Gość Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Hej, Aktualnie mam taką ramę, Hexagon X6 2013 w rozmiarze S, geometria: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb/hexagon-x6 Jestem zainteresowany ramą Accent Peak, jeszcze nie wiem czy 26 czy 27,5 ale dla spójnego porównania powiedzmy że 26: http://velo.pl/czesci/ramy/accent/peak-26 Czy byłby ktoś w stanie mi wytłumaczyć, jaka jest różnica między obydwoma ramami? Jak zmieni się pozycja na rowerze a jak zachowanie roweru? Trochę czytałem o wszystkich cyferkach, kątach itd, niestety jeszcze nie potrafię tego przenieść na "realne" odczucia
HarveyDent Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Peak ma bardziej sportowa geometrię więc będziesz miał bardziej pochyloną i wyciągnięta pozycję (główka ramy i długość górnej rury). Rower będzie lepiej podjeżdżał/zjeżdżał, będzie mniej "nerwowy" (kąt główka ramy i baza kół) X6 to bardziej rekreacyjna geometria, ale też wygodniejsza.
Gość Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Ogólnie moja pozycja aktualnie jest dość wyciągnięta. Brak podkładek pod mostek, mostek 100 -17 stopni, kierownica 680mm Z jednej strony chciałbym wymienić ramę, bo to teoretycznie podstawa. Z drugiej strony jestem nieco "uwięziony" kołami 26, bo wtedy zakup ramy ( a chciałbym 27,5 patrząc przyszłościowo) to również wymiana amora, przeplatanie kół, wymiana suportu, sztycy itd co daje już spore koszty.
Mateusz30 Napisano 26 Sierpnia 2016 Napisano 26 Sierpnia 2016 W jakim celu zmieniać ramę? Podstawa czego? Hexagon to przyzwoity rower do rekreacyjnej jazdy. Przejeździj sezon, dwa na nim. I jak będziesz pewien, czego chcesz, to złóż/kup drugi rower docelowy. A hexa zostaw jako treningówkę/zimówkę. Posiadanie roweru treningowego/zimowego/bułkowca to podstawa podstaw. A ścigać się/jeździć w góry można się na wszystkim.
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Napisano 26 Sierpnia 2016 Jeżdżę na tej ramie już 3 sezony, więc to jest raczej właśnie pytanie w perspektywie wymiany na coś nowego po tym lub kolejnym sezonie. Rower będę składał sam bo wiem czego oczekuje. Ogólnie z Hexagona X6 została tylko rama, ale na razie odpuszczam temat, wczoraj zważyłem rower i wyszło 12,5 kg co wydaje mi się bardzo dobrym wynikiem jak na tę klasę roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.