BikerLight Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 I niby źle odbijające tłoczki to cecha Deore i innym hydraulikom się to nie zdarza?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Te ścierwa od nowości nie działają jak powinny, jak mam to ja i kumpel w 2 nowych rowerach, to chyba to nie jest przypadek, nie sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Kolega phoe bardzo dobrze mówi deore to nie klasa osprzętu która ma sie sypać jak tourney no bez przesady Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Czy ja gdzieś @phoe bronię Shimano?? Od sporego już czasu wyrażnie chodzą złe opinie o pewnych grupach tej marki więc trzeba być wybitnie nie rozsądnym człowiekiem by nadal to kupować a potem jojczyć jaki to syf. Ja mogę zrozumieć kogoś kto kupił taki set w nowym rowerze bo inaczej to już frajerstwo. Można się obrazić ale taka jest prawda. A brak szacunku i kontrola jakości to obecnie zmora większości firm. Czemu Japończycy mieli by się tutaj wyróżniać?? Czy naprawdę masz mnie za debila, który nie wie co jest czasem grane z innymi produktami z niskiej i średniej półki od Srama, Formuli, Tektro, Magury?? Deore to klasa średnia montowana w tanich rowerach lub "zapchaj dziura" tam gdzie wypadało zaoszczędzić. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez beskid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Rower za 10k zł to tani?No i sorry nie każdy czyta fora przez pół dnia żeby przeczytać że coś jest bee, jednak od Deore jakiegoś poziomu powinniśmy w ciemno oczekiwać... a tłoki w 395 już pracują równo, miałem 2 lata, jeździłem nawet zima i są lepsze od M615, na plus w M615 tylko klamka, a tak to ten sam hamulec, z tą różnica że w 395 tłoki pracują równo i rower za 3k zł kupiony, a nie za 6-10k zł z pół działającymi M615. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Nie interesuje mnie czy ktoś czyta fora czy czerpie wiedzę z innych żródeł. To jego problem a nie mój. Żyjemy w czasach pełnej informacji, wszystko gdzieś "fruwa w powietrzu" tylko trzeba chcieć te informacje wyłapać. @phoe ja powinienem oczekiwać kontroli jakości i jej samej od takiego potentata jak Rockshox a ostatnie lata to śmiech pod tym względem. W gratach za grubą kasę, nie łatwych do kupienia i zastąpienia jak coś tak prostego, pospolitego, taniego jak zacisk. Każdej firmie zdarzy się danie dupy i być może jest to ten właśnie okres dla Shimano. Dlatego wk...ją mnie ludzie co w wyrażny sposób poprzez sformułowanie "sh*t....o" dają upust emocjom. Co zabawne i to też pisałem Shimano obrywa bo spada z "wysokiego konia" jako wzorzec do niedawana hydrauliki bezawaryjnej. Tyle na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Tak przy okazji. Ja mogę chętnie odkupić od kogoś komplet takich zje...ych, szitowych i o kant d... hamulców. Oczywiście cena musi być adekwatna do ich sh*towości. Info na PW poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Sierpnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 wszystkie 4 zaciski tak pracują! Ten typ tak ma! Ten typ tak nie ma ! Nie ma prawa tak pracować, a skoro pracuje zacisk jest uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Odeśle i zdam relacje jak będe miał sprawne o ile będą Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lynx79 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 A ja właśnie takie żonie zamówiłem. Szkoda, że wcześniej tego forum nie odkryłem. Zobaczę jak będzie w moim przypadku. Nie mniej wszystkich witam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Tak przy okazji. Ja mogę chętnie odkupić od kogoś komplet takich zje...ych, szitowych i o kant d... hamulców. Oczywiście cena musi być adekwatna do ich sh*towości. Info na PW poproszę. Po wartości rynkowej chętnie Ci moje sprzedam bo dzisiaj 785 przyszły mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Ja też po wymianie odrazu sprzedaje XT 785 zamowione Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK33 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Spróbuj "zresetować" tłoczki, czyli wepchnąć