Skocz do zawartości

[stery] Duży opór po serwisie sterów.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Ostatnio strzelało mi coś w okolicy główki ramy. Pomyślałem- stery! Dzisiaj wszystko zrobiłem, łożyska wyczyściłem, dużo ŁT- 43 dałem.

Strzelanie ustało, co mnie ucieszyło :D Ale mam problem, że bardzo ciężko teraz stery się kręcą, można powiedzieć, że jazda bez trzymania kierownicy jest niemożliwa, nie można poprzez balans ciałem zmienić kierunku jazdy.

W czym może być problem?

Napisano

Na mostku masz śrubę na samej górze. Nią ustawiasz stery a potem dokręcasz te od mostka żeby się stery nie rozkręciły i tyle. 

Napisano

Musisz skręcić z taką siłą aby nie było luzu i do tego lekko się kręciło. Znajdź moment kiedy wyczuwasz minimalny luz a później delikatnie dokręć kasując go, ale tylko delikatnie ;) 

Napisano

Tak właśnie robiłem. Jak delikatnie śrubkę poluzuje, to już czuję luz. Znowu jak dokręcę to opór duży jest.. Kurcze, a wcześniej nie było luzu, a kręciło się dobrze.

Napisano

Co to za stery? Może zwyczajnie przyszedł ich czas i umarły? Ja miałem dokładnie to co Ty, wylądowały na śmietniku. Kupiłem na łożyskach maszynowych, serwis czyli wytarcie smaru i nałożenie nowego ( na dolnym łożysku przykleja się piach) trwa jakąś minutę, robię to za każdym razem jak wyciągam amor.

Napisano

Tak jak napisali koledzy dokręć śrubę od góry tak aby nie było luzu a kiera w miare lekko chodziła. Jak kiera zacznie lekko chodzić a bedzie minimalny luz to jak skręcisz boczne śrubki to póżniej jeszcze dokręcisz raz delikatnie śrubę u góry powinno się to skasować.

A czy aby wianki na sterach włożyłeś w odpowiednią stronę?.

Napisano

kolego wianki "łożyska" z jednej strony powinny być otwarte kulki a z drugiej strony zamknięte takim pierścieniem. Ta strona otwarta powinna być od strony ramy.

Napisano

Ja Wam powiem , że pomieszalem stery , vp-71a z jakimś diatechem. Teoretycznie powinienem mieć plastikowy ślizg górnego łożyska a jednak luz [emoji14] Po drugim dniu walki udało mi się to poskładać do kupy , także trzeba uważać jak się ma 2 stery rozłożone ;)

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...