kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Witam, Jednak zdecydowałem się nie odkładać zakupu roweru szosowego na następny sezon i w tym roku coś zacząć kręcić na szosie. Mam na oku jeden rowerek i mam prośbę o ocenę tegoż roweru, z racji tego że aukcja się kończy dzisiaj wieczorem byłbym wdzięczny o szybka odpowiedź: http://allegro.pl/koga-miyata-road-winner-carbon-shimano-600-i6422726943.html#thumb/1 Kompletnie się nie znam na rowerach szosowych i czy jest wart zainteresowania? I ewentualnie do jakiej kwoty warto licytować? Również chciałbym Was się poradzić o stan osprzętu - czy trzeba będzie wymieniać blaty czy kasetę itp. Podaję również moje wymiary z kalkulatora: wydaje mi się że szosa będzie pasowała idealnie Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Jest warta więcej niż tysiąc słów, blaty nie zniszczone, kaseta również w dobrym stanie, zmieniarki też wyglądają dobrze jak na 23 lata, cały rower wygląda zdumiewająco dobrze, hamulce wyglądają jak nowe, klamkomanetki nie są styrane wieloma upadkami, wygląda świetnie powiedziałbym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Ok dzięki za info. A pytanie ile jest warty taki rower? Do jakiej kwoty warto licytować żeby był to udany zakup? I czy napęd 2x8 nie jest archaiczny? Bardziej mierzyłem w 9 rzędową kasetę i tutaj tez mam dylemat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Jest tyle wart ile jesteś w stanie zapłacić lub osoba która aukcję wygra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 No fenomenalna odpowiedź nic nie wnosząca... Tak wiem że jest tyle wart ile jest ktoś skłonny za niego zapłacić, jednak wydając na ten rower np 10 tys., bo ktoś by miał taki kaprys, to by się wielu ludzi złapało za głowę. Stąd moje pytanie o wartość takiego roweru, żeby wiedzieć za jaką kwotę warto go wylicytować. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Albo od razu bez licytacji wziąć na Ultegrze http://allegro.pl/rower-szosowy-klein-e-pro-rama-fluoroscencyjna-i6432304448.html i się nie bawić w starocie, ten ma 3x9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 No ten rower ładny niestety poza moim budżetem. Mam wszystkiego 1000 zł i ,chciał nie chciał musiał, jestem zmuszony bawić się w starocie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 800-1000 jest warta ta szosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 No i na taki konkret czekałem. Dzięki. Może jeszcze ktoś się wypowie w kwestii tego roweru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Nie widzę nic złego w napędzie 2x8. Jak jest dobrze zestopniowany to nic tylko się cieszyć, trwalsze łańcuchy jak i kasety, rower fajny i rozmiar powinien pasować. Piszę powinien, bo mosty w retro są krótkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Wiesz ja również nic złego w nim nie widzę a jak z tą grupą jeżeli chodzi o serwisowanie itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Smarowanie i śrubokręt, na alledrogo są dostępne części http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=shimano+600&bmatch=base-relevance-w2-spo-1-2-0812 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 z tym to sobie poradzę. W moim trekkingu staram się wszystko robić sam i z mniejszym lub z większym skutkiem ale rower śmiga aż miło bardziej się obawiałem, że koszty części mnie zabiją przy wymianie oraz dostępność części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Co Cie nie zabije to wzmocni, najpierw musisz tego starszaka nabyć, później będziesz planował pochówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj2 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Rower wyglada ladnie ale prawdziwego stanu nie stwierdzisz po zdjeciach i odpicowanym rowerze do ich zrobienia. A dwa to bym nie kupil carbonowej 20 letniej ramy z alu widelcem, jesli juz to odwrotnie stal rama a widel stal lub carbon. Za kwote 1tys ogranicz wybor do rozsadnych opcji bo nie mozna miec wszystkiego i tylko odbior osobisty bo duzo ryzykujesz ze bedziesz mial zlomka a nie rower. "normalne slady uzytkowania" w 20 letnim rowerze to moze znaczy wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Dzięki za opinie, za tysiaka to niestety jak na razie jedyna sensowna