Skocz do zawartości

[szlak rowerowy] Gdzie zgłosić niezgodność mapy z rzeczywistym przebiegiem szlaku?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jechałem szlakiem rowerowym podług mapy, kiedy okazało się, że szlak jest nieprzejezdny, ponieważ kładka przez rzeczkę (rów) przez który prowadził, została kilka lat temu zdemontowana. Objechałem to miejsce i nic wielkiego nie stało się (naddałem raptem kilometr), ale chciałbym zgłosić ową nieścisłość, by w przyszłych edycjach mapa nie wprowadzała w błąd. Tyle że... nie wiem komu to zgłosić?

Gdzie należy zgłosić takie rzeczy jak fakt rozbieżności pomiędzy widocznym na mapie szlakiem a stanem rzeczywistym? Do wydawnictwa z którego pochodzi mapa? Raczej nie, oni pewnie opierają się na danych zewnętrznych. Więc gdzie? Może Wy pomożecie?

Sprawa dotyczy szlaku rowerowego pod Poznaniem.

Napisano

Do wydawnictwa :)

Zobacz, może gdzieś tam w rogu masz na mapie nazwisko redaktora (-ów) wydania albo nawet gościa odpowiedzialnego za aktualizację.

pzdr

FAwlty

Napisano

Jedyny odbiorca takiej uwagi to wydawca mapy. Musisz jednak mieć świadomość, że podkład jest zawsze kupowany. Od kogo? Tego nie ustalisz. Ale jeżeli wydawca mapy jest profesjonalistą to przekaże uwagi. Takie inicjatywy są cenne. Wielu producentów podkładów śledzi trasy aby właśnie wychwytywać takie problemy.

Napisano

@@pawelpiwowarczyk, Wydaje mi się, że redakcja nie jest właściwym adresatem. Jeżeli szlak jest wytyczony, ale jest nieprzejezdny, problem należy zgłosić do instytucji zajmującej się opieką szlaków. W przypadku parków narodowych byłaby to odpowiednia dyrekcja lub PTTK. Takich sytuacji jest wiele. Przykładem jest zielony szlak rowerowy wokół Puszczy Kampinoskiej. Jego pólnocno-zachodnia część jest nieprzejezdna,  mieszkańcy mówili, że nikt się nim nie interesuje, ale szlak jest, znaki są... Tylko wszystko zarośnięte gąszczem. Jeżeli sytuacja jest taka, że szlak biegnie niezgodnie z tym co mówi mapa, np skręca w prawo, a mapa mówi w lewo, to wtedy faktycznie trzeba to zgłosić do redakcji.

Napisano

A przez kogo mapa była wydana? Jeśli przez PTTK albo we współpracy z urzędem miasta to najlepiej do nich się kierować bezpośrednio. Na mapce pewnie jest też kontakt do wydawnictwa, może najpierw do nich uderz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...