berdo1990 Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam, Ma ktoś doświadczenie jak jakościowo wygląda seria xt z 2009 do tych dzisiejszych? Mam okazję kupić rower na takim osprzęcie z minimalnym przebiegiem w dobrej cenie i stad moje pytanie
Mod Team michuuu Napisano 22 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2016 jak jakościowo wygląda seria xt z 2009 do tych dzisiejszych Bardziej pancerne i niezawodne. Jak nie masz parcia na marketingowe wydmuszki to warto jeżeli przebieg minimalny. No i cena zadowalająca.
woojj Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 xt 2009 to bardzo dobra grupa... Pokaż zdjęcia roweru to będzie można się wypowiedzieć.
axis Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Grupa jak grupa... założę się, że z "grupy XT" jest tylko tylna przerzutka warta obecnie 80-90 zł. Nie wydaje mi się, żeby rower 7-letni był mało jeżdżony, sprężyna może nie trzymać, ale to najmniejszy problem. W jakim stanie jest rama (co to za rama?), koła i widelec? To są zdecydowanie ważniejsze rzeczy, niż przerzutka czy manetki... Rozważasz kupno roweru od d*** strony.
berdo1990 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Napisano 22 Sierpnia 2016 Full Wheeler Falcon 20 koła- 26 cali aluminiowe Alexrim WBP Ligtprzerzutki tył- Shimano Deore XTprzerzutka przód- Shimano Deore XTmanetki - Shimano Deore XT 3x9hamulce- tarczowe hydrauliczne Magura Louisaklamki hamulcowe- Magura Louisa (różne ale ztej samej grupy)piasty- Shimano Deore XTkorba- Shimano Deore XTamortyzator- przód Rock Shox Reba SL z manetka blokady przy kierownicy, damper Rock Shox Ario 2.2 z blokadą skokukierownica- Ritchey Promostek- Ritchey Prosztyca- Ritchey Prosiodełko- Scape cena 2000 jeszcze przed targowaniem sprzedawca twierdzi ze czesc podzespołów byla wymieniana choć poza łańcuchem i tylną kasetą wszystko wygląda na orginalne a on sam nie wiele jest w stanie powiedziec. przebieg nieznany
beskid Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 "Śmieszny piniądz" jak oczywiście wszystko się zgadza. By tak było warto o ile jest taka opcja się pofatygować osobiście. Po ewentualnym kupnie sprzęt na serwis w tym obowiązkowy przegląd dampera i tej Reby. Wszystko w tym rowerze jest na bardzo wysokim poziomie.
berdo1990 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Napisano 22 Sierpnia 2016 Jest taka opcja, za tydzień w poniedziałek jeśli się nie sprzeda pojadę osobiście i zobaczę. Inną z opcji jest Kross b6 2016 29".
beskid Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Ile masz wzrostu i gdzie ma być użytkowany rower??
berdo1990 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Napisano 22 Sierpnia 2016 Wzrost 182cm. Głównie leśne szutry i mało uczęszczane drogi leśne. Sporo korzeni, trochę grząskiego piachu i błota. Zimą rower również będzie użytkowany. Często zabieram mojego psa Husky który jest przypięty do roweru za pomocą elastycznej smyczy i ciągnie jak poparzony.
beskid Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Więc odpuść tą padlinę w postaci B6. Obejrzyj tego Wheeler'a i dopiero potem podejmuj decyzję. Rower jest w fabrycznej specyfikacji do tego jak widzę na jeszcze fabrycznych oponach. Ktoś jeżdził "do kościoła" bo większość czasu się kurzył. Dla mnie super okazja.
berdo1990 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Napisano 22 Sierpnia 2016 Dzięki za radę tak zrobię Jak się wyjaśni z tym Wheeler'em to dam znać.
Gość Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Czy mozna kupic rower w idealnym stanie za male pieniadze? Mozna. Za ile musialbym sprzedac rower swojej zony kupiony na full Deore w 2000r? Univega Flyte, ma jedno odbicie na ramie jak rower sie wywrocil i trzasnal o krzeslo ogrodowe a realny jego przebieg to okolo.....800km. Tak nie 80 000 czy 8000, tylko 800km. Fajne nie?
freak78 Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam, dodam tak informacyjnie, że można rzeczywiście kupić w dobrym stanie rower za psie pieniążki, za 160 PLN kupiłem w szperaku stary retro rowerek MTB model trek 7000 ze "złotych" lat 90, sztywny stalowy widelec, po asfalcie idzie dobrze, w lesie nie trzęsie aż tak jakby mogło się wydawać na sztywniaku, korba deore lx z zębatkami stronglight 46-36-26, przód deore lx, tył deore lx, żadnych luzów tylnej przerzutki na boki, kaseta 7 rzędów, piasty exage toczące się tak że koło opada leciutko pod ciężarem wentyla, rama alu, obręcze proste, manetki rapidfire deore dx, wszystko działa jak w zegarku i nic nie jest zajechane, nic nie strzela, suport się leciutko kręci bez luzów na łożyskach, jedyne co dokupiłem to nowy łańcuch który się od razu przyjął na niezajechanych koronkach, i hulam sobie po lesie aż miło, to najtańsze makrokesze są droższe od tego nabytku a znacznie bardziej kiepskie... Zmierzam do tego, że wiadomo, nowsze szpeja są lżejsze, obsługują więcej rzędów itd, itp, ale za te sto coś tam zeta stare dobre deore też jest dobre działa równie precyzyjnie i jest pancerne
Gość Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Osobiscie musialbym byc chorym psychicznie zeby nie kupic tego roweru. Kupilbym chocby po to, zeby stal w stodole i schodzil w kazdy piatek dumajac nad tym jak jezdzilem poczatkiem lat 90. Sie Ci sieklo szczesciarzu.........
sedymen Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Spokojnie bierz jeżeli rower niezajeżdżony. Użytkuje taką Kogę w trekkingu. Również na pełnej grupie XT. Jest rewelacyjna i nie do zdarcia.. To jak w samochodach, rowery i podzespoły projektowali jeszcze inżynierowie a nie księgowi i marketingowcy. Teraz kusi mnie kupić rowerek na piaszczyste dróżki i wyprawy po badziewnych drogach.Zastanawiam się jednak na poważnie czy warto kupić współczesnego 29" czy właśnie w dobrym stanie 26" na wysokiej grupie z cyklu "retro". Dla mnie wybór wcale nie jest oczywisty.
Mod Team michuuu Napisano 24 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2016 Na fali marketingowego galopu za nowościami można wyrwać coś ciekawego co dla właściciela już nie jest na topie..
berdo1990 Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Napisano 27 Sierpnia 2016 Byłem na oględzinach i rowerek super, przebieg max 1000km tylko sprzedawca zaczął kręcić i podniósł cenę na 3000 i nie chciał negocjować a 3000 za 7 letni rower to trochę za dużo. W poniedziałek będę w Chrzanowie i podjadę zobaczyć: http://allegro.pl/rower-mtb-29-hardtail-3x10-deore-xt-hd-m300-i6321807800.html Może akurat będzie fajny a jak nie to niechętnie ale wydam więcej i kupię sobie rower na którym miałem okazję się przejechać i jeździło się super kellys stage 50, tylko ta cena 5555zł :/
beskid Napisano 27 Sierpnia 2016 Napisano 27 Sierpnia 2016 Ten Wheeler kosztował naprawdę furę kasy więc przynajmniej dla mnie nawet 3K to nadal śmieszna kwota przy takim jego stanie. Problem to brak funduszy a nie cena.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.