Skocz do zawartości

[ Rama] Hexagon vs Peak

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Aktualnie mam taką ramę, Hexagon X6 2013 w rozmiarze S, geometria:

http://www.kross.pl/pl/2013/mtb/hexagon-x6

Jestem zainteresowany ramą Accent Peak, jeszcze nie wiem czy 26 czy 27,5 ale dla spójnego porównania powiedzmy że 26:

http://velo.pl/czesci/ramy/accent/peak-26

Czy byłby ktoś w stanie mi wytłumaczyć, jaka jest różnica między obydwoma ramami? Jak zmieni się pozycja na rowerze a jak zachowanie roweru? 

Trochę czytałem o wszystkich cyferkach, kątach itd, niestety jeszcze nie potrafię tego przenieść na "realne" odczucia

Napisano

Peak ma bardziej sportowa geometrię więc będziesz miał bardziej pochyloną i wyciągnięta pozycję (główka ramy i długość górnej rury). Rower będzie lepiej podjeżdżał/zjeżdżał, będzie mniej "nerwowy" (kąt główka ramy i baza kół)

X6 to bardziej rekreacyjna geometria, ale też wygodniejsza.

Napisano

Ogólnie moja pozycja aktualnie jest dość wyciągnięta. Brak podkładek pod mostek, mostek 100 -17 stopni, kierownica 680mm

Z jednej strony chciałbym wymienić ramę, bo to teoretycznie podstawa. Z drugiej strony jestem nieco "uwięziony" kołami 26, bo wtedy zakup ramy ( a chciałbym 27,5 patrząc przyszłościowo) to również wymiana amora, przeplatanie kół, wymiana suportu, sztycy itd co daje już spore koszty.

Napisano

W jakim celu zmieniać ramę? Podstawa czego? Hexagon to przyzwoity rower do rekreacyjnej jazdy.

Przejeździj sezon, dwa na nim. I jak będziesz pewien, czego chcesz, to złóż/kup drugi rower docelowy. A hexa zostaw jako treningówkę/zimówkę. Posiadanie roweru treningowego/zimowego/bułkowca to podstawa podstaw. A ścigać się/jeździć w góry można się na wszystkim.

Napisano

Jeżdżę na tej ramie już 3 sezony, więc to jest raczej właśnie pytanie w perspektywie wymiany na coś nowego po tym lub kolejnym sezonie. Rower będę składał sam bo wiem czego oczekuje.

Ogólnie z Hexagona X6 została tylko rama, ale na razie odpuszczam temat, wczoraj zważyłem rower i wyszło 12,5 kg co wydaje mi się bardzo dobrym wynikiem jak na tę klasę roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...