Skocz do zawartości

[bloki] Problem z blokami SM SH51

Janusz159

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, zanabyłem pierwsze zatrzaski w życiu i oczywiście jak to bywa w przypadku nie doświadczonego nie obyło się bez problemów.

Otóz ustawiłem bloki pod swoją stopę zgodnie z instrukcją i poradnikiem z sieci, buty wpinają się bez problemu, pozycja jest raczej w porządku no ale ...

Za nic w świecie nie mogę wypiąć butów, sprężynę mam ustawioną na najlżejsze wypinanie i nic. 

Wypinam oczywiście na boki...

Co może być nie tak lub co robię źle?

Napisano

Bez przesady :D Nawet pamiętam ten temat :P

Juz wrzucam.

Bhk4dN9.jpg

Blok na zdjęciu nie jest umiejscowiony pod moją stopę bo ciągle kombinuję ale założony raczej dobrze poza tym, że teraz trochę krzywo.

Napisano

Bloki założone prawidłowo , śrubkę wykręciłeś na "-" ? Nowe bloki muszą się trochę wyrobić , ale nie powinno być problemu z wypięciem.

P.S.

Popraw temat [...]

Napisano

@gtb

śrubka jest maksymalnie na "-"

Nie dam rady za nic w świecie wypiąć buta mimo wszystko, blok normalnie na równo oczywiście, wyrobić się oczywiście ale jak skoro się nie chcą wypiąć ?:P

Dzięki, poprawione.

Napisano

Z jakimi pedałami nie chcą te bloki "współpracować"?

--

Pozdrawiam.

M8020

@gtb

Tak właśnie próbuję, tak jakby sprężyna w ogóle się nie ruszała i blokowała całość, na sucho też jej nie dam rady ruszyć.

Napisano

Skoro się wpinasz to sprężyna działa. A może robisz to źle? Nogę się obkręca a nie ciągnie w bok.

Napisano

Dokładnie tak robię, sprężyny na sucho ręką nie ruszę, dopiero jak czymś podważę i użyję sporo siły to wtedy się odgina.

Oczywiście ustawiona na najlżejszą pracę.

Napisano

z dwóch stron działa identycznie? coś wydaje mi się,że masz jednak skręcone , na maksa.

Przekręć śrubę regulacyjną w odwrotnym kierunku i próbuj wypiąć.

Napisano

Próbowałem każdej konfiguracji, środkowej też.

Kiedy podważam śrubokrętem wtedy możliwe jest ruszenie spręzyny, mam wrażenie że sprężyna jakby się zapiekła bo kiedy kilka razy podważyłem i poruszałem, zaczęła chodzić płynniej, powtórzę zabieg i zrobię test.

Napisano

Boże, rzeczywiście, nie wiem dlaczego sobie ubzdurałem że to symbol butów...

Ale ta sprężyna wcale nie chodzi wcale tak lekko, zresztą w nodze masz nieco więcej siły niż w ręce z śrubokrętem. No dobra, ale jakimś cudem się wypiąłeś jednak, jak to zrobiłeś? A może podeszwa się jakoś blokuje na pedale? Nie masz kogoś znajomego żeby wsadził swojego buta?

Napisano

Wypiąłem się z pomocą narzędzi, po małej próbie rozruszania sprężyny wypięcie bez narzędzi się powiodło ale to jeszcze nie to.

Jutro delikatnie przesmaruję sprężyny i raz jeszcze spróbuję rozruszać.

Pedały internetówka.

Napisano

Proponuję mimo wszystko podjechać do stacjonarnego sklepu i przedstawić problem. Będziesz miał sugestię czy to awaria pedałów (oba i to po obu stronach to wydawałoby się wręcz absurdalnie nieprawdopodobne) czy może jednak inna przyczyna.

Sporo czasu temu gdy na rynku były pedały 636 czy obecne nadal na rynku 434 oraz 545 Shimano sugerowało że nie wszystkie buty chcą z nimi bez problemu współpracować. Klatka tych pedałów w połączeniu z mocno rozbudowanym bieżnikiem niektórych butów utrudniała wypinanie się, bez wzgledu na ustawienie spręzyn. Może podeszwy Twoich butów działają tak samo.

Napisano

Dzisiaj będąc na rowerze celowo sprawdziłem czy mogę się wypiąć w stronę roweru - nie mogę, może bloki mają oznaczenie L/R i wkręciłeś je odwrotnie(chociaż wątpię, bo są symetryczne) lub pedała?

Mi się bloków z butów nie chce wykręcać, ale wykręć bloki i zobacz czy nie ma na nich oznaczeń, to samo z pedałami się upewnij że ten oznaczony jako L masz po lewej stronie, a R po prawej.

Napisano

Bloki oznaczeń nie mają, pedały na swoim miejscu. 

Pierwsze kilka godzin jazdy z wpinaniem/wypinaniem i efekt jest zadowalający. Tylko naprawdę dziwna sprawa, że wszystkie sprężyny były tak sztywne.

Napisano

w M520 i M089 bez problemu mogę się wypiąć do wewnątrz. Działają identycznie symetrycznie obie strony i wszystkie cztery zatrzaski. A sprężyna skręcona na minimum jest tak słaba, że byle podskok potrafi mnie wypiąć.

Napisano

Powtórzę się kolejny raz. Moje nowe 540 chodziły bardzo ciężko. W serwisie poradzili psikać rzadkim olejem na sprężynę.

Owszem syf łapie ale pomaga w wypinaniu się. Teraz już bardzo rzadko kapię olejem jak już naprawdę zaczynają się przycinać.

Napisano

@zekker

U mnie był ten sam problem, po kilku kroplach oleju jest zdecydowanie lepiej. Chociaż to jeszcze nie to bo po pierwszej glebie pedały mnie dalej trzymały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...