Roballinho Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Pacjent, to dziecięca doczepka rowerowa, w której zamontowana jest przerzutka na 6 przełożeń. Jest to jakiś stary tourney. Obsługuje się ją szimanowskim gripsziftem, też jakimś przedpotopowym. Problem polega na tym, że mój 6-letni syn nie ma na tyle siły w ręce, żeby tym gripem kręcić. Doczepka miała być wstępem do przesiadki na rower z przerzutkami, ale na razie to bardziej się do tego zniechęcił, niż przekonał. Chciałbym tę manetkę obrotową wymienić, na inną, która obraca się jak najlżej, niekoniecznie bardziej precyzyjnie. I tu wybór właściwie jest jedynie między Revo a MRX-em. Proszę o radę osoby, które na własnych dzieciach przetestowały te manetki, a najlepiej te, które miały obie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 dziecięca doczepka rowerowa A mogę wiedzieć co to jest? Tak z ciekawości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Revo działa zdecydowanie lżej (większa średnica) choć mniej trwały, ale u dzieciaków to najlepszy wybór. Zmień stare pancerze, a będzie jeszcze lżej pracowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Potwierdzam słowa powyżej, mrx ma dość duży opór. Revo jest pod tym względem o wiele lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 A mogę wiedzieć co to jest? Tak z ciekawości . Takie oto coś: A czy puszczenie linki w jednym pancerzu, od manetki do przerzutki, może dodatkowo pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Aaa, to ja mam hol do podczepienia roweru jeżeli moja nie ma już siły podczas wycieczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUSEE Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Moja 6-letnia córka miała taki sam problem z manetką https://www.dropbox.com/s/re2rnxx3yxlx10m/20160824_143307.jpg?dl=0 Wymieniłem pancerz na jagwire lex, linka nierdzewna z lekkim filmem z oliwki, zaczep indeksacji wewnątrz manetki lekko nasmarowałem wazeliną techniczną, dokładnie wyczyściłem i nasmarowałem tylną przerzutkę. Już jest po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Revo może i pracują lżej, ale jakość pracy jest dużo gorsza. Obracanie MRX jest po prostu przyjemniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Sierpnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 MRX bez 2 zdań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUSEE Napisano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Oczywiście, że MRX działa lepiej, jest tez bardziej precyzyjna i lepiej wykonana. Cóż z tego jeśli dziecko nie zmieni przełożenia podczas jazdy. Kupiłem założyłem sprawdziłem oddałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Oczywiście, że MRX działa lepiej nie było pytania co działa lepiej.... tylko LŻEJ. Tu revoshift jest nie do pobicia. Jestem fanatykiem SRAMa , ale revo w dziecięcym rowerku działa lżej.... choć tandetny, ale jednak. (większa średnica gripu). Sprawdzone na własnych dzieciakach ;-))) i dzieciakach klientów. Często wymieniamy MRX na Revoshifta ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 A ja wlasnie niedawno wymienilem synowi Revoshift na MRX i jakos specjalnie roznicy w sile uzycia nie widze. Natomiast roznica w precyzji jest zauwazalna na korzysc Srama. Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUSEE Napisano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 nie było pytania co działa lepiej.... tylko LŻEJ. Tu revoshift jest nie do pobicia. Jestem fanatykiem SRAMa , ale revo w dziecięcym rowerku działa lżej.... choć tandetny, ale jednak. (większa średnica gripu). Sprawdzone na własnych dzieciakach ;-))) i dzieciakach klientów. Często wymieniamy MRX na Revoshifta ;-) i właśnie dlatego po zakupie mrx szybko go oddałem bo córka nie była w stanie przekręcić manetki z gołą linką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 OK, zdecyduję się na Revo, bo tak jak zaznaczyłem, ważniejsza od precyzji jest dla mnie lekkość działania. Tym bardziej, że wielotryb ma 6 koronek, więc nawet gdyby było mniej precyzyjnie, to raczej nie na tyle, żeby mój syn to odczuł. Ma się przede wszystkim nauczyć obsługi gripa, żeby potem nie było z tym problemu jak się przesiądzie na rower z przerzutkami. Pytałem jeszcze w którymś z poprzednich postów, czy puszenie linki w pełnym pancerzu będzie miało jakiś wpływ na sposób działania manetki. Na pewno mniej brudu się dostanie do środka i mechanizm będzie działał lepiej, ale czy taki zabieg da coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 puść w całym... będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.