Skocz do zawartości

[Piasta] dziwne dźwięki

Vigolec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po dwóch latach jeżdżenia rozebrałem piastę tylną (Merida 40d, jakiś podstawowy model piasty na konusy Shimano). Wyczysciłem, przesmarowałem i po złożeniu niestety z piasty dochodzą dziwne dźwięki. Coś jakby tarcie blachą o blachę (wiem, że brzmi durnie, ale tak to słyszę). Próbowałem skręcać mocniej i słabiej - nie pomaga. Gdy jadę prosto jest ok. Dźwięki słychać gdy lekko przechylam rower w trakcie pedałowania, lub skręcając. Zastanawiam się, czy za pierwszym razem nie skręciłem za mocno piasty - bieżnia będąca zakrętką bębenka może nie jest idealnie gładka.

Moje pytanie - walczyć z tym dalej, czy zmienić piastę na novatec d712sb na łożyskach?

Napisano

Tak, tarczowe. Cóż, może dałem ciała, ale czyż nie ma lepszej nauki niż ta na własnych błędach? Dodam tylko, że piasta jest takiej jakości, że bębenek faluje... mało powiedziane - to jest jakieś mega falowanie, co od początku skłaniało mnie do zmiany piasty na lepszą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...