Orgasmatron Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam. Kupiłem ostatnio nowy rower Kross Level B8 i pojawił się problem bólu kolana, a dokładnie przyczep mięśnia powyżej rzepki. Wysokość siodełka mam ustawioną dobrze. Pozostaje jednak ustawienie przód-tył, więc domyślam się, że tutaj jest problem. Mimo wysunięcia siodełka maksymalnie do tyłu(już poza skalę) nitka spuszczona z rzepki przy korbie równoległej do podłoża nadal jest jakieś 2cm przed osią pedału. Dodam, że mam uczucie, iż podczas pedałowania podnoszę kolana wyżej niż w przypadku starego roweru(spodenki rowerowe podwijają się wyżej, a widzę to po opaleniźnie:) ). Właśnie kiedy kolano jest w największym zgięciu(korba na godzinie 12) i naciskam na pedał to pojawia się ból. Rozmiar ramy mam dobry... Rama 19''(M) przy wzroście 182cm i kroku 82cm. Wydaje się to bardzo dziwne, że mimo wysunięcia siodła na maksa brakuje jeszcze kilku cm... Dodaję: -geometria roweru: https://zapodaj.net/9a09f2bdcef5f.jpg.html -zdjęcie mojej pozycji na rowerze: https://zapodaj.net/de23efc608b66.jpg.html -zdjęcie wysuniętego siodła: https://zapodaj.net/f7980fdeb961e.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Kup sztycę z offsetem i powinno być ok. Z tą nitką puszczoną po rzepce i osią pedału itd to też nie ma co generalizować. To nie jest reguła a raczej pozycja wyjściowa do dalszych regulacji. Przesunięcie do przodu sprzyja jeździe kadencyjnej, do tyłu jeździe bardziej siłowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Po pierwsze, przestaw siodło do przodu i sprawdź wtedy. Po drugie, idź do lekarza (pierwszego kontaktu) po skierowanie na rtg. Ze zdjęciem kolan idziesz do porządnego ortopedy, najlepiej sportowego. I polecam iść prywatnie bo możesz jeszcze bardziej pogorszyć stan kolan (jeśli coś ci dolega) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orgasmatron Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 To nie jest mój pierwszy rower, a na poprzednim jeździłem i kolano nie bolało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManMadeHell Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 A nie sforsowałeś sobie przypadkiem kolana? Zaliczyłeś jakąś dłuższą trasę poprzednim rowerem ostatnim czasem? Też kiedyś troszeczkę przesadziłem i przez jakiś czas miałem problem z kolanem.. Jest jeszcze możliwość, że geometria ramy Ci dokucza, ale nie wiem jaki był Twój poprzedni sprzęt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orgasmatron Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Poprzedni rower to Giant Rincon z 2007 roku. Przed zakupem Krossa miałem tygodniową przerwę i po zakupie zrobiłem na nim jakieś 45km. Taki dystans na starym Giancie robiłem często więc przeciążenie chyba odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManMadeHell Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 W takim razie ciężko stwierdzić co jest przyczyną.. Geometria Rincon'ów nie odbiega zbyt wiele od tego Krossa. Może jednak najlepiej będzie przebadać kolano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Jeśli masz jeszcze stary rower to pomierz wszystkie odległości i ustaw w nowym tak samo bo widocznie coś w poprzednim miałeś ustawione inaczej. Najprawdopodobniej siodełko (przód-tył). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Sprawdź jeszcze jaką masz długość korb w obu rowerach. Jeśli w nowym masz 175 (a tyle prawie zawsze dają do rowerów), w starym miałeś 170, a wszystko inne zawiedzie to w akcie desperacji możesz kupić korbę 170. Podobno mniej obciąża kolana - większa kadencja i mniejszy zakres ruchu stawu kolanowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orgasmatron Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Faktycznie w starym rowerze korba miała 170mm, a w Krossie mam 175mm. Kupiłem rower za kilka tysięcy, a teraz się okaże, że muszę dodatkowo wymieniać sztycę albo korby... No nieźle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Teoretycznie 175 jest dla Twojego wzrostu odpowiednia. Ale może kolana się już przyzwyczaiły do 170 i nic im nie zrobisz. Ja mam 183cm ale profilaktycznie od zawsze jeżdżę na 170 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Ja zmieniłem 175 na 170 i mogę tylko polecić. Jeszcze tylko zmienię sztycę na taką z zerowym offsetem i będzie super. Ale i tak polecałbym zrobić rtg kolan i przejść się do ortopedy, poza stratą czasu nic nie stracisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Stracisz trochę kasy co najwyżej . Mnie włóczenie się po ortopedach itp uszczupliło już o ~700zł a efektów brak. Czy te 5mm n długości ramienia korby powoduje aż takie szkody? Śmiem wątpić. Zacząłbym od ustawienia nowego roweru na wzór starego. Nic Cię to nie kosztuje (dosłownie) a pomóc może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Parę lat temu miałem podobnie - po przesiadce na nowy rower pojawił się ból kolana. Tak samo kombinowałem z ustawieniem siodła i nic. Okazało się, że w starym rowerze była korba 170mm, a w nowym 5mm dłuższa. Po zmianie na krótszą ból ustąpił. Chociaż patrząc z perspektywy czasu to wtedy pewnie miałem też za nisko ustawione siodło. A dodatkowo dłuższa korba wymusza niższe ustawienie siodła + powoduje większe zgięcie kolana w górnej pozycji. Od tamtej pory jeździłem zawsze na 170-tkach. Wyjątek to 172,5mm w szosówce. Teraz kupiłem kolejny rower, oczywiście fabryczna korba to 175mm. Ale na razie zaryzykuję i pojeżdżę na niej bo też nie uśmiecha mi się wymieniać nowego XTka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orgasmatron Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Obawiam się, że faktycznie problem może leżeć w długości korby. Wyjaśniałoby to większe zgięcie w kolanie, gdyż siodełko jest o 5mm niżej. Z drugiej strony... Krótsza korba to jeszcze większe wystawanie rzepki przed oś pedału, co również powoduje większe zgięcie w kolanie. Jednak nie uśmiecha mi się wydawanie kolejnych kilku stówek na korbe, gdzie nie ma 100% pewności poprawy... Spróbuję jeszcze troche podwyższyć siodełko, może to jakoś pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Od tego zacznij. Siodło 5mm w górę i powinno być lepiej. Generalnie osobom, które mają problemy z kolanami zaleca się ustawienie siodła nieco wyżej. U mnie nawet przy minimalnym opuszczeniu w dół już po kilku kilometrach pojawia się ból. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Do tego zostaje jeszcze sztyca z offsetem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orgasmatron Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedzi. Podniosę siodło i trochę pojeżdżę... Jak to nie pomoże to kupię nową sztycę z offsetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
belinea Napisano 18 Września 2016 Udostępnij Napisano 18 Września 2016 A nie sforsowałeś sobie przypadkiem kolana? Zaliczyłeś jakąś dłuższą trasę poprzednim rowerem ostatnim czasem? Też kiedyś troszeczkę przesadziłem i przez jakiś czas miałem problem z kolanem.. polecam dip hot, świetny krem za pzysłowiowe grosze. Co do ustawień i ergonomii - też mam ten problem bo ostatnio przewoziłem rower, wyciągnąłem sztyce i teraz nie mogę jej ustawić na taką samą wysokość jak była wcześniej. Aż niewygodnie mi się jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.