opcja. Niestety jak się stało w młodości w kolejce za wzrostem to tak już jest. No i normalne ślady użytkowania - no tak będzie w każdym rowerze ten po zdjęciach nie wygląda źle - wiadomo mógł być rower picowany i zdjęcia robione żeby było miód malina. Wydaje mi się jednak, że jakby był kompletny szrot to na którymś zdjęciu coś by pokazało że jest co najmniej mocno podejżane. Oczywiście wolałbym mieć widelec carbonowy, a ramę alu lub cro-mo, no ale nie można mieć wszystkiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj2 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Kiedys zastanawialem sie nad uzywanym giant cadex carbon o takiej samej technice wykonani ramy na mufach metalowych w dobrym stanie wizualnym i chyba zszedl za jakies 700-800zl wtedy jesli dobrze pamietam. To bylo juz ponad 2 lata temu a rower byl chyba z lat 90. Z perspektywy czasu dobrze ze go nie kupilem bo troche strach na tym jezdzic. Widelce teoretycznie powinno sie wymieniac po jakims czasie ze wzgledu na zmeczenie materialu a szczegolnie te aluminiowe. Sam karbon w takiej ramie to tez nie jest ten karbon co dzis i nie ma tych magicznych wlasciwosci a jedynie jest lzejszy od stali/alu z tamtych czasow. Za 1 tys mozesz liczyc ze kupisz rower w przecenie okolo 50% do ceny katalogowej jesli rower ma z 2-4 lata. Starsze pewnie taniej choc ceny rowerow z roku na rok rosly ze wzgledu na wzrost dolara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Ok a pytanie skąd wiesz że strach na tym jeździć? Wiesz są ludzie którzy twierdzą że do starszych samochodów iż 5 lat nie ma co wsiadać bo to kompletne złomy itp. Dla mnie rower ma jeździć oczywiście względy bezpieczeństwa są na pierwszym miejscu tylko czy z takimi rowerami jest faktycznie tak źle jak mówisz? Troszkę mi teraz zabiłeś ćwieka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj2 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Z doswiadczen z forum i ludzi co pisali tu i na forum szosa.org. Ze peknie to nie prognozuje nawet na 5% ale alu ulega zmeczeniu z czasem i jest taka mozliwosc teoretycznie. Widelec szczegolnie jest narazony na drgania i wstrzasy. A propo samochodo starych to ja widzialem 2-3 razy w zyciu jak kolo sie wylamalo bez zadnego wypadku u jakichs starych wrakow. Jesli rower ma 20 lat a ktos nim jezdzil srednio 2tys km w rok to moze miec 40tys km na budziku. A jesli jezdzil wiecej? Ludzie na szosach to potrafia w jeden sezon zrobic powyzej 10tys km. Oglnie stal jest bezpieczniejsza i jak kupowac to taki stary rower bym preferowal. Nic pewnego nie ma dlatego cena jest tak niska w stosunku do nowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Według mnie nie ma się za bardzo czym martwić, 12 osób licytuje i co wszyscy się mylą. To dobrej firmy rower, a nie jakieś noname China, w którym zmęczenie materiału ulega po 3 sezonach intensywnej jazdy. Wtedy robili ramy z założeniem, że ma służyć bardzo długo. Dziś kompromisy nie obejmują wytrzymałości wieloletniej, bo mamy ramy 700-800 gramowe i na tym się nie skończy, bo już czytałem o ramach szosowych ponizej 500 gram do World tourów. Rower powinien posłużyć jeszcze kilkanaście lat, a mity o starzejącym się carbonem czy dodatkami już zostały obalone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Te nowe są tworzone na jeden sezon a nawet kilka sztuk w sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Udało się wylicytować za 861. Czas pokaże czy był to udany zakup na razie jestem zadowolony z zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj2 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Gratulacje i szerokiej drogi. Pewnie ujdzie odsprzedac rower w podobnej cenie jak sie rozwiniesz nawet za rok czy dwa. W końcu co to niby ma zminic w jego stanie. Daj znac jak juz go postestujesz to zostawisz slad dla potomnych co tez kupuja budzetowe szosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Tak też uczynię. Na pewno teraz mam różowe okulary jeśli chodzi o ten rower ale będzie przetestowany i zdam relację dla potomności Dzięki wszystkim za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Szkoda że nie miałem na zbyciu 862 złotych Graty i szerokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.