klauz Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 Potrzebuję porady - syn już prawie wyrósł ze swojego roweru (Giant MTX 225 na kołach 24) i rozglądam się za czymś nowym dla niego. Jesień idzie, obniżki w sklepach spore, więc może warto to zrobić jeszcze w tym roku.Na chwilę obecną (10 lat) ma 150 cm wzrostu, ale wiadomo jak to dziecko, rośnie szybko, a biorąc pod uwagę wysokich rodziców, urośnie sporo. W sklepie Kross'a gość radzi Hexagona na ramie 17 cali. Można go kupić już poniżej 1000 zł. Tylko, że jest to 26". Pomyślałem, że może warto jednak zainwestować w 27,5. Tutaj faworytem jest Unibike Mission 27,5, jest też rama 17". Tylko cena, 1500 i znając politykę Unibike, raczej nie ulegnie zmianie. (Przy okazji zastanawiające jest co oni robią z rowerami które się nie sprzedały w sezonie..)Zdaję sobie sprawę, że te 17" może być początkowo nieco na wyrost, ale zacznie na nim jeździć w przyszłym roku i chciałbym, żeby te trzy sezony objeździł. Ma ktoś może doświadczenia z rowerami dla dzieci w podobnym wieku ?
Piter233 Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 Słowo klucz: "prawie" wyrósł. Jeśli to ma być rower na następny sezon, a już teraz ma tyle wzrostu i będzie wysoki to wziąłbym hexagona. Skoro i tak z niego w miarę szybko wyrośnie zaoszczędzoną kasę przeznaczyłbym na cokolwiek innego, chociażby na następny rower.
kantele Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 Kup rower dopasowany do młodego, niech się przymierzy, przejedzie itd. Jak kupisz mu niedopasowany rower to się pokrzywi i będzie mu się źle jeździło. Jeśli będzie dobry ten 26 to kup. Jak z niego wyrośnie to trudno, trzeba będzie kupić drugi. Ale nie rób dzieciakowi krzywdy kupując niedopasowany rower. Jeśli kupisz 27,5 to też jest ryzyko, że szybko z niego wyrośnie Nawiasem mówiąc to przez milion lat wszyscy jeździli na 26 i nie było problemu więc jeśli teraz 26 będzie dla niego dobre to za 3 lata też będzie dobre (pytanie tylko, czy wielkość ramy nadal będzie dobra, ale to samo dotyczy tego drugiego roweru). Kupowanie roweru na wyrost to było może dobre kiedyś, kiedy nie było tak łatwego dostępu do sprzętu, nie było wyboru itd. Teraz to nie ma racji bytu. Pozdr. Marta
klauz Napisano 1 Września 2016 Autor Napisano 1 Września 2016 Tak, przymiarka obowiązkowa. Niestety tylko do Kross'a, bo te są w sklepach. Unibike prowadzi jeden sklep w okolicy i w zasadzie wszystko na zamówienie, poprzedzone zaliczką.. Dziwna politykaJeszcze się z nim przejadę do Decathlon, tam może na każdym pojeździć po sklepie.Czas nas nie nagli, ceny powinny tylko topnieć do końca roku.
chudzinki Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 Unibike prowadzi jeden sklep w okolicy Masz na myśli Tarnowskie Góry? Jeżeli nie to spytaj tam. Dostałem spory rabat jesienią.
axis Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 A może kup używany rower na kołach 26"? Zakładam, że nowy rower posłuży mu około 2-3 lata, kupując teraz jakikolwiek tani rower 26" (który jest po prostu słaby), za 3 lata będzie wart tyle, ile komplet dobrych opon. Kupując lepszą używkę w dobrym stanie jest wieksza szansa, że po pierwsze będzie się na tym lepiej jeździło a po drugie, za te 3 lata sprzedasz z mniejszą stratą.
klauz Napisano 1 Września 2016 Autor Napisano 1 Września 2016 Miałem na myśli Sosnowiec, ale dzięki za info, może w TG więcej mają rowerów u siebie i można liczyć na rabat. Z używanym też jest to jakiś pomysł.
zlaczka Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 Hej. Ja na jesieni ubiegłego roku kupiłem mojemu młodemu Wheelera 26" na ramie 17" - ma wzrost ok. 158-160cm. Analizowałem również możliwość zakupu 27,5", ale jak mierzył Hexagona kolegi we wskazanym przez Ciebie rozmiarze czyli koło 27,5, rama 17" - okazało się, że młody ociera się kroczem o górną ramę. Podobnie jak wszyscy jego koledzy. Rower na kole 27,5 z ramą 17" jest po prostu za duży dla tego wieku. Ani syn, ani właściciel oraz pozostała część podwórka nie ogarnia tego roweru. W efekcie kupiłem koło 26 i ramę 17", do tego wymieniłem sztycę na dłuższą, bo fabryczna była bardzo krótka i 3 sezony młody ogarnie na tym rowerze. Dlatego to nie wiek, czy rozmiar ramy z katalogu, plany na przyszłość ale przymiarka powinna być podstawą decyzji. I nie oszukujmy się, że to ostatni rower.
klauz Napisano 1 Września 2016 Autor Napisano 1 Września 2016 Szczerze mówiąc, to też bardziej do mnie przemawia ten Hexagon na kołach 26, przymierzymy się do niego. Kupując rower na 3 lata marka i klasa osprzętu ma raczej marginalne znaczenie, pomijając marketowe twory na osprzęcie no name.No i cena oczywiście jest ważna, skoro Kross daje rabaty a Unibike nie, to ich sprawa. 30% to spora różnica.
Dareios Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 Doświadczenie co prawda mam skromne i sam się radzę tu na forum, ale wg mnie to nie rozmiar koła definiuje dopasowanie roweru. Są przecież dorośli ludzie jeżdżący na składakach które mają małe koła i nie znaczy to bynajmniej że rowery te są dla nich za małe.
klauz Napisano 1 Września 2016 Autor Napisano 1 Września 2016 Pełna zgoda, tylko wytłumacz dziecku, że wszyscy mają rowery 27 a on składaka Wigry, bo przecież koła nie grają roli
Swares574 Napisano 4 Września 2016 Napisano 4 Września 2016 Decathlon to od razu polecam odpuścić bo kupowanie w nim roweru nie ma sensu. Rowery są słabe jakościowe, jedynie ładnie wyglądają. Polecam popatrzeć na ten rower http://www.kross.pl/pl/2016/mtb/hexagon-x2-disc kolega mojego młodszego brata ma takiego i chwali go sobie. Jedyne co z czasem można wymienić to przednią przerzutkę na altusa i hamulce na hydrauliczne ale to już jak się chłopak mocno wkręci w jazdę.
zlaczka Napisano 6 Września 2016 Napisano 6 Września 2016 Ale ilu 10 latków ma kolo27,5? Jak juz to 24. Nie przenośny naszych przekonań i marketingowego bełkotu na dzieci. Bo za chwilę bez skoku 160mm przód, tył, hamplach Saint i osprzecie XT, kole 29" nie da sie jeździć po parku
paul997 Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Cała czołówka 9-latek i -latków na Mazovii ściga się na 26 cali (najmniejsze ramy). Moja córeczka jako najniższa z towarzystwa wsiadła na 26 dopiero w wieku 8,5 roku. Była tak zachwycona, jak rower wciąga się na górki i jeździ w terenie, że nie chciała wrócić do 24 cali. Miała dowolny wybór, bo obydwa rowery stały gotowe w garażu. Jak te 27,5 ma sprawiać frajdę, to koniecznie się przymierz - będzie miał lekki luz pod kroczem - można brać.
zlaczka Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Najmniejsza rama na kole 26ma 14". Ponadto, wiele firm np. Scott robi juz oficjalnie rowery dziecięce na kole 26 dostosowując do "użytkownika" wielkość ramy. Ale jak napisałeś zanim zdecyduje ostatecznie, musi przymierzyć.
klauz Napisano 7 Września 2016 Autor Napisano 7 Września 2016 14 to mało, gość jest wysoki. W Martes Sport stał Kross 27,5 17", gdyby mostek był regulowany to by było OK, a tak, ma ręce wyciągnięte do granic możliwości. 26 nie było takich małych, dopiero M i L. Poszukamy jeszcze 17 na kole 26 do przymiarki.
zlaczka Napisano 7 Września 2016 Napisano 7 Września 2016 Jesli problemem jest tylko mostek, to zawsze można go wymienić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.