Skocz do zawartości

[kaseta] Sram 7sp

krawiec91

Rekomendowane odpowiedzi

Ze SRAMowskich siódemek to nie masz chyba zbyt wielkiego wyboru. Jest tylko jedna PG-730. Co do trwałości to osobiście niewiele moge napisać. Ja mam ją od 800km i jak na razie zero bezproblemów. Zużycie w zasadzie niezauważalne. Myśle że 6 tyś km (stosuje rotacje łańcuchów) wytrzymie spokojnie, a ja Bóg da to i 8 tyś :D

Z kasetami shimano to mam średnie odczucia... miałem 2 kasety STX (7 speed) i obydwie były strasznie miekkie - pierwsza to bez zmiany łańcucha poszła po jakiś 3,5k km, a druga już z rotacją łańcuchów wytrzymała coś koło 5k km (w międzyczasie straciłem licznik więc trudno dokładnie mi powiedzieć). Nie wiem jak obnecnie maja sie kasety shimano. W miedzyczasie założyłem kasete SACHSa i była absolutnie rewelacyjna - z rotacją łańcuchów wytrzymała koło 8-9k km (znów ciężko mi określić ile bo nowy licznik zafundowałem sobie jak juz na sachsie prawie cały sezon przejeździłem). W każdym razie najtańszy Sachs wytrzymał zdecydowanie więcej niż Shimano STX. Teraz w miejsce SACHSa wskoczył SRAM.

krawczykp - oczywiście SRAM PC-48

Ostatnio zmieniałem napęd z wolnobiegu na kasetę. No i kupując kasetę zastanawiałem się czy brać Alivio HG50 czy Srama 5.0 PG-850. Między tymi dwoma wybrałem Alivio dwóch znajomych jeździ na takiej kasecie i spokojnie od 9 do 11 tys. wytrzymują. W przeciwieństwie do Srama 5.0 nie wiem ale ponoć nie są aż tak wytrzymałe. Tak twierdzi sam sprzedawca w sklepie, i nie tylko on. Co do łańcucha to znowu lepiej wybrać Srama ale minimum PC-48 są lepsze od łańcuchów SH. Wszystko też zależy od użytkownika, jak dba o swój napęd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...