pand0ra Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Witam, na tylnym kole pojawił mi się lekki luz na boki, jednak występuje on tylko w konkretnym położeniu koła tj. jak zakręcę kołem o kilka stopni to luz znika, jak znów kawałek obrócę to pojawia się z powrotem. Czy w tym wypadku ma sens kontrowanie luzu na piaście? Czy nie będzie tak, że w miejscach gdzie jest luz to go nie będzie, ale w pozostałych łożyska będą za bardzo ściśnięte? Co jeszcze może być tego przyczyną i na co się przygotować, gdybym postanowił rozkręcić piastę? Piasta która ma luz to Joy Tech D142DSE 32H.
Gość Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Miałem podobny problem tyle że w drugą stronę, u mnie w pewnym miejscu koło się blokowało. Po "zabawie" z piastą przez cały okres zimowy postanowiłem wsadzić nową Shimano. Do Joy Techa będzie ciężko znaleźć pasujące konusy, zresztą może się okazać że przestawiła się miska lub inne takie cyrki. Ja nie miałem cierpliwości do tego. Rozbierz i obejrzyj.
woojj Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Co jeszcze może być tego przyczyną i na co się przygotować Piasta była kiedyś konserwowana??? Może być wytarty konus, uszkodzona bieżnia, ukruszona kulka , poluzowany bębenek, krzywa oś. Przygotuj się na serwis- porządny z oględzinami wszystkich elementów. Dokręcenie konusów spowoduje dalszą degradację piasty.
kamfan Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Na 99% zużyty konus. Piasta za grosze, więc dokręcić konusy, żeby zredukować luz i jeździć "do zajechania", a później nową piastę kupić. Cena nowych konusów to będzie pewnie więcej niż 50% wartości piasty, więc IMO to najlepsze rozwiązanie.
woojj Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Cena nowych konusów to będzie pewnie więcej niż 50% wartości piasty konusy zazwyczaj do takich piast mieszczą się w przedziale 3 zł sztuka ;-)) ale bywa różnie ;-)
Gość Napisano 24 Sierpnia 2016 Napisano 24 Sierpnia 2016 Tylko weź i znajdź taki konus. Ja założyłem Shimano 525, fajna piasta chociaż opinie ma różne, ja jestem zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.