Skocz do zawartości

[Bębenek] Luz na bębenku i nietypowy klucz

Boxx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojawił mi się luz na bębenku. Problem polega na tym że:

- klucz imbusowy 10 jest za mały, podejrzewam że 12 będzie pasował.

-klucz do rozkręcenia bębenka od Shimano jest za mały, u mnie jest większa średnia bieżni [ ? ]

Koła są od Gianta, piasta to jakiś no-name. Spotkał się ktoś z takim problemem ? Gdzie mogę dostać taki klucz do tego typu bębenka.

Napisano

Jakie to koła?

PX-C/SX-C? Bębenek jak poruszasz kasetą lewo/prawo ma luz 1mm sprawdzane na kilku rowerach.
Piasty u Giant'a to bardzo często Formula, w PX-C masz przód DC1517/tył DC1524, SX-C, to chyba te same piasty, a różnica to obręcz.

Tylna piasta w tych kołach jest mówiąc delikatnie taka se, przednia ok(jest na maszynach nawet).

Napisano

Na tych kołach właśnie nie ma żadnych oznaczeń, w zasadzie to na piastach. Luz na kasecie jest ok 1mm ale podczas jazdy przy wyższej kadencji zaczyna coś z tylnego koła stukać.

Napisano

Zdjęcie by pewnie rozwiało wątpliwości, ale po co wrzucać jak można napisać "piasta no name" i "gdzie szukać klucza".   Zadzwoń do wróżbity Macieja.

Po co mam wrzucać zdjęcie jeśli wszystko jest analogicznie zrobione jak w bębenku Shimano ? Różnica polega tylko na wielkości dedykowanego najprawdopodobniej klucza.   

Napisano

Klucz nie jest "dedykowany" tylko calowy. Miałem to samo w swoim Giancie.

Rada - serwis bębenka można przeprowadzić bez ściągania go z piasty. A jak dorobić klucz do rozebrania bębenka poradził kolega wyżej.

Napisano

albo stara dobra metoda młotek+ coś do przekazania siły kinetycznej na nakrętkę ;)

tylko jest ryzyko że jest zrobiona z plasteliny i się uszkodzi.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...