goTomek Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Chciałbym sobie zupradować cały napęd z 3x8 na 3x9 i przy okazji z najtańszego Altus/Acera na Deore i pozostał mi problem, czy da sie łatwo wymienić manetkę (zresztą przerzutkę też) bez zmiany/wyciągania linek. Rower ma rok i przebieg ok. 1500 km, więc myślę że linek nie ma potrzeby ruszać. Linki prowadzone są wewnątrz ramy (rower Cube Curve Pro, jak w podpisie) i boje się, że jak wyciągnę, to potem namęczę sie z ponownym wciąganiem No chyba że to banał, może ma ktoś konkretne doświadczenia z tą ramą i wymianą linek, ale jednak preferuję tylko wymianę manetek i przerzutek, bez ruszania linek.
Ychu Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 W komplecie z nowymi mametkami masz linki. Żeby wyjąć nową i wsadzić starą trzeba odkręcić zaslepke w manetce , także musisz linki wyjąć. Możesz sobie założyć na koniec linki jakaś żyłkę albo coś i potem do tego zaszczepić nową linkę i wciągnąć.
stefan2810 Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Nie ma możliwości wymiany manetki bez wyciągania linki. Linke możesz wyciągnąć tylko przez manetkę, wiec gdy wymienisz manetkę to automatycznie musisz wyciągnąć linkę. Inaczej nie da rady
goTomek Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Napisano 22 Sierpnia 2016 No tego sie właśnie obawiałem. Tak czułem, ale że nie mam doświadczenia, a nigdzie w internetach tego w tak oczywisty sposób powiedzianego nie znalazłem, więc sie łudziłem, że jednak można. No to teraz poproszę o jakieś doświadczenia z wymianą linki wewnątrz ramy, najlepiej takiej samej jak u mnie, jeśli ktos ma, lub choć też Cube.
Gość Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Tak na logikę, to ja bym przeczepił nowy pancerz do starego i przeciągnął
tobo Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Ale w środku ramy Cube nie ma tuneli na pancerz, tylko na linkę. Cube z wewnętrznym prowaceniem linek (serwisowałem ostatnio HPC): odkręcasz śrubę mocującą linkę do przerzutki z tyłu, odcinasz założoną końcówkę, zdejmujesz pancerz. Linka wychodzi przy węźle suportowym przez gniazdo w ramie. W gnieździe znajdują się dwie aluminiowe opory pancerza, wyjmowane. Wyciągasz obie opory z gniazd. Czyścisz linki z osadzonego na nich brudu, usuwasz piastek z gniazd w oporach które wyciągnąłeś z gniazd w ramie. Montujesz opory ponownie, nawlekając je na linki. Zakładasz nowy odcinek pancerza do obu przerzutek. Wymiana linki nie jest najczęściej konieczna. Jeśli wyciągniesz linkę przy główce całkowicie to po włożeniu nowej najprawdopodobniej wyjdzie ona przez otwór przy suporcie. Możesz sobie pomóc magnesem, przyciskając go do dolnej rury ramy.
Gość Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 O matko, rzeczywiście niezła kombinacja. A jakby uciąć starą linkę żeby wystawała z ramy i np cienką nitką powiązać z nową i wtedy przeciągnąć przez ramę?
Mod Team Puklus Napisano 22 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2016 My stosujemy tzw, linery, można je zrobić np z koszulek termokurczliwych, sa do kupienia wszędzie dopasować rozmiar tak byle linka lekko wchodziła, nasunąć na linkę w ramę, wyjąc linkę, włożyć nową.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.