Skocz do zawartości

Napęd 2x10 - Przemyślenia

homzal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów :)

Pragnę się podzielić moimi przemyśleniami na temat napędu 2x10 oraz zebrać nieco opinii. Być może podobnych, lub na co liczę zupełnie odmiennych [znaczyło by że jest nadzieja  :teehee: ].

W marcu bieżącego roku zamieniłem swojego 26 na 29era i przesiadłem z napędu 3x9 na 2x10. Zakupiłem kompletną grupę Deore z blatami 38/24 i kasetą 11-34. Przejechałem ok 3000km w proporcjach mniej więcej: cięższy teren 25%, Leśne, polne ścieżki i bezdroża 50% i 25% na stołecznych ulicach. Podsumowując te 6 miesięcy użytkowania nasuwają się następujące wnioski:

1. Zakres przełożeń jest całkowicie wystarczający i faktycznie 3 blat jest zupełnie zbędny przy tak dużej rozpiętości.
2. Moment bezwładności podczas zmiany biegów na korbie jest jak by krótszy od mojego poprzedniego napędu, także póki co same plusy ;)
3. Trzeci i najważniejszy punkt. Strasznie brakuje środkowego blatu!!! Tak naprawdę cały czas jestem pomiędzy małą a dużą zebatką... Starając się unikać rażących przekosów łańcucha co chwila muszę klikać lewa manetką i nadrabiać różnice 2 biegów w prawej żeby wyjść na podobny bieg z perspektywą zmiany w dół lub górę... sprawa jest tak denerwująca że czasem się odechciewa i kusi aby jeździć na przekosie - duży blat na korbie i 34 z tyłu -,-". Na napędzie 3x9 bardzo często w lekko pofałdowanym terenie całość jechało się ze średniej tarczy a duża zostawała na asfalt a małą na karkołomne podjazdy :) 

To że przy tej konfiguracji nie zostaje jest już pewne. Pytanie jak problem rozwiązać? Rozważam następujące opcje:
1. Powrót do napędu z 3 blatami.
2. Zmiana dużej koronki na korbie na 36 automatycznie zmiękczając biegi i przesuwając tak częsty moment zmiany przedniego biegu w dół. A że jeżdże raczej twardo będzie to na pewno rzadziej niż obecnie :)
3. Zmiana na 1x11 SLX albo 1x10 Sram GX obie z kasetą 11-42.

Jestem ciekaw doświadczeń reszty forumowiczów i ewentualnych sugestii jak problem obejść :):thumbsup:

Napisano

Ale w czym masz problem, zeby w 2x10 jezdzić wszystko z blatu większego? W korbach dwójkowych jest zmieniona linia łańcucha, i o ile prawidłowo zamontowałeś wszystko, to generalnie z blatu możesz po całej rozpiętości kasety śmigać.Na tym polegała cała idea. Zrzucasz na młynek dopiero wtedy , kiedy z blatu już brakuje.

Napisano

Dokładnie jak kolega wyżej napisał - po to są napędy tego typu, ażeby pracowały na wszystkich biegach. Łańcuch z tej grupy jak i zębatki są do tego przystosowane :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...