Skocz do zawartości
  • 0

Rower crossowy w okolicach 2000

Gość Łukasz

Pytanie

Gość Łukasz
Napisano

Cześć wszystkim forumowiczom którzy otworzą ten wątek.

Szukam dla siebie roweru raczej crossowego. Większość czasu (80%)spędzam na asfalcie a najcięższy teren w jaki zabiorę nowy rower to będzie wąwóz myśliborski lub Jakuszyce. Cross da radę czy lepiej szukać mtb? Budżet to +/- 2000zł i raczej preferuje nowy rower. Jest sens w tym budżecie pchać się w tanie tarczówki czy lepiej poszukać czegoś na v-brakeach które są proste i tanie eksploatacji? Aktualnie po obejściu kilku sklepów wytypowałem

-Krossa evado 5.0 2150zł

-Rometa orkan 4.0  2100zł.

Dostanę coś lepszego w tej cenie? Ewentualnie zastanawiam się czy nie poczekać na wyprzedaże w Unibiku i zapolować na vipera gts?

Z góry dziękuje za rady.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Gdybym jeździł 80% po asfalcie wybrałbym np. Kross Pulso 1 lub 2 jednak ze względu na jazdę w terenie pozostań przy crossie. Zanim wybierzesz poczytaj : http://roweroweporady.pl/grupy-osprzetu-rowerowego-shimano/  o osprzęcie.

Potem sprawdź ceny i sam przemyśl co warto. Jak dla mnie jazda MTB po asfalcie to zwykłe szpanerstwo !

To tak jak Porsche na wiejskich drogach... Rowery Krossa są dobre jakościowo i cenowo - czasem trzeba coś poprawić ,ale przejrzyj też oferty Whellera ,Scota, Authora i innych. Wszystko w internecie... 

Pozdrawiam

Napisano

Romet Orkan 4.0 to bardzo dobra propozycja, jednak rozważ też opcję czy nie lepiej będzie dołożyć do Orkana 5.0 D, bo co do Krossa to w wielu przypadkach płacisz nie za faktyczną jakość a bardziej za samą markę.

Napisano

Akurat w tej kwestii mam podobne zdanie, tym bardziej iż jest różnica na plus jeżeli chodzi o osprzęt w modelu Orkana 2015. Teraz w sklepach internetowych możesz znaleźć ciekawe promocje i rabaty lub zaczekać na wyprzedaże, przez co kupisz wybrany model jeszcze taniej.

Napisano

Akurat promocje czy rabaty lub wyprzedaże starszych roczników zaczynają się teraz i jest to niewątpliwie dobry okres na szukanie roweru, a tak apropo to czy pał już wybór na coś konkretnego? Jeżeli wątek jest aktualny to daj znać na forum, czekamy na Twoją odpowiedź.

Napisano

Szanowni Państwo. Zorientowałem się, ze mam do czynienia ze znawcami w dziedzinie rowerów. Mam 69 lat, zona 62. Od maja do października 'siedzimy" na działce. Do najbliższej miejscowości ze sklepem mamy ok 4 km. Wprawdzie posiadamy samochód i skuter, jednakże chcielibyśmy jeździć po zakupy rowerami. Początkowo sporadycznie, a potem regularnie. O ile siły pozwolą chcemy robić wycieczki po lesie - jak się zorientowałem w lesie są drogi utwardzone. Byłbym wdzięczny za poradę, jakie rowery powinniśmy zakupić, chodzi mi o markę i typ i rozmiar. Nigdy nie byłem majsterkowiczem - powinny być w miarę bezawaryjne. Będę wdzięczny za poradę. W sklepach z rowerami zachwalają rowery, które maja aktualnie na składzie. Z góry dziękuję. Ryszard

Napisano

Proponowałbym rower miejski z powodu wygodnej pozycji podczas jazdy i łatwego wsiadania.Bez amortyzatora,który zwieksza wagę.Sztywny widelec z szeroką oponą wystarczająco będzie amortyzował przy takiej jeździe.Tylne koło z piastą wielobiegową.3 lub 5 biegów  pewnie wystarczy.Co do rozmiaru to potrzebna jest informacja o wzroście i długości nogi.Jaki budżet na 2 rowery? 

Coś w tym stylu  http://allegro.pl/nowy-rower-miejski-cossack-piekna-damka-nexus-i6617503150.html#thumb/1

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Obydwoje z żoną mamy po 170 cm - żona ma dłuższe nogi. Przeznaczam na obydwa rowery 2 do 4 tys zł. W sklepie rowerowym poradzono mi bym zakup zrealizował w styczniu, podobno wtedy są największe promocje. Ryszard

Napisano

Przy tym wzroście  rama w rozmiarze 18-19 cali.Koła 28 cali.Proponowałbym przymierzyć sie do nich w sklepie,a interesujące modele podać na forum w celu wybrania najlepszego.W tym budżecie to już będą dobre rowery.Do stycznia można poczekać

Napisano

Dziękuje za radę. W przyszłym tygodniu pochodzimy z żona  po sklepach w celu "przymierzenia" się do rowerów. Pozdrowienia Ryszard

Napisano

W takim razie daj znać na forum które modele najbardziej Wam się spodobały i przykuły uwagę, postaramy się wtedy powiedzieć coś konkretnego na ich temat oraz doradzić. Pamiętaj także o tym, że grudzień i styczeń to miesiące bardzo dobrych rabatów i promocji na rowery czy akcesoria.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...