żaden sklep tak nie potraktował, prawdziwy PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Zachwala Rio bo ma na sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi