szulc10 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam stałem się posiadaczem roweru bulls lt 29 2016. Ma on amortyzator Rock Shoxa xc 30 TK RL i sa 2 problemy z nim. Pierwszy to gdy wbije go i odskoczy to robi takie trzeszczenie jakby ze sprężyną było coś nie tak. Moze ktoś miał ten amor i pomoże mi z rozwiązaniem tego problemu. Drugi problem to co czytam o tym amorze to mówią że na dole jest naklejka i jest regulacja rebound a ja szukam i nie mam nwm czy to inny model lub inna wersja. Pomożecie? Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez szulc10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 1. Nagraj to zobaczymy czy to normalny dźwięk, z fusów nikt nie wywróży 2. Regulacja od spodu trzyma się na wcisk więc bardzo prawdopodobne że jest po prostu zgubiona, możesz wsadzić w śrubę od dołu imbusa (chyba 3mm) i nim regulować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szulc10 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Ok ale od rebound nie mam naklejki oraz czy jak bede odkrecał to bede czuł opór czy na wyczucie?Nwm jak dodac filmik wiec dam link do stronki gdzie go udostepniłem. http://www.dailymotion.com/video/x4r5lnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Ani oporu ani wyczucia. Po prostu kręcisz o ileś klików w prawo lub lewo aż do uzyskania zadowalających rezultatów. Najpierw sprawdź czy tam w ogóle jest miejsce żeby imbusa do regulacji włożyć (w śrubie, którą skręcona jest goleń na imbusa 6 powinna być mniejsza wewnątrz na małego imbusa) bo może to wersja bez regulacji tłumienia odbicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szulc10 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 A jesli chodzi o trzeszczenie jest to coś czym mógłbym sie martwic czy dac go do serwisu? W lewej jak i prawej goleni jest sruba na imbus nr 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) No to jeśli w prawej goleni w tej śrubie na imbus 5 brak otworu to nie masz regulacji tłumienia. Odnośnie trzeszczenia - to jest badziewny uginacz klasy suntour XCM. Innymi słowy - nie przejmować się i jeździć. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szulc10 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Ok dzieki Jak mowisz pokroju xcm jak ten kosztuje 700 a xcm 300 nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) RS się ceni ale konstrukcyjnie i funkcjonalnie to to samo co xcm. Stalowe rury, stalowe sprężyny, prosty tłumik bez regulacji, golenie 30mm. No może odrobinę lepiej działa naprężenie wstępne sprężyny oraz nie złapie mega luzów po sezonie. Reba od biedy recon to min. do XC że stajni RS żeby przyzwoicie działało. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szulc10 Napisano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Ok wiesz jestem laikiem na razie w tym temacie wiec jak kazdy laik patrzy na cene dzieki za wyjasnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Września 2016 RS się ceni ale konstrukcyjnie i funkcjonalnie to to samo co xcm. No teraz to cie poniosła fantazja, bo mimo że xcm posiada blokady to wersja z odbiciem, o ile taka jest trafia sie raczej nie często. Po za tym plastikowe ślizgi ... no fajnie, dzięki. Fakt ze xc 30 jest prostym widelcem, i jest over prised, nikt temu nie przeczy, jednak taki widelec, który będzie zadbany, z dobraną sprężyna pracuje naprawdę fajnie czego o xcm no nie za bardzo można powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 8 Września 2016 Udostępnij Napisano 8 Września 2016 (edytowane) Wyciąłeś z kontekstu pierwsze zdanie. Dalej wspominałem o luzach i działaniu. Dodać mogę jeszcze lepsze uszczelki kurzowe na korzyść XC30. To jednak nie zmienia w żaden sposób tego, że w przekroju te widelce są praktycznie identyczne i na próżno doszukiwać się w nich "technologii" poprawiających pracę. Jeśli to poprawi Ci samopoczucie to mogę XC30 przyrównać do XCR zamiast do XCM, chociaż współczesne XCRy mają golenie 32mm i pokryte jakimś złotawym szuwaksem (producent twierdzi, że to jakiś tlenek tytanu). Ma też teflonowe ślizgi i lepsze uszczelnienia ale nadal jesteśmy w przypadku suntoura na poziomie 330-400zł a RS 2x drożej i nie reprezentuje sobą niczego więcej. BTW współcześnie chyba wszystkie XCMy są z tłumikiem. Edytowane 8 Września 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi