Skocz do zawartości

[Osprzęt deore 2009] czy warto

berdo1990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ma ktoś doświadczenie jak jakościowo wygląda seria xt z 2009 do tych dzisiejszych?

Mam okazję kupić rower na takim osprzęcie z minimalnym przebiegiem w dobrej cenie i stad moje pytanie

• Mod Team
Napisano

jak jakościowo wygląda seria xt z 2009 do tych dzisiejszych

Bardziej pancerne i niezawodne.

Jak nie masz parcia na marketingowe wydmuszki to warto jeżeli przebieg minimalny. No i cena zadowalająca.

Napisano

Grupa jak grupa... założę się, że z "grupy XT" jest tylko tylna przerzutka warta obecnie 80-90 zł.

Nie wydaje mi się, żeby rower 7-letni był mało jeżdżony, sprężyna może nie trzymać, ale to najmniejszy problem. W jakim stanie jest rama (co to za rama?), koła i widelec? To są zdecydowanie ważniejsze rzeczy, niż przerzutka czy manetki... Rozważasz kupno roweru od d*** strony.

Napisano

Full Wheeler Falcon 20 

koła- 26 cali aluminiowe Alexrim WBP Ligt
przerzutki tył- Shimano Deore XT
przerzutka przód- Shimano Deore XT
manetki - Shimano Deore XT 3x9
hamulce- tarczowe hydrauliczne Magura Louisa
klamki hamulcowe- Magura Louisa (różne ale ztej samej grupy)
piasty- Shimano Deore XT
korba- Shimano Deore XT
amortyzator- przód Rock Shox Reba SL z manetka blokady przy kierownicy, damper Rock Shox Ario 2.2 z blokadą skoku
kierownica- Ritchey Pro
mostek- Ritchey Pro
sztyca- Ritchey Pro
siodełko- Scape 

cena 2000 jeszcze przed targowaniem

sprzedawca twierdzi ze czesc podzespołów byla wymieniana choć poza łańcuchem i tylną kasetą wszystko wygląda na orginalne a on sam nie wiele jest w stanie powiedziec.

przebieg nieznany 

post-199858-0-83682700-1471879031_thumb.jpg

post-199858-0-02193300-1471879033_thumb.jpg

post-199858-0-21299800-1471879035_thumb.jpg

post-199858-0-35649000-1471879036_thumb.jpg

post-199858-0-51721600-1471879037_thumb.jpg

Napisano

"Śmieszny piniądz" jak oczywiście wszystko się zgadza. By tak było warto o ile jest taka opcja się pofatygować osobiście. Po ewentualnym kupnie sprzęt na serwis w tym obowiązkowy przegląd dampera i tej Reby. Wszystko w tym rowerze jest na bardzo wysokim poziomie. 

Napisano

Jest taka opcja, za tydzień w poniedziałek jeśli się nie sprzeda pojadę osobiście i zobaczę.

Inną z opcji jest Kross b6 2016 29".

Napisano

Wzrost 182cm.

Głównie leśne szutry i mało uczęszczane drogi leśne. Sporo korzeni, trochę grząskiego piachu i błota. Zimą rower również będzie użytkowany.

Często zabieram mojego psa Husky który jest przypięty do roweru za pomocą elastycznej smyczy i ciągnie jak poparzony. :P

Napisano

Więc odpuść tą padlinę w postaci B6. Obejrzyj tego Wheeler'a i dopiero potem podejmuj decyzję. Rower jest w fabrycznej specyfikacji do tego jak widzę na jeszcze fabrycznych oponach. Ktoś jeżdził "do kościoła" bo większość czasu się kurzył. Dla mnie super okazja. 

Napisano

Czy mozna kupic rower w idealnym stanie za male pieniadze? Mozna. Za ile musialbym sprzedac rower swojej zony kupiony na full Deore w 2000r? Univega Flyte, ma jedno odbicie na ramie jak rower sie wywrocil i trzasnal o krzeslo ogrodowe a realny jego przebieg to okolo.....800km. Tak nie 80 000 czy 8000, tylko 800km. Fajne nie?

Napisano

Witam, dodam tak informacyjnie, że można rzeczywiście kupić w dobrym stanie rower za psie pieniążki, za 160 PLN kupiłem w szperaku stary retro rowerek MTB model trek 7000 ze "złotych" lat 90, sztywny stalowy widelec, po asfalcie idzie dobrze, w lesie nie trzęsie aż tak jakby mogło się wydawać na sztywniaku, korba deore lx z zębatkami stronglight 46-36-26, przód deore lx, tył deore lx, żadnych luzów tylnej przerzutki na boki, kaseta 7 rzędów, piasty exage toczące się tak że koło opada leciutko pod ciężarem wentyla, rama alu, obręcze proste, manetki rapidfire deore dx, wszystko działa jak w zegarku i nic nie jest zajechane, nic nie strzela, suport się leciutko kręci bez luzów na łożyskach, jedyne co dokupiłem to nowy łańcuch który się od razu przyjął na niezajechanych koronkach, i hulam sobie po lesie aż miło, to najtańsze makrokesze są droższe od tego nabytku a znacznie bardziej kiepskie... 

Zmierzam do tego, że wiadomo, nowsze szpeja są lżejsze, obsługują więcej rzędów itd, itp, ale za te sto coś tam zeta stare dobre deore też jest dobre :) działa równie precyzyjnie i jest pancerne :)

Napisano

Osobiscie musialbym byc chorym psychicznie zeby nie kupic tego roweru. Kupilbym chocby po to, zeby stal w stodole i schodzil w kazdy piatek dumajac nad tym jak jezdzilem poczatkiem lat 90. Sie Ci sieklo szczesciarzu.........

Napisano

Spokojnie bierz jeżeli rower niezajeżdżony. Użytkuje taką Kogę w trekkingu. Również na pełnej grupie XT. Jest rewelacyjna i nie do zdarcia.. To jak w samochodach, rowery i podzespoły projektowali jeszcze inżynierowie a nie księgowi i marketingowcy.

Teraz kusi mnie kupić rowerek na piaszczyste dróżki i wyprawy po badziewnych drogach.Zastanawiam się jednak na poważnie czy warto kupić współczesnego 29" czy właśnie w dobrym stanie 26" na wysokiej grupie z cyklu "retro". Dla mnie wybór wcale nie jest oczywisty.

Napisano

Byłem na oględzinach i rowerek super, przebieg max 1000km tylko sprzedawca zaczął kręcić i podniósł cenę na 3000 :) i nie chciał negocjować a 3000 za 7 letni rower to trochę za dużo. 

W poniedziałek będę w Chrzanowie i podjadę zobaczyć: 

http://allegro.pl/rower-mtb-29-hardtail-3x10-deore-xt-hd-m300-i6321807800.html

Może akurat będzie fajny a jak nie to niechętnie ale wydam więcej i kupię sobie rower na którym miałem okazję się przejechać i jeździło się super kellys stage 50, tylko ta cena 5555zł :/ 

Napisano

Ten Wheeler kosztował naprawdę furę kasy więc przynajmniej dla mnie nawet 3K to nadal śmieszna kwota przy takim jego stanie. Problem to brak funduszy a nie cena. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...