LOKI.RS Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Witam. Piszę ten post z powodu iż szukam dobrej dętki rowerowej. W sklepach rowerowych jest ich multum, ale chciałbym poznać wasze zdanie na temat tego jaką dętkę kupić. Konkretnie chodzi mi o dętkę w teren, ale i też taką która wytrzyma lądowanie czy uderzenie o jakiś ostry kant. Zwykle kupowałem zwykłe, tajwańskie dziadostwo, które o'dziwo wytrzymywało i radziło sobie w każdym terenie, ale od ostatniego czasu coś jest z nimi nie tak, bo tydzień temu kupiłem czwartą, która dziś mi pękła i musiałem wracać do domu 14 km na piechotę, mam już tego dosyć i proszę was o pomoc. Dodatkowe informacje: Rozmiar opon 26x2.10 Max. cena za dętkę 50zł
Piter233 Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Pękła czy się przebiła? Jak to drugie to sprawdź dokładnie oponę.
LOKI.RS Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Napisano 29 Sierpnia 2016 @Maniak raz pękła i była dziura ok 3 cm wzdłuż i 1 cm wszerz, a raz się przebiła A co do opon, to są w porządku bo sprawdzałem od zewnątrz i wewnątrz
ManMadeHell Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Myślę, że miałeś po prostu pecha i zdarzyło Ci się to w ostatnim czasie częściej niż normalnie. Też znam ten ból.. I zgadzam się z kolegą, że warto bardzo dokładnie obejrzeć oponę przy wymianie gumy, bo zdarza się, że siedzi w niej tylko maleńki drucik.. Ale dętki nie różnią się od siebie kolosalnie jakością jeżeli uwzględnimy znane marki Unikaj tych najtańszych, lepiej dorzucić kilka złotych i mieć większą szansę, że nie będzie wad fabrycznych. Ja bazuję na Schwalbe, Continental i ewentualnie KLS. Z nimi nie powinieneś mieć problemów o ile nie wjedziesz w szkło
phoe Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Chcesz pancerne to Michelin Protek MAx, w Deca kupisz np, tylko one ważą z 400g/szt, 2x więcej niż zwykła dętka, ale mają dodatkowo płyn uszczelniający w środku więc jakiś tam mały kolec powinna przyjąć nawet. A najlepiej to przejść na tubeless'a, zestaw to z 100-150zł, w zależność jakie wentyle kupisz.
LOKI.RS Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Napisano 29 Sierpnia 2016 A co powiecie o tej http://allegro.pl/schwalbe-detka-av13d-mtb-26-downhill-2-1-3-0-bs-i6442416884.html lub tej http://allegro.pl/schwalbeextralight-dh-26x2-10-3-00-av-schrader-i6017115190.html ??
phoe Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 W BS będziesz czeka na te dętki 3 tyg mając pecha, Michelin Protek Max jest sprawdzony, ale mówię przejdź na mleko najlepiej, tylko pytanie jakie masz obecnie opony i w jakim stanie?
Fenthin Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Jeśli od jakiegoś czasu masz problemy z dętkami, należy sprawdzić stan opon, opasek i obręczy. Dętki nie przebijają się od tak. Jeśli problem tkwi gdzie indziej, nawet dętki o wadze pół kilo nie pomogą.
piciu256 Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Jaka będzie najmocniejsza? Brak dętki, mam nadzieję że pomogłem
SovaLTD Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Ja jeżdżę na dętkach Maxxis Ultralight 140 g. czyli lekkich i teoretycznie cienkich. Przejechałem na nich już prawie 4,5 tys. km i jak na razie jeden snake (typowo z mojej winy) i JEDNA dziura, zaklejona łatką i trzyma kilka miesięcy. Zainteresuj się oponami, bo pewnie coś z nimi jest nie tak, albo kup dętki renomowanych producentów, bo jak sam widzisz kupując tandetę płacisz kilka razy za to samo i gdzie tu oszczędność? A tak na przyszłość, to jak się gdzieś wybierasz rowerem to obowiązkowo zapasowa dętka i łatki, żeby nie trzeba było zapierniczać z buta
LOKI.RS Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Napisano 29 Sierpnia 2016 @phoe Aktualne opony to Schwalbe RAPID ROB, które kupiłem 1,5 miesiąca temu, są w dobrym stanie. Przejechałem na nich ok. 200 km.
phoe Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Rapid Robów nie opłaca się na mleko przerabiać, ale może faktycznie winna jest opaska osłaniająca dętkę przed nyplami? Może dobijasz o krawężniki, kamienie czy korzenie? Na jakim ciśnieniu jeździsz?
LOKI.RS Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Napisano 29 Sierpnia 2016 Może dobijasz o krawężniki, kamienie czy korzenie Tak dobijam, dlatego napisałem, że dętka musi być mocna Konkretnie chodzi mi o dętkę w teren, ale i też taką która wytrzyma lądowanie czy uderzenie o jakiś ostry kant . Myślałem o Protek Max, które poleciłeś, ale nie jestem pewien czy ta dętka takie coś wytrzyma.
phoe Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Przed dobiciem nie uchroni Cię w 100% ŻADNA DĘTKA, tylko tubeless, ale to i tak obręcze powyginasz prędzej czy później. Są 2 rozwiązania, przejeżdżać krawężniki wolniej albo napompować na 4 bar i wtedy nie dobijesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.