Skocz do zawartości

[amortyzator] czy opłaca się wymienić Suntour XCT MLO ?

mazaq

Rekomendowane odpowiedzi

widzę że za ok 360zł można kupić nowy Suntour XCR z tłumieniem ustawionym na stałym poziomie. Czy przeskok byłby duży?

Ale tak naprawdę, najlepiej byłoby kupić chociażby XCR Air, ale to już koszt chyba ponad 500 zł.

Fakt zapomniałem że jest Raidon.

Tak czy inaczej jeśli XCR to ten najlepszy. Chyba wydając 400 można przeboleć jeszcze 200.

Nie chcę zabrzmieć jak jakiś buc-cwaniaczek, ale ujmę sprawę tak: wydać to 700zł na Raidona mógłbym choćby dziś, bo nie jest to jakaś bardzo duża kasa. Problem jest tylko taki że lubię każdy wydatek dobrze przemyśleć i faktycznie ustalić czy gra jest warta świeczki. Wszak rower kupiłem za 1560zł :). Mam najszczerszą nadzieję że za rok, dwa wkręcę się w temat jeszcze bardziej i będę próbował swoich sił w coraz bardziej offroadowym terenie, ale do wszystkiego trzeba dochodzić stopniowo.

Wyobrażam sobie efekty tak wyciągając wnioski z tego tematu:

1) kupując jakiś sprężynowy za 400zł stwierdzę: hmm... trudno powiedzieć, ale chyba jest lepiej

2) kupując jakiś powietrzny za 700zł stwierdzę: no kurcze.. teraz to jest nieźle

Skłaniam się ku powietrznemu, ale temat muszę przemyśleć, bo nie chcę przedobrzyć...

Pytanie jak jeździsz, szczerze mówiąc trzeba już naprawdę nieźle pedałować żeby stwierdzić że sprzęt zaczyna Cie ograniczać ( mówię o XCR, XCT to padaka)

Jeżeli chodzi o komfort, to może wybrałeś zły rower? Ogólnie opony też sporo dają. Przemyśl, ale według mnie jeżeli do nowego roweru chce się pakować amor za połowę jego wartości, to oznacza że się zły rower wybrało, takie jest moje zdanie.

Mam najszczerszą nadzieję że za rok, dwa wkręcę się w temat jeszcze bardziej i będę próbował swoich sił w coraz bardziej offroadowym terenie

Wyobrażam sobie efekty tak wyciągając wnioski z tego tematu:

1) kupując jakiś sprężynowy za 400zł stwierdzę: hmm... trudno powiedzieć, ale chyba jest lepiej

2) kupując jakiś powietrzny za 700zł stwierdzę: no kurcze.. teraz to jest nieźle

Skłaniam się ku powietrznemu, ale temat muszę przemyśleć, bo nie chcę przedobrzyć...

Wydaje mi się że spora cześć ludzi co się "wciągnęła" składa rober pod siebie a wtedy taki wydatek 700zł zaprocentuje (tylko trochę więcej rury na wszelki wypadek zostawić). Wydając 400zł na kowadło będziesz miał nie przydatne kowadło.

A mam dodatkowe bonusowe pytanie. Właśnie pewien duży sklep rowerowy (nie ważne jaki) ogłosił promocję na XCR LO 26" za 230zł. Bardzo małe pieniądze, więc może stary widelec da się sprzedać za jakieś 7 dyszek i będzie operacja za 150zł. Stąd pytanie jak rozpoznać gdy nie pisze w prost jaki jest rocznik? Chodzi mi o średnice rur 32mm oraz teflonowe a nie plastikowe tuleje... Oznaczenie producenta to: SF4-XCR6-LO-C-S

Wiem, że lepiej wydać 700zł, ale może warto małymi kroczkami zrobić mały upgrade wydając 150zł?

SF4 oznacza że to chyba rocznik 2014, wydaje mi się że to lagi 32mm, ale ja na Twoim miejscu nie brałbym bo to "najsłabsza" wersja.

PS: Możesz mi wysłać link do tego sklepu na PW? Nie bój się, nie podkupię Ci amora, chciałbym zerknąć na inne, może trafię coś dla siebie :)

Wiem, że lepiej wydać 700zł, ale może warto małymi kroczkami zrobić mały upgrade wydając 150zł?

No może ..... Mój syn tak trzy lata zbierał na porządny sprzęt do ASG, co kupił (taki na razie) to za pół roku znowu musiał kupić drugi. W końcu dał sobie spokój z ASG.

Dozbieraj i kup lepszy, chyba że z pełną świadomością kupisz coś tańszego i przejeździsz 2-3 sezony, inaczej to nie ma sensu. Ja wymieniłem praktycznie cały rower, ale nigdy nie kupowałem nic tymczasowo, lepsze czy gorsze zawsze kupowałem tak abym był zadowolony.

Dobra, obiecuję że będzie to ostatni mój post w tym temacie bo nie ma co ciągnąć :)

Oczywiście że ten tańszy chcę kupić na max 2 lata. Nie muszę też dozbierać, bo znalazły by się pieniądze, po prostu uważam że teraz ten zakup nie jest zasadny. Mam ostatnie pytanie:

Czy ten XCR znajduje się gdzieś pomiędzy XCT a Raidonem?

Czy jeśli mamy skalę od 1 do 10 gdzie 1 to XCT, 5 to Raidon a 10 to amortyzator za kilka tysięcy to ten XCR będzie choć między 3 a 4?

Obecny uginacz XCT jest słaby, ale jakośtam sobie tam biednie działa. Jeśli zakup XCR będzie drobną ale wyczuwalną od razu różnicą na plus - wchodzę w to. Jeśli powiecie mi teraz że żadnej różnicy nie odczuję - po prostu będzie prawie identyczny - poczekam do wiosny.

Dla kolegi polecam amortyzator 55 CR 26" 2015 MARZOCCHI. Powietrzna regulacja naprężenia wstępnego i anodowane golenie przy skoku 170mm powinny zapewnić z grubsza wygodną jazde na chodnikach i ścieżkach rowerowych. Na szutrowe drogi trzeba będzie pomyśleć pewnie o czymś lepszym. Moze znajdziesz gdzieś na allegro taki zeszłoroczny amorek do 2500zł. Ogólnie to musisz przemyśleć czy przy masie ponad 100kg powinieneś jeździć i obciążać rower. Zastanów się czy nie zrzucić conajmniej z 20-30 kg, wtedy będzie większy komfort i bezpieczeństwo jazdy. Pzdr

lepiej rock shox pike DJ, skok i przeznaczenie idealne na miejską dżunglę ;)

A tak na serio to na twoim miejscu kupiłbym jakiegoś używanego manitou- ostatnio się trochę ich pojawia na alledrogo w dobrych cenach, jakby co to pisz na pw- mogę doradzić co warto a czego nie.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Dla kolegi polecam amortyzator 55 CR 26" 2015 MARZOCCHI. Powietrzna regulacja naprężenia wstępnego i anodowane golenie przy skoku 170mm powinny zapewnić z grubsza wygodną jazde na chodnikach i ścieżkach rowerowych. Na szutrowe drogi trzeba będzie pomyśleć pewnie o czymś lepszym. Moze znajdziesz gdzieś na allegro taki zeszłoroczny amorek do 2500zł. Ogólnie to musisz przemyśleć czy przy masie ponad 100kg powinieneś jeździć i obciążać rower. Zastanów się czy nie zrzucić conajmniej z 20-30 kg, wtedy będzie większy komfort i bezpieczeństwo jazdy. Pzdr

A tu nagle ze zwykłego XCT MLO z małym skokiem, tj 80/100mm  zrobiło się cudeńko ze skokiem 170mm. Chopie, dziwne masz podejście do tematu

Chłopie, 170 mm na miasto? Coś czuję że jesteś jednym z tych "fajnych" co śmigają fullem po mieście bo szpan i szacun

Każdy jeździ na tym co lubi :-P Mi na miejskie dziury 170 odpowiada. Jeżdżę jak każdy inny, tylko nie bawię się w omijanie studzienek i hamowanie na krawężnikach.

Kolega szuka amortyzatora to się podzieliłem moimi doświadczeniami. Jak będzie chciał skorzystać to skorzysta, jak wybierze coś innego to kupi coś innego. Jego wybór. Każdy panem swego losu (King in the castle, jak mawiał Borat)

Spoko, idąc tym tropem można kupić Land Rover'a Defender bo mamy nierówne ulice, głupota, ale kto takiemu człowiekowi zabroni?

Dodatkowo palnąłeś nawet nie patrząc jaką ramę ma autor i jaki budżet.

Panowie myślę że jest pewne prawdopodobieństwo że kolega downhillowiec nie mówi do końca poważnie ;).

Ale do sedna: już miałem brać XCR, ale przydarzyła się mi okazja cenowa i... zamówiłem Raidona rocznik 2016. Activia wybacz że nie u Ciebie wziąłem, ale dostałem przypadkiem dobrą ofertę odkupienia od kogoś nieużywanego, pamiętać będę jednak o Twoim sklepie.

Będę czekał pewnie z tydzień na przesyłkę, ale lepiej dla Was żebym był zadowolony bo inaczej będę zły..

PS: wydatki wydatki... Nie myślałem że będę musiał jeszcze wyłożyć prawie stówkę na pompkę. Pewnie też jakiś smar, ech... Podzielę się opinią za jakiś czas, dziękuję za pomoc i do usłyszenia.

Dobrze wybrałeś, nie będziesz żałował. Ja pisząc swoje posty zupełnie zapomniałem o nowym Raidonie.

Jak będziesz to przycinał to zostaw sobie z 1 cm zapazu i daj dodatkową podkładkę NAD mostkiem. Jak przyjdzie ci kiedyś do głowy zmiana ramy będziesz miał bezpieczny zapas. A pompka to nie 100zł ;) Beto to taki kompromis jakość/cena chociaż manometr mało dokładny ale może być.

Podłącze się pod wątek, w tej chwili mam SR Suntour NRX D RL który w sumie w ogóle nie spełnia swojej roli nawet na ubitych ścieżkach. Co do kwoty powiedzmy 700-800zl kupić? Obecny skok to 63mm, koło 28,mocowanie na tarcze. Ważę 100kg i nie mam z czego schudnąć (wzrost 188cm) jak to tutaj ktoś mądry polecił :) Zależy mi na blokadzie skoku i żeby był to amortyzator powietrzny.

Znalazlem coś takiego http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6461284578

Co myślicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...