madz.madzik Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Hej, kupiłam sobie używany rower Merida Crossway 5v, w którym to opony nie były zmieniane chyba dość długo. Są już dość mocno zużyte. Ale zdecydowałam się na zakup nowych z tego to powodu, że mój chłopak z cięższym rowerem i lepszą kondycją z górki nie musiał pedałować, a ja tak ;P A tak na serio to chciałabym ulepszyć efektywność jazdy i dostosować rower do moich potrzeb. Na codzień jeżdżę do pracy, także ulice i chodniki. W weekendy jeździmy za miasto, głównie po ścieżkach rowerowych asfaltowych, ale niekoniecznie. W grę wchodzą też ścieżki leśne, szutrowe. Chciałabym, żeby opona przede wszystkim była odpowiednia na asfalt ale też radziła sobie na trawie, okazjonalnie błotku i piachu. Czy możecie coś polecić ponieważ w ogóle się jeszcze na oponach nie znam? Czy jest sens kupowania dwóch różnych opon do roweru?
talento259 Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Sens kupowania dwóch różnych opon jest raczej w rowerach typowo górskich, w teren, gdzie opona napędowa musi mieć inną mieszankę i inny wzór bieżnika niż opona z przodu. Co do takiej "uniwersalnej" jazdy to polecę coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-28-cali-622/p,opona-khan-k935-28-kenda,145497.html?_pli=e0a49f - wersja budżetowa, rozmiar 35c albo coś trochę lepszego: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-28-cali-622/p,opona-land-cruiser-28-2016-schwalbe,549174.html?_pli=e0a49f - również w rozmiarze 35c lub jeszcze model opony "nie do zajechania": https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-28-cali-622/p,opona-marathon-28-green-guard-reflex-schwalbe,45653.html?_pli=e0a49f - także polecam 35c
madz.madzik Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Napisano 23 Sierpnia 2016 Hej, dzięki za odpowiedź. Wymieniłeś właśnie trzy modele, które rozważałam, nic dodać nic ująć. Jako kobieta zastanawiam się jednak najbardziej nad Kendą, ponieważ jest wybór kolorów Natomiast o Schwalbe słyszałam, że ostatnio są gorszej jakości. Teraz mam (bodajże, bo piszę z pamięci) opony 700x42C - czy kupić ten sam rozmiar, czy coś się zmieni, jeśli kupię węższe?
talento259 Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Zależy jaka opona. Generalnie im węższa, tym lepsza na asfalt, im szersza tym lepiej zachowa się w terenie.
cervandes Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 A Hurricane? Ja tam Schwalbe bardzo chwalę, za to Kendę Khan miałem i absolutnie nie polecę a wręcz zabronię jej zakupu. Wykonana z nylonu czyli mieszanki gumy z popiołem, poprawia to trwałość ale sprawia, że opona nie jest gumowa tylko plasticzana i można zaliczyć poślizg na kropli wody. Nie przesadzam, tak właśnie jest. Na żadnej oponie nie miałem problemów z przyczepnością, na KHANAH kilka razy zaliczałem takie szokujące poźlizgi, że prawie dostawałem zawału po nich.
vdcmike Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Tanie (tańsze niż 90 za sztukę) schwalbe bym sobie odpuścił bo mieszanka w nich wykorzystywana szybko parcieje, znam kilka przypadków gdzie do kruszenia się gumy doszło po kwartale użytkowania reklamacje byly odmowne (producent kazał załatwiać ze sprzedawcą, sprzedawca uparcie twierdził, że niewłaściwe ciśnienie było (a było na pewno właściwe))... Ze swojej strony jako przyzwoite i w miarę tanie polecę michelin protek cross (plus) ew. zwijane marathony schwalbe (do Twoich zastosowań race, mondial albo almotion).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.