marhyl Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Witam Zastanawiam się nad wymianą siodełka.Obecnie mam Selle Royal Viper i jakoś mi nie pasuje. Co moglibyście polecić z własnego dośw8adczenia.
Gość Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Ja mam takie: https://www.decathlon.pl/siodo-rowerowe-sport-500-id_8326840.html Niestety widzę że już nie jest dostępne. Bardzo lekkie jak na swoją cenę, dość twarde ale wygodne. Co ciekawe, na spodzie siodełka jest wybita nazwa producenta- Velo. Kiedyś odszukałem ten model i okazało się że jest 2 razy droższy. Kolejna ciekawostka jest taka, że Velo ma wycięcie w środku, B'TWIN go nie ma bo jest zasłonięte materiałem. Natomiast patrząc od spodu, wycięcie w plastiku jest Ale to tak jeżeli chodzi o off-top. Ja na Twoim miejscu szukałbym czegoś smukłego i dość cienkiego, jazda na kanapie w MTB to nieporozumienie.
zgucior Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Z własnego doświadczenia polecam:Fizik Ardea , Specialized Romin pro , PRO Turnix na karbonowych prętach i bez "dziury" Selle Italia Flite gel flow.Każde z tych siodeł służyło mi po kilka sezonów , zarówno w szosówkach jak i mtb i uważam je za bardzo dobre siodłaJeśli chcesz coś bardziej wygodnego i miękkiego to specialized toupe sport.=> Skom25 a co uważasz za smukłe siodło? 130? 143? 155?Jeżeli ma się tyłek pod 155 a jeździ na 130 tylko po to by było "smuklej" to jest to niewygodne , niebezpieczne i niezdrowe - kolejność dowolna
Gość Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 => Skom25 a co uważasz za smukłe siodło? 130? 143? 155? Jeżeli ma się tyłek pod 155 a jeździ na 130 tylko po to by było "smuklej" to jest to niewygodne , niebezpieczne i niezdrowe - kolejność dowolna Nie wtajemniczałem się nigdy aż tak głęboko w ... siodełka Ale oczywiście się zgadzam że zależy to od budowy ciała, miałem na myśli że bez sensu jest ważąc 55 kg i będąc szczupłym kupować kanapy
zgucior Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Można jednak ważąc 55kg mieć guzy kulszowe szeroko rozstawione, nawet 155-160mm i wtedy też lepiej kupić odpowiednie siodło.Kanapy czyli takie wielkie szerokie siodła jak np w rowerach electry? To fakt , to mtb raczej słabo pasują
marhyl Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Napisano 24 Sierpnia 2016 Oho,ale ceny....tych siodełek. Myślałem o czymś zdecydowanie tańszym.
Jock3r Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 @marhyl mam to same siodło i też średnio mi podchodzi. Miałem kiedyś w poprzednim rowerze jakieś Vader z wycięciem, na allegro widzę takie po ok 30zł i mi bardzo pasowało.
zgucior Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Oho,ale ceny....tych siodełek. Myślałem o czymś zdecydowanie tańszym. Pytałeś o doświadczenia nie o ceny
Fenthin Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Co moglibyście polecić z własnego dośw8adczenia. Doświadczenie mówi, że nie ma co kierować się doświadczeniem innych. Ale klasycznie przez internet polecę ofertę WTB, jako siodełka które są stosunkowo wygodne dla wielu użytkowników.
Gość Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Niestety, jak chcesz dobrać coś pod siebie, to albo jakieś pomiary albo... chybił trafił. Ja np przerobiłem chyba 5 kierownic zanim znalazłem "swój" kształt i rozmiar.
marhyl Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Napisano 29 Sierpnia 2016 Coś tam wybiorę tak do 60-70 zł. Najpierw muszę namierzyć krzesełko do pomiaru kości kulszowych w sklepie rowerowym. Do jeżdzących na siodełku z otworem,jest lepiej niż na klasycznym bez otworu?
piciu256 Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Ja ci mogę polecić siodełka wtb, ale to chyba muziałbyś dołożyć do 100zł- według mnie warto, bo siodełko decyduje o tym czy się chce jeździć na rowerze (niewygodne zniechęca ) zresztą to zakup na lata, rozstaw kości można zmierzyć przy użyciu kartonu, lub jak chcesz bardziej precyzyjnie to gąbka florystyczna, choć według mnie to przesada trochę bo tak czy siak żaden producent nie ma rozmiarów co kilka milimetrów.
Gość Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Ja od siebie polecam pochylić siodełko delikatnie w dół, wtedy bardziej opierasz się tyłkiem i nie gnieciesz sobie "elementów"
marhyl Napisano 29 Sierpnia 2016 Autor Napisano 29 Sierpnia 2016 Ja ci mogę polecić siodełka wtb, ale to chyba muziałbyś dołożyć do 100zł-jakiś konkretny model? http://rowerowy.com/mtb/czesci/siodla wybór że głowa boli.
mageek Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 Mnie pasuje WTB Pure - na razie najdłużej to jechałem na nim 4 godziny, i była duża poprawa po poprzednim (Concept EX) . Przed zakupem zmierzyłem sobie rozstaw kości - siadając na tekturze falistej Wybrałem "wide" = 148 mm szerokości.
dEEpcORe Napisano 31 Sierpnia 2016 Napisano 31 Sierpnia 2016 Ja osobiście polecam Selle Royal model Dardo;-) jak Cię w tyłek gniecie;-) jest na żelu ma zgrabny kształt i wagę do przyjęcia ;-) na allegro czasem da się kupić prawie nowe za ok 50 zł sklepowo ponad 100;-p
wlprzemek Napisano 10 Września 2016 Napisano 10 Września 2016 Witam. Też nie mogę dopasować siodełka pod siebie i czytając różne wskazówki i uwagi wniosek jest jeden... siodełko dobierać odpowiednio do kąta nachylenia ciała a reszta to indywidualne dopasowanie. Podobno godne polecenia są siodła Terry dla bardzo wymagających 4 liter... ma Ktoś jakieś doświadczenia co to tej marki ? https://www.rowerystylowe.pl/c-4/siodelka-rowerowe O WTB też jest dużo mowy i nie wiem czy nie będzie potrzeby wypróbowania kolejnego siodła aby dopasować pod siebie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.