WaGiant Napisano 20 Sierpnia 2016 Napisano 20 Sierpnia 2016 Coś dziwnego dzieje się z obręczą . W czasie hamowania czuję spore bicie i hamulec ( V ) mocno łapie w jednym miejscu . Obręcz wygląda jak rozcentrowana ale na minimalnym odcinku - tak punktowo . Po zdjęciu opony jest ok , nie ma bicia . Założyłem oponę z powrotem , napompowałem do ok 40 psi i znowu bije . Tak jakby ciśnienie rozszerzało obręcz. Na oko wygląda że na samej górze na odcinku 2-3cm robi się szersza . Obręcz nie jest pęknięta , jest już nieco zużyta ale ,, punkty kontrolne" jeszcze są widoczne , nie była uderzona czy dobita . ???? Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje ? I co z tym zrobić ? Wymiana ?
Marcin86Poznan Napisano 21 Sierpnia 2016 Napisano 21 Sierpnia 2016 A może szukaj winy w oponie? Skoro obręcz jest git a gdy napompujesz oponę są problemy być może pora ją z zmienić. Załóż inną i sprawdź czy jest dobrze.
Kolmark Napisano 21 Sierpnia 2016 Napisano 21 Sierpnia 2016 Moim zdaniem obręcz jest już pęknięta, tylko tego nie zauważyłeś jeszcze. Miałem taki przypadek z obręczami Mavic, które miały dość głęboki rowek indeksu zużycia i w tym rowku pękały. Wcześniej właśnie dawały taki objaw, miejscowe bicie hamulca, po kilku dniach pękały na długości 10cm.
Mod Team michuuu Napisano 21 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 21 Sierpnia 2016 Jeżeli obręcz rozchodzi się po napompowaniu dętki to jest pęknięta. Przerobiłem to z bontragerami pod tarcze.
WaGiant Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Napisano 21 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedzi . Też podejrzewam jakieś pękniecie tylko dziwne , że tego nie widać . Skoro inni już to przerabiali to znaczy że czas na wymianę . Opony nie ma się co czepiać . Wybrzusza się obręcz nie opona .
RBTS Napisano 21 Sierpnia 2016 Napisano 21 Sierpnia 2016 Nie musi być jeszcze pęknięta, może być jedynie nadmiernie wytarta i cienka ścianka odkształca się. Należy niezwłocznie obręcz wymienić, bo może zostać w każdej chwili rozerwana.
WaGiant Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Napisano 22 Sierpnia 2016 Dzięki , koło już u fachowców ( sam tyłu nie chciałem robić ) . Chyba jednak było pęknięcie , taka rysa na drodze hamowania .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.