sma Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Witam, Mam w domu taki zabytek - Meridę Kalahari 575. Powinienem napisać, że po dziadku albo starszym bracie ale prawda jest taka, że do tej pory spełniał moje wymagania. Jeździłem mało i po mieście, teraz natomiast jeżdżę po nierównych leśnych duktach, zrozumiałem sens posiadania czegoś w pełni amortyzowanego ale chcę podratować na jakiś czas sytuację i wymienić amortyzator na coś sensownego. Zdaję sobie sprawę, że rower jest już bardzo leciwy i wybór w 2016 roku amortyzatora o długości 463mm (?), umożliwiającego zamontowanie V-brakeów może nie być prosty. Rama 20 cali (edit: koło 26 cali) i to tyle co aktualnie wiem. Chciałbym mieć amortyzator, którego dynamika pozwoli na przyjemniejsze pokonywanie ścieżek w poprzek usianych korzeniami. Co kupić, by wartość roweru wzrosła maksymalnie x2 (czyli max do 500zł)? Jakaś używka (ale jaka, by nie okazała się zaraz śmietnikiem do regeneracji)? Coś nowego (ktoś jeszcze produkuje coś, co będzie pasowało)? Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUSEE Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 skontaktuj się z @activia Na pewno Ci coś sensownego zaproponuje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sma Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Napisałem już do Activia ale jego pierwsza odpowiedź, to że pod pivoty nic ciekawego nie będzie. Może zatem coś sensownego w używce się znajdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Jeśli Ci się nie spieszy, to popatrz na rzeczy typu Manitou R7, chyba Torę można było skracać (chyba miałą system all travel). Podobnie Epicony, Raidony, Axony od suntoura. Ze starszych (i według mnie bardziej ryzykownych rzeczy): Manitou Black, Rock Shox Duke, Pilot, Judy (te na pewno były ze skokiem 80 mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sma Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Czy dobrze kombinuję, że amortyzator ze skokiem 100mm i odpowiednio ustawionym SAG był równoważny mojemu RST ze skokiem 80mm? Jeśli tak, to chyba największym problemem może być mocowanie pod V-brake'i. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sma Napisano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Na Allegro jest ROCK SHOX SID DUAL AIR w cenie nieco ponad 400 zł- jak uważacie, czy w mojej sytuacji to rozsądna opcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.