lady Napisano 16 Września 2006 Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Witam Jestem zupełnie początkująca i chciałabym się nauczyć podstawowych trików, lecz mam problem z podbiciem przedniego koła na odpowiednią wysokość.Wszyscy mi mówią za mam wypchnąć kierownice ale jak mam ją wypchnąć jak jej nie potrafie wybic dobrze wybic do góry?Nie wiem czy robie coś źle czy mam za mało siły czy?????? Podbijam minimalnie do ok 15-20 cm i słoń mi siada na kerownicy i lece w dół.(ćwicze ćwicze i ćwicze i nie ma postępów) Powiedzcie mi jak sie wybijac? czy po prostu dżwigać kierkę? czy z amortyzatorów czy cieżar ciała bardziej przenieś czy jeszcze jakieś wskazówki......? ps przypomnijcie sobie jak to było jak wy zaczynaliśćie jezdzic, jakie mieliście problemy ? na co zwracaliście uwage? bo teraz to robicie z palcem w .... z lekkoścą zapewne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiek Napisano 16 Września 2006 Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Ja to robię tak: - ustawiam korbę pod kątem mniej więcej 45* (silniejsza noga u góry) - pochylam się nad kierownicą - energicznie ciągnę kierownicę do siebie jednocześnie naciskając na pedały Bez pedałowania nie poderwę przedniego koła wyżej jak 30cm. Nie wiem jak to wyjaśnić, ale przy "depnięciu" na pedały kierownica sama podlatuje. Na najlżejszym biegu wystarczy mocniej pedałować, żeby przednie koło oderwało się od ziemi. Trzeba to połączyć z podciąganiem kierownicy i będzie git. Ja to robię na biegu 2 - 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryzon Napisano 16 Września 2006 Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Aby wyrwać przednie koło trzeba się pochylić nad kierą (ugiąć łokcie) a potem energicznie podciągnąć rower za kierownicę jednocześnie wychylając całe ciało do tyłu (za siodełko), na początku można wybijać się z amora tzn. najpierw wcisnąć amora a potem spróbować się wybić. Życzę powodzenia i przedewszystkim dużo ćwiczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lady Napisano 16 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2006 dziex to ide ćwiczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goly33 Napisano 16 Września 2006 Udostępnij Napisano 16 Września 2006 ja to robie na biegu 2-8, trzeba dobrac predkosc do przelozenia i troche szarpnac kierownice, kwestia wprawy pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmak Napisano 18 Września 2006 Udostępnij Napisano 18 Września 2006 zalezy jak chcesz podniesc ten przód? do czego to ma byc potrzebne? - do bunnego? jak masz amor to wybij sie z niego odchylajac ciało do tyłu , nogami wypchnij pedały do przodu a kiere pchasz w przód i do góry a potem do klatki piersiowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lady Napisano 18 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Tak, do bunnego! Ale w sumie najpierw chcę się nauczyć wheeliego i manuala... A to do każdego z tych trików inaczej się podnosi koło?????? :025: (jeśli chodzi o wheeliego to już widze postępy Co 2 mi wychodzi ale bez naciśnięcia pedałów kierownicy nie potrafie podnieść) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feno Napisano 18 Września 2006 Udostępnij Napisano 18 Września 2006 A to do każdego z tych trików inaczej się podnosi koło?????? :025: Nie inaczej. Tzn może na inne wysokości. Ale samo wybicie wygląda tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmak Napisano 18 Września 2006 Udostępnij Napisano 18 Września 2006 dokładnie wybicie jest takie samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Płatek Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 trochę głupio, że większość osób nie precyzuje na czym jeździ. bo na mtb to wiadomo, lekko kopiesz w pedał (na początku lepiej na lekkim przełożeniu) i odchylasz się, a na maszynkach typu bmx czy dual to wystarczy zwiesić się za rowerem i już masz manuala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szuruburuman Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 dokładnie wybicie jest takie samo bzdura! do manuala i do bunnego to jeszcze podobnie sie wyrywa, ale wheele to zupełnie inna bajka... wszystko zależy od tego jaką masz goometrie roweru, tzn jak masz rower do xc (niski amortyzator, wysoka, długa rama) to trudno ci będzie wyrwać do manuala czy bunnego, a z wheele to łatwo, poprostu odchylasz sie do tyłu i na niskim biegu jak najgwałtownie zaczynasz pedałować. A jak masz rower o goometri bardziej tzw. dualowej lub bmx (wysoki amor i mała, krótka rama) to masz łatwiej, uginasz lekko ręce i nogi, przesuwasz ciężar ciała na przednie koło (przechylasz sie lekko do przodu), a potem , tak jak byś chciała wypchnąć rower z pod siebie do przodu prostując ręce i nogi. jak wyprostujesz, to rower powinien sie sam "szarpnąć" i podnieść przednie koło. na większej ramie jest trudniej, bo masz mniej "przestrzeni operacyjnej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Płatek Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Powiem więcej nie widziałem jeszcze bh na takim klasycznym mtb, czy jak to się tam fachowo nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cornelious Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Ja do wheelie i mauala pochylam sie do tyłu a do bunnego pne w górę najlepszy sposub:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lady Napisano 23 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2006 trochę głupio, że większość osób nie precyzuje na czym jeździ. bo na mtb to wiadomo, lekko kopiesz w pedał (na początku lepiej na lekkim przełożeniu) i odchylasz się, a na maszynkach typu bmx czy dual to wystarczy zwiesić się za rowerem i już masz manuala Masz racje to jest istotne. Jeżdrze na dualówce . Wheeliego już robie.(chodź nie zawsze jeszcze wychodzi) Ale bez pomocy pedałów, tylko przez przeniesienie cieżaru ciała do tyłu , nie mam szans na wybicie do manuala czy bunnego. Przynajmniej na razie, mam nadzieje, że to się wktótce zmieni! W końcu ćwiczenia czynią mistrza! NIE???:> (zastanawiam się tylko czy to jest kwestia wyczucia jak w wheelim czy przeszkodzi mi w zrobieniu manuala czy bunnego moja waga...która nie oszukujmy się jest nico mniejsza od wagi mocnego chłopa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.