Skocz do zawartości

[napęd] Rozterki na temat przejścia z 2x10 na 1x10

MartinH

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że prawdopodobnie mój napęd kończy żywot mam kilka pytań, trochę go przechwaliłem ostatnio wink.gif

Czy kaseta Sunrace 11-42 da sobie radę z dwoma tarczami z przodu? (to na wypadek gdybym jednej tarczy nie ogarnął wink.gif
Czy przerzutka XT M786 SGS da sobie radę z tą kasetą?
Czy korba SLX przyjmie zębatkę 30z? Rozstwa 104 więc teoretycznie powinna?
Czy przy setupie Narrow 30z, kaseta 11-42 i przerzutka ze sprzęgłem będę potrzebował coś co będzie trzymało łańcuch?
Czy łańcuchy Campagnolo są dużo lepsze od Shimano?

Mój obecny setup XT przeskoczył mi kilka razy na zębatce 21T czyli niestety tej na pająku i chyba nic już z tym nie zrobię, ewentualnie próbował ktoś modelowania (piłowania) zębów? Warte to? Chciałbym ewentualnie dokończyć sezon (jakieś 1000 km), potem i tak wjedzie 1x10, ale odpadną góry więc nie będę się martwił czy ogarnę :)

warto piłować zębatki, jeśli jest sporo materiału,łańcuchy campa są znacznie trwalsze od shi(t)mano, kaseta nie ma nic do tego co dzieje się z przodu, przerzutka powinna dać radę.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

1. Przerzutka Shimano RD-M786 słabo ogarnia tak duże kasety. Słyszałem od serwisanta, że podmiana górnego kółka z przerzutki RD-M8000 załatwia sprawę. Są jeszcze specjalnie zaprojektowane wózki z offsetem, ale ich cena powoduje, że mija się to z celem, bo taniej wychodzi sprzedać co masz i kupić RD-M8000 (która działa też z manetkami 10-cio rzędowymi - sprawdzone, mam taki mix u siebie).

2. Do korby z rozstawem 104 BCD są zębatki NW, ale tylko okrągłe.

3. Trzymanie łańcucha - mam dwa zestawy 1x10 (jeden z RD-M8000, drugi z SRAM X9 Type2) i nie zdarzyło mi się by spadł łańcuch. Trzeba mocno nap*** by wspierać się napinaczami. Chociaż może zmienię zdanie jak przednia tarcza będzie miała większe zużycie :)

PS. Rezygnujesz z jazdy po górach  :icon_question:

Wracając jeszcze do kasety, ostatnio więcej jeździłem po górach z dłuższymi wypadami i doszedłem do wniosku, że przy następnej kasecie biorę Sunrace 46T. Miękkości nigdy za wiele :) ... a w porównaniu do Shimano ma według mnie lepiej dobrane niższe biegi (36-40-46).

Ten napęd 1x10 to chcesz zrobić w Giancie na lokalne pagórki? Ja w Camberze mam owala 34T + kasetę 11-36T i w lokalnych lasach i wzniesieniach w Lasach Trzebiesławskich daję radę. Ewentualnie możesz dać kasetę 11-40T - taki zakres RD-M786 podobno ogarnia, a będzie bieg awaryjny w razie czego :)

W dniu 22.08.2016 o 09:27, MartinH napisał:

W takim razie robi się kicha, bo przy dwóch zębatkach (myślałem o 30T i 34/36T) i nowej przerzutce mocno zbliżam się do 1k zł...

PS: Będzie full w przyszłym roku, Giant zostaje na lokalne pagórki ;)

No nie robi się Marcin kicha tylko za bardzo moim zdaniem kombinujesz. Masz sprawną i nie zniszczoną korbę 2x więc po co cokolwiek przerabiać?? Lepiej dołożyć kasę na fulla bo może być na co. Podmienić kasetę na Deorkę czy SLX'a z nowym łańcuchem i masz napęd na kilka sezonów. No chyba, że chcesz 1x ale to musi trochę kosztować. 

Zmieniarka którą masz powinna sobie lokalnie poradzić z 40T ale już w górach może sobie nie poradzić. 42T to już na pewno odpada. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.