obydwa równo. Jak nie pomoże to chyba padłeś kolejną ofiarą Shimano. Taaa ofiarą Shimano. Brawo za rozsądna wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spascmar Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 (edytowane) Trochę przesadzacie z tym "sh*tmano". Ale zgodzę się z tym ze kupując takie hamulce powinny być w 100% sprawne. Ich produkcja idzie pewnie w setkach tysięcy, a kontrola jakości przez małe chińskie raczki jak widać spada lub nigdy nie wzrosła. Nie ma się co dziwić. Kolega ( 100% amator) ma model chyba M443 (jakoś tak, jeden z najtańszych), na klockach żywicznych, ale sprawny. Jego moc powala, bez problemu blokuje przednie koło na tarczy 160mm. Ja wazę ponad 90kg i byłem zaskoczony jak dobrze hamuje. Ze swojego doświadczenia wiem ze nawet rowery powyżej 10k nie do końca są ok. (poprawnie złożone). Zacisk na foto wyżej ewidentnie jest złe skręcony, jest krzywy, nie symetryczny, tłoczki nie poruszają się w jednej osi. Wg. mnie potrzebny jest porządny serwis i będzie ok (pod warunkiem ze nie ma wady fabrycznej). Jeżeli tłoczki nie wysuwają się jednakowo to znaczy ze jeden ma większy opor niż drugi, dzieje się tak wtedy kiedy ten "jeden" jest brudny ma tarcie na oringu uszczelniającym lub jest po prostu zapowietrzony. Rozbierz go, wyczyść, nasmaruj tłoczek nawet płynem z zacisku po zewnętrznej stronie tłoczka (ta która się chowa i wysuwa - nie stykająca się z klockiem) i zobaczysz wielka poprawę. Po takim zabiegu tłoczki po puszczeniu klamki chowają się głębiej, co przy dużych tarczach pomaga zniwelować okresowe ocieranie tarczy o klocek przy wiotkich konstrukcjach. Sam tak zrobiłem i przy tarczy 203mm ustało ocieranie. Edytowane 30 Sierpnia 2016 przez Spascmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal_P Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Tak przy okazji. Ja mogę chętnie odkupić od kogoś komplet takich zje...ych, szitowych i o kant d... hamulców. Oczywiście cena musi być adekwatna do ich sh*towości. Info na PW poproszę. Też mam do odsprzedania komplet m615 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Ja pier papier jakie emocje. Wg mnie to szajsowa kontrola jakości i da radę to poprawić jak ktoś lubi grzebać... Trzeba by obadać: czy układ nie jest zapowietrzony, czy oba tłoki są idealnie gładkie, nie zabrudzone, czy pracują równomiernie i cofają się do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 O M615 sporo można własnie o tych tłokach na necie znaleźć, może i da się zrobić żeby pracowały równo, ale ewidentnie babol ze strony Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Też mam do odsprzedania komplet m615 Jaka cena, biorąc po uwagę, że są uszkodzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 może i da się zrobić żeby pracowały równo Nie może tylko się da i zajmuje to jakieś dziesięć minut. Może się to nie udać jak tłoczek sterczy już pod kątem ale zazwyczaj wystarczy trochę cierpliwości, browar, perswazja siłowa i zacisk działa wzorcowo @@siimon, jakiś biznes chcesz rozkręcać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 (edytowane) Mam 615-tki. Ostatnio patrzyłem jak pracują tłoczki bez klocków i tarczy - ewidentnie w oby dwu zaciskach jeden tłoczek wysuwał się bardziej. Przejeździłem już na nich ponad 600 km i jestem z nich bardzo zadowolony - w czasie jazdy nie jest to w ogóle wyczuwalne, po założeniu tarczy nie zauważyłem żadnych problemów Siła i modulacja na żywicznych klockach i najsłabszych tarczach Shimano jest znakomita. Poważnie, nigdy mi nie brakowało mocy. Edytowane 6 Września 2016 przez Piotrek383 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal_P Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Jaka cena, biorąc po uwagę, że są uszkodzone? Sprawdź PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 6 Września 2016 Udostępnij Napisano 6 Września 2016 @siimon, jakiś biznes chcesz rozkręcać? Jaki biznes? Na jednym komplecie? Po prostu chcę sprawdzić czy naprawdę są takie złe i przy okazji mieć hamulce na